Pe Tabor se întâlnesc şi se întrepătrund două lumi: una a vechiului Testament, alta a Noului Testament. Aici are loc întâlnirea proorocilor Vechiului Testament, reprezentată de Moise şi Ilie - cu cea a Noii Legi - prin revelarea Prea Sfântei Treimi, cea care ţine întregul cosmos, Dumnezeu şi creţie, cuprins şi Necuprins.
Taborul - muntele cel înalt
Taborul (Et-Tur, în arabă şi „Itabirion”, în greaca veche) este identificat cu „înaltul Munte” al Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Taborul este cu adevărat un munte înalt şi este situat în centrul văii Izreel, munte care depăşeşte, ca înălţime, formele de relief ale zonei.
Acest Munte, la fel şi Muntele Hermon sunt proslăviţi în Psalmii lui David, drept cei mai înalţi şi sfinţi munţi din Ţara Sfântă. În Noul Testament, Sfântul Apostol Petru (II Petru 1, 18) numeşte Muntele Tabor „Muntele cel Sfânt” . Aici a avut loc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, adică arătarea dumnezeirii Lui.
De pe Tabor, pelerinul are sub privire aşezările din apropiere şi din depărtarea acestui munte şi le priveşte ca în palmă, iar Duhul păcii şi al luminii, sfinţenia care te împresoară la Mănăstirea de pe Tabor, sunt aparte.
Aici, prezenţa rugătorilor români este o permanenţă, iar noi ne-am bucurat de rugăciunile unei obşti de maici din România şi în acele momente ne-am simţit Acasă.
Muntele este pe un loc strategic, iar aici Ptolemaios I a construit în vechime o fortăreaţă ale cărei ruinele se văd şi astăzi. Prima biserică în acest loc a fost ridicată în cel de-al IV-lea veac, iar în secolul VI au fost ridicate alte două sfinte biserici, pentru ca în veacul al VII-lea numărul sfintelor locaşe să fie de patru.
Pe Tabor, în perioada cruciadelor s-au aşezat cei dintâi monahi benedictini, dar care - în 1187 - au fost izgoniţi de Saladin. Sultanul Malik-al-Adils al Damascului a dărâmat toate bisericile creştine şi a construit pe Muntele Tabor o fortăreaţă, ca în vremea lui Ptolemaios.
Astăzi, pe culmea Taborului sunt trei aşezări; la nord - Mănăstirea Greco-Ortodoxă şi Biserica Schimbărea la Faţă, la sud fiind şi o Biserică Catolică de pe Tabor. Acestea au fost ridicate pe ruinele primelor sfinte locaşuri care amintesc de un moment important din istoria Mântuirii noastre.
Pentru pelerinii români însă, locul are mare importanţă fiindcă aici, în comuniunea cu Treimea Sfântă, se roagă de veacuri şi rugători români; o vreme au fost călugări, acum sunt monahii care ne-au primit cu multă dragoste. Pe Tabor, de regulă, pelerinii români lasă rugăciunile, acatistele şi grijile lor Prea Sfintei noastre Treimi.