Voci gălăţene într-un proiect cultural newyorkez

Voci gălăţene într-un proiect cultural newyorkez
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu se ştie de ce şi cum s-a întâmplat, dar apele Dunării revărsate în Marea Neagră parcă s-au întors din drum, până la Galaţi, aducând cu ele un călător misterios - Stephan Crasneanscki – venit tocmai de la New York, bântuit de voci şi de făpturi mitologice reînviate în sunete.

Stephan alături de alţi trei „frumoşi nebuni” - Dug Winningham, Simone Merli şi Kamran Sadeghi – echipă care se numeşte „Soundcollective” a petrecut lunile iulie şi august 2011 navigând de-a lungul întregii coaste a Mării Negre, într-o goeletă turcească echipată cu scanere radio şi antene.

De-a lungul călătoriei, Soundcollective a înregistrat mii de ore de conversaţii radio din toate  ţările existente de-a lungul coastei Mării Negre, plecând din Turcia, continuând cu Georgia, Rusia, Ucraina, România şi Bulgaria.

Scopul final este de a crea o compoziţie sonora de 24 de ore care va portretiza Marea Neagră, un soi de hartă sonora. Cei patru şi-au numit proiectul „Medea” după mitul născut pe malurile Mării Negre, pe care au încercat să-l reînsufleţească sonor la mii de ani distanţă. Din când în când, o parte dintre membrii echipajului au debarcat şi au mers în susul fluviilor care se varsă în Marea Neagră, pentru a surprinde zvonurile misterioase ale naşterii valurilor întunecate.

Aşa a ajuns Stephan la Galaţi. Le-a imortalizat pe bandă - pe Angela Baciu, recitând poezii despre mare din literatura română, iar pe Maria Magdalena Dănăilă, interpretând la chitară „Iubesc ploile”, melodie care a consacrat-o.

Impresia pe care au făcut-o amândouă a fost foarte bună, iar vocile lor vor constitui un peisaj aparte în „harta” ce urmează să fie expusă ca fond sonor la unul dintre evenimentele culturale de marcă ale New York-ului.

Citit 627 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.