Pilda lucrătorilor celor răi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În a XIII-a Duminică de la Rusalii, la Sfânta Liturghie, creştinii au luat la cunoştinţă de Pilda lucrătorilor celor răi, despre care aflăm din Evanghelia după Matei  (21, 33-44).

În linii mari, se spune că un „om oarecare a sădit vie, a împrejumuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe”.

La vremea recoltei, stăpânul a trimis slugi ca să adune roadele, dar au fost ucise; apoi a trimis moştenitorul, dar şi el a fost ucis... „Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui!”, s-au îndemnat  între ei lucrătorii viei care rămăseseră să lucreze via.

„Evanghelia de astăzi ne ilustrează una din tendinţele noastre, aceea de a ne însuşi fără niciun drept ceea ce nu ne aparţine”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. „Lucrătorii viei uită cine-i stăpânul viei şi încet, încet încearcă ei să devină stăpâni. Pilda de faţă ne aminteşte că şi noi uităm adeseori că Dumnezeu este Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor văzutelor şi nevăzutelor...”.

Arhiereul Dunării de Jos a spus că se întâmplă aceasta cu toţi cei care uită una din poruncile date lui Moise pe Sinai, aceea să „nu pofteşti nimic din ceea ce-i al aproapelui tău”.

„La prima vederea, aceasta este o poruncă juridică, referindu-se la una din interdicţiile pe care romanii le aveau, aceea de a nu te atinge de proprietatea, de bunurile aproapelui, fiindcă implicit te atingi de integritatea lui. Din această patimă, din dorinţa de a râvni la bunul altuia, la ceea ce nu-ţi aparţine se naşte o altă  patima, dorinţa de a ucide...”.

Din nefericire, viaţa noastră cotidiană e plină de astfel de exemple nedorite, întotdeauna, de  noi, dar mai ales de Dumnezeu.

Evanghelia Duminicii a XIII-lea după Rusalii ţinteşte mai sus, are un scop mult mai înalt. În sensul că „Stăpânul viei este Însuşi Dumnezeu, iar lucrătorii viei suntem noi, toţi cei care uităm că mai presus de noi - muritorii de rând - este Dumnezeu”.

„Teascul este Altarul, iar Via este Biserica lui Hristos, Cel care S-a jertfit pentru noi, din dragoste de oameni, pentru ca şi noi să gustăm, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său, din veşnicie!”.

În esenţă, Evanghelia duminici de ieri pune hotar între două lumi, între două atitudini, una a celor „prea lipiţi de interesele materiale, imediate” şi una a celor iubitori de Dumnezeu şi de semeni. Iar când interesele meschine depăşesc dragostea de Dumnezeu şi de semeni, apar şi nedreptăţile, ura, fărădelegea... Care este răsplata lucrătorilor cei răi? Răspunsul vine de la Domnul: „Pe cei răi cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roade la timpul lor...”.

Duminica de ieri, prima după marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată fraţilor noştri emigranţi, prilej ca Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian să transmită mesajul şi gândurile Prea Fericitului Părinte Patriah Daniel adresat românilor care lucrează în afara graniţelor ţării.  

Maria Stanciu

Citit 896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.