Expoziție de icoane, schițe și desene cu tematică iconografică
Foto: Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Expoziție de icoane, schițe și desene cu tematică iconografică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În toate parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate, în prima duminică din Postul Mare, manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Sfinta Liturghie a fost săvârșită de chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian, înconjurat de soborul de clerici ai acestui sfânt lăcaş, în prezenţa numeroşilor credincioşi gălăţeni şi a tinerilor cu icoane în mâini, unii dintre aceştia îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

”În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, a prezentat conținutul pastoralei Sfântului Sinod și a evidențiat importanţa icoanei în viaţa creştinilor. De la Catedrala arhiepiscopală, copiii şi tinerii iconari au mers la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos pentru a participa la expoziţia de icoane organizată în fiecare an în prima duminică din Postul Mare”, se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Expoziția, aflată la a XXIII-a ediție, a reunit în Sala ”Sergiu Dumitrescu” icoane, schiţe şi desene cu tematică iconografică realizate de tinerii seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă şi din seminţe realizate de elevi de la Liceele de Artă din Galaţi şi Brăila, studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi copiii din cadrul Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti.

Pentru efortul, implicarea şi încurajarea cultivării talentului lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

La final, corurile Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ şi Liceului de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi au susţinut un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

Citit 1104 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 09:46

2 comentarii

  • Miercuri, 08 Martie 2023 00:15
    86.124.200.***
    Către Lucian Leonte: Acești oameni atrag lucrarea, nu mânia Domnului. Iar cinstirea nu se adresează unor deșertăciuni ci persoanei reprezentate. Vorbiți despre ceea ce nu știți..
    0
    0
  • postat de Lucian Leonte
    Marți, 07 Martie 2023 20:54
    217.103.143.***
    Oare cei ce fac aceste lucruri au citit vreodata BIBLIA? Cine le-a poruncit sa faca asa ceva? In BIBLIE scrie clar ca DOMNUL uraste ca omul sa faca astfel de desertaciuni si sa se inchine inaintea lor. De ce acesti oameni atrag minia DOMNULUI?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.