"Vrabia", cu subiect, personaje şi regizoare din oraşul de la Dunăre

"Vrabia", cu subiect, personaje şi regizoare din oraşul de la Dunăre
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați încheie stagiunea 2021-2022 cu premiera spectacolului "Vrabia", o creaţie a cunoscutei regizoare Leta Popescu, originară din Galaţi. Spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 2 iulie, de la ora 19,00, și premiera duminică, 3 iulie, de la ora 19,00.

"Vrabia" este primul spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu îl montează la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din orașul său natal. Leta Popescu semnează și textul acestui spectacol de teatru popular cu accente biografice.

Împrumutând elemente din viața personală, Leta Popescu urmărește în "Vrabia" evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina IV din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.

Personajul principal, Ema Popovici, este interpretat de-a lungul celor patru acte de actrițele Oana Mogoș, Petronela Buda, Elena Ghinea și Cristina Uja-Neagu. Anton, fratele Emei, este interpretat de actorii Vlad Volf, Ionuț Moldoveanu și Vlad Ajder. Mama este interpretată de actrițele Carmen Albu, Tamara Constantinescu și Svetlana Friptu. Tata este interpretat de actorii Florin Toma, Aureliu Bâtcă și Vlad Vasiliu. Cele două prietene ale familiei sunt interpretate de actrițele Oana Preda (Didi) și Mihaela Lecca-Gorea (Mimi), iar actorul Ciprian Brașoveanu îl interpretează pe Nicu, vecinul polițist.

„Sunt patru acte: copilăria, adolescența, tinerețea și maturitatea. Toate sunt legate prin această plimbare pe faleză și amintirea care leagă trecutul cu prezentul este amintirea acestor sculpturi din metal, care pentru un copil mic erau un palat. Sub palatul acesta îmi permiteam eu să visez bogățiile lumii. Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea și forța și de aici se naște o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure”, declară regizoarea Leta Popescu. 

Scenografia spectacolului, semnată de Bogdan Spătaru, este și ea o recunoaștere a unora dintre cele mai cunoscute simboluri ale Galațiului: sculpturile din metal de pe Faleza Dunării. Bogdan Spătaru s-a lăsat inspirat de „Omagiu lui Brâncuși” atunci când a creat decorul multifuncțional al spectacolului, ce sugerează un apartament tipic dintr-un bloc comunist.

Atmosfera sonoră a spectacolului, creată de Oana Hodade, poartă și ea amprenta orașului Galați. Ea include sunete metalice, servind drept memento al decadelor în care acest oraș a fost susținut de cei doi coloși industriali, Combinatul Siderurgic și Șantierul Naval.

„Sunt pentru prima dată în Galați și-am încercat să aduc câte ceva din impresiile acestei prime întâlniri în spectacol. Aici am descoperit o atmosferă luminoasă și caldă de vacanță, o oarecare încremenire în timp, senzația contrastantă dintre străzile pustii și dinamismul falezei, dar și o energie agresivă și tulburătoare pe care prezența apei o amplifică”, declară Oana Hodade.

Compoziția de lumini este semnată de Tudor Nicorici și Bogdan Spătaru.

Citit 552 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iulie 2022 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.