„Să preţuim mult mai mult oamenii de spirit”

„Să preţuim mult mai mult oamenii de spirit”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Finalul Festivalului-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”  de la Brăila a oferit, în seara de duminică, 8 august, un spectacol de o strălucire aparte. Şi fiecare dintre cei 29 de premianţi ai ediţiei jubiliare a competiţiei a demonstrat, prin interpretarea de excepţie a ariilor pregătite în acest sens, că răsplata primită este meritată.

Un absolvent al Liceului „Bălcescu” a fost sponsor

Astfel, au fost acordate două Mari Premii Darclée, din partea Băncii Naţionale a României – care a emis şi cele 1.000 de monede Darclée cu prilejul manifestării brăilene şi din care au fost oferite câte un exemplar laureaţilor, juriului, altor invitaţi -  baritonului Alvaro Lozano Gutierrez din Spania şi sopranei Edith Borsos din România.

Premii I au fost acordate, din partea Luxten România, tenorului român Cristian Mogoşanu, mezzosopranei Sanja Djurdjevic din Serbia şi baritonul Alexei Lavrov din Rusia.

Pentru premiile de pe treapta a doua a podiumului sponsor a fost Jean Boghici – patronul unei importante galerii de artă din Rio de Janeiro, absolvent al liceului brăilean „Nicolae Bălcescu”.

Laureaţii premiului doi sunt sopranele Valentina Naforniţă din Republica Moldova, Veronica Anuşca şi Iulia Dan din România.

De asemenea, s-au acordat – unor tineri din România, Republica Moldova, Australia, Rusia, Polonia, Letonia, Armenia, China, Germania şi Statele Unite ale Americii – şi 3 Premii III din partea Prinţului Dimitrie Sturza, patru Premii de Excelenţă din partea ING România – unul revenind contratenorului Russell Harcourt din Australia, 6 Premii Speciale ale Juriului, 6 Premii ale Fundaţiei „Darclée” – din donaţia Soniei Fromescu, 2 Premii pentru Cel mai Tânăr Interpret  din partea Băncii Comerciale Române.

IPS Casian, despre „vocaţia internaţională a zonei...”

Prezent şi la finalul manifestării, Înalt Preasfinţia Sa dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos” – a urmărit spectacolul de gală din loja oficială unde s-a aflat alături de Nicolae Herlea – preşedintele juriului, Aurel Gabriel Simionescu - primarul municipiului Brăila şi alte personalităţi.

„Prestigiul pe care de 150 de ani îl oferă zonei natale marea Hariclea Darclee... Iată cum uneori oamenii, prin timp, pot susţine oraşele şi ţările. Hariclea Darclée îi uneşte întotdeauna pe marii iubitori de muzică. S-a văzut aici, din toate continentele aproape ale lumii, o simfonie deosebită”.

„Oamenii sunt mult mai apropiaţi, oamenii sunt mult mai buni, oamenii sunt mult mai adevăraţi atunci când închină vieţii lor un imn cum au fost aceste zile Darclée la Brăila. Este un imn al vocaţiei internaţionale a acestei zone, prin oamenii ei minunaţi”.

„Bine ar fi să preţuim mult mai mult oamenii de spirit, oamenii de suflet, oamenii de cultură, de artă. Cultura poate face mult mai mult decât ne putem închipui”, a precizat IPS Casian – în exclusivitate pentru „Viaţa liberă” – când încă vibrau ecourile uralelor şi aplauzelor de la finele manifestării muzicale.

Un  public la înălţime

Merită de asemenea subliniate căldura şi dragostea pe care le-a arătat publicul, oameni sosiţi special din Galaţi, din alte judeţe şi chiar din străinătate, la celelalte două seri de final: opera  „Don Pasquale” de Donizetti în care au evoluat laureaţi ai festivalului şi concurenţi ai acestei ediţii acompaniaţi de minunata Orchestră a Festivalului condusă de Marco Balderi, dar şi seara de sâmbătă, 7 august, de pe Faleza Dunării.

Atunci au fost interpretate, împreună cu Corul Filarmonicii „George Enescu” condus de Iosif Ion Prunner şi Orchestra Festivalului Darclee, în aer liber – şi zona de la Esplanadă a fost umplută la refuz de public – arii, coruri şi momente orchestrale din opere cărora Hariclea Darclée le-a dat strălucire prin impresionanta sa voce.

Concurenţii premiaţi, soprana Mariana Nicolesco şi publicul au intonat la final „Brindisi” din opera „La Traviata” de Verdi, devenit emblematic pentru Festivalul-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” , manifestarea ce reuneşte iubitorii muzicii din doi în doi ani la Brăila.

Explicaţii foto:

1 - Cei 29 de laureaţi ai ediţiei jubiliare a Festivalului-Concurs “Darclée”, împreună cu maestra Mariana Nicolesco

2 - Alvaro Lozano Gutierrez şi Edith Borsos, laureaţii Marelui Premiu Darclee, şi Mariana Nicolesco

Citit 1850 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.