La Școala Națională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciar din Tg.Ocna, care a sărbătorit recent 25 de ani de la înfiinţare, a fost dezvelit un monument realizat de un artist gălăţean: bustul domnitorului Constantin Brâncoveanu, lucrare realizată de sculptorul Adrian Vădeanu, profesor de desen la Şcoala Gimnazială Nr. 19 din Galaţi.
La aniversarea şcolii, s-au sfinţit lăcaşul de cult al acesteia, închinat "Martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste", şi un muzeu al penitenciarelor, amenajat în incintă şi inaugurat acum. Trei înalţi prelaţi - Înalt Prea Sfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Înalt Prea Sfințitul Părinte arhiepiscop Teodosie al Tomisului şi Prea Sfințitul episcop Andrei al Harghitei și Covasnei - au săvârşit, alături de un sobor de preoţi, slujbele religioase. În biserică fusese adusă, cu o zi înainte, spre închinare, racla cu părţi din moaştele Brâncovenilor. Patron spiritual al instituţiei de învăţământ din Tg.Ocna, Sfântul Constantin Brâncoveanu, întemniţat şi ucis la Istanbul, este protectorul năpăstuiţilor din temniţe, astfel că locul lucrării artistului gălăţean este foarte potrivit în curtea din faţa şcolii viitorilor agenţi de penitenciar.
Având parte de ceremonie militară şi religioasă, dezvelirea monumentului plasticianului nostru s-a desfăşurat în faţa subprefectului județului Bacău, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bacău, a primarului orașului Tg.Ocna şi a primarilor din Onești, Dofteana, Slănic Moldova, a comisarului-șef de poliție penitenciară, a directorului general adjunct al Administrației Naționale de Penitenciare, a elevilor şcolii și a invitaților.
Sculptorul mi-a povestit că portretul a fost realizat din materiale moderne - răşină poliacrilică, cu armătură. Chipul are o expresie puternică şi stilizare cu măsură. Artistul a putut să se apropie de modelul original după consultarea mai multor imagini pictate în epocă brâncovenească şi, pentru studierea din profil, cea după moneda emisă de domnitor cu chipul său, faptă neîngăduită însă de Înalta Poartă, fiind chiar unul dintre capetele de acuzare care l-a dus pe Brâncoveanu, împreună cu familia, pe eşafod, căci nu avea voie, ca supus al Imperiului Otoman, să bată monedă proprie. Monedele au fost comandate de către domnitorul poreclit de turci Altîn-Bey ("Prinţul de Aur") gravorului transilvănean Karl Hoffman, pentru a marca 25 de ani de domnie. O monedă de un taler brâncovenesc, din argint, a fost vândută de curând într-o licitaţie la New York!
Sprijinitor al folosirii tiparului, promotor al "stilului brâncovenesc" sublimat, cu strălucirea Renaşterii italiene şi albul curat al stilurilor bizantine şi greceşti, inspirate şi din arhitectura populară românească, Brâncoveanu are parte acum de o înviere artistică!
După bustul realizat din lut, a fost creat negativul din ghips, în care a fost turnată apoi, în mai multe strauri, răşina elastică, adăugându-se armătura interioară, în final lucrarea fiind şlefuită. Pare din bronz şi va avea trăinicia, în timp, a acestuia! Artistul a trecut, în timpul trudei pentru lucrare, şi prin încercările COVID!
Adrian Vădeanu, cunoscut mai ales pentru lucrările sale de sculptură din metal sudat, a încercat de toate în domeniul sculpturii, cioplind până acum şi în lemn, marmură, piatră şi lut, combină metalul cu lemnul. Născut pe 29 decembrie 1968, la Galaţi, artistul este absolvent al Facultăţii de Arte de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi. A avut nenumărate expoziţii personale sau de grup în ţară şi este nelipsit din saloanele Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România. Membru al grupului Athanor al artiştilor nonconformişti gălăţeni, sculptorul a adoptat stilul clasic, dar şi metafora stilizărilor.
EXPLICAŢII FOTO:
1. La Tg.Ocna, sculptorul Vădeanu, în stânga monumentului şi în dreapta colegului de reconstituiri istorice prin ţară, col. (r) Adrian Tăbăcaru
2. Bustul, văzut din... interior
3. "Un abracadabra şi toate aceste recipiente devin o sculptură"
4. Chipul de lut se distruge la extragerea "coajei" din răşină
5. Bustul lui Constantin Brâncoveanu