Sărbătoarea de la Lacu Sărat

Sărbătoarea de la  Lacu Sărat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înalt Prea Sfinţitul Casian a slujit pentru câteva mii de pelerini din toată ţara *

În 27 iulie, anul Domnului 2010, câteva mii de pelerini din mai toate colţurile ţării au ieşit la rugăciune în grădina din mijlocul staţiunii Lacu Sărat din judeţul Brăila. Aici, în acea zi, a fost prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon, ocazie cu care pelerinii, dar şi mulţi dintre pacienţii staţiunii balneoclimaterice s-au lăsat îmbrăţişaţi de acest Mucenic al lui Hristos. Rugăciunea s-a purtat într-un loc nesperat de răcăros, fiindcă în acea primă parte a zilei soarele a fost învăluit într-un nor alb şi răcoros...

Liturghia arhierească, la fel ca în toţi anii din iulie 1996, a fost săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, Arhiepiscopul locului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Am venit pentru întâia dată la hramul Mănăstirii Lacu Sărat şi am ţinut să fiu şi eu prezentă pentru că Sfinţii în general sunt dătători de multe daruri, ne-a mărturisit doamna Adriana D. din Bărăganu, judeţul Brăila”. „Am adus cu noi şi copilul, pentru că e bine să fie cu noi, la Biserică, tot la fel cum şi noi, la vârsta copilăriei, am mers de mână cu părinţii noştri la Biserică. E mare dar credinţa, este un dar care trebuie păstrat ca o comoară...”.

Rugăciunea a fost însoţită de pacea şi liniştea din parcul situat în mijlocul amintitei staţiuni, unde pelerinii au alcătuit Biserica vie a lui Hristos. Arhiereu şi păstoriţi, slujitori şi creştini, Tu şi noi şi între noi şi cu noi - Prea Sfânta noastră Treime dătătoare de lumină, de nădejde şi dragoste.

„Să-i cerem astăzi Sfântului Pantelimon ceea ce am aflat din primul verset al Evangheliei de astăzi: Să ne iubim unii pe alţii, a spus în cuvântul de întărire adresat pelerinilor Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos”.

„Există o vicleană tendinţă în societatea noastră de a arunca vina unii pe alţii pentru greşelile noastre. Nimeni nu-i vinovat de ce ni se întâmplă, nimeni nu-i vinovat de răul care ne înconjoară”.

„Fiecare ar trebui să facem evaluarea propriei vinovăţii, fiindcă cel care îşi vede păcatele este mai mare decât cel care scoală oamenii din morţi. A găsi vinovat întotdeauna pe celălalt  este o tendinţă păgânească fără explicaţie la un popot creştin. Trebuie să facem evaluarea propriei vinovăţii...”.

Vorbind despre multele neajunsuri care dau târcoiale astăzi creştinilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian a readus în amintire multele fapte bune pe care domnul Anton Lungu, fost primar al municipiului Brăila, le-a făcut „dezinteresat” pentru oameni; între acestea a aşezat şi multe cărămizi la Mănăstirea „Sfântului Mucenic Pantelimon”, pentru care Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi astăzi, la ani buni de la trecerea la Domnul, nu numai slujitorii altarelor, dar şi oamenii de rând. Semn că atunci când pleci cu trupul de pe pământ, spiritual, nu pleci de tot... Din faptele tale bune rămâne o dâră de lumină.

La Mănăstirea de la Lacu Sărat, cele 12 maici, în frunte cu maica stareţă Pantelimona, s-au pregătit nu numai de rugăciune, ci şi de agapă frăţească. După Liturghie, toţi pelerinii au fost omeniţi, primind câte un pachet cu alimente de la Sfântul Pantelimon. Însă cele mai preţioase daruri au fost pacea, liniştea şi bucuria revederii cu Dumnezeu şi Sfântul Său - Marele Mucenic Pantelimon.

Şi în acest an, de darurile Sfântului s-au bucurat şi cei 140 de bătrâni de la Căminul de Bătrâni din Lacu Sărat.

Foto: N. Sburlan

Citit 496 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.