Marele Premiu al Concursului Internaţional de Caricatură de la Brăila a rămas în ţară

Marele Premiu al Concursului Internaţional de Caricatură de la Brăila a rămas în ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doru Axinte este fericitul câştigător, selectat de juriul prezidat de Tudor Octavian * Alte premii s-au acordat unor umorişti din Polonia, Serbia, România, Croaţia, Bulgaria, Israel * Valoarea premiilor oferite de Consiliul Judeţean Brăila la ediţia a V-a a competiţiei s-a ridicat la 4.700 euro *

Casa Tineretului din municipiul Brăila a fost în centrul atenţiei în după-amiaza de 17 septembrie, aici acordându-se premiile ediţiei a V-a a Concursului Internaţional de Caricatură 2010. Şi tot aici s-a deschis Salonul de caricatură, cu lucrările premiate şi alte desene selectate de juriu.

Pentru ca atmosfera să fie una deosebită, fondul sonor a fost asigurat de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, în frunte cu dirijorul Petrea Gogu. Expoziţia rămâne deschisă şi în zilele următoare, pentru ca publicul să admire desenele şi să guste umorul artiştilor.

Moderatorul evenimentului, dar şi cel care a înmânat premiile în valoare totală de 4.700 euro, a fost nimeni altul decât Gheorghe Bunea Stancu - preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, instituţia organizatoare, alături de Centrul de Creaţie Brăila.

Iată palmaresul acestei ediţii, la care au participat 158 de caricaturişti din 42 de ţări. Marele Premiu - în valoare de 1.500 euro - i-a revenit lui Doru Axinte, fiind pentru prima dată când un umorist din România câştigă o ediţie a salonului brăilean.

Premiul I, în valoare de 1.000 euro, i-a revenit lui Pavel Koczynsky din Polonia, iar Premiul II a plecat în Serbia, la Slobodan Obradovic - artistul desenator urmând să primească şi el 1.000 euro.

Premiul III a fost obţinut de Mihai Ignat din România - care a fost şi prezent, spre deosebire de colegii străini, el ridicându-şi personal premiul de 800 de euro.

Premii Speciale, în valoare de câte 300 euro, s-au acordat pentru Sergey Sichenko din Israel, Darko Pavic din Croaţia şi Rumen Dragostinov din Bulgaria.

Criticul de artă şi publicistul Tudor Octavian - preşedintele juriului - a oferit câteva detalii despre criză - tema concursului, dar şi despre ideea sa cum că ţara noastră este una de petice, pe care se cuvine să le purtăm, totuşi, cu demnitate.

Astfel, cei prezenţi au aflat motivele pentru care organizatorii au decorat cu... petice hainele invitaţilor, de ce la vernisaj s-a servit „apă chioară” şi de ce Maria Puşcaciu - directorul Centrului de Creaţie - a oferit publicului covrigi.

Centrul de Creaţie a publicat, ca şi la celelalte ediţii, un frumos catalog, cu toate premiile şi cu alte lucrări selectate de juriu în finală.

Explicaţie foto: (de la stânga la dreapta) Mihai Stănescu, Costel Pătrăşcan, Năstase Leonte, Mihai Ignat, Gheorghe Bunea Stancu, Tudor Octavian, în spatele lor Maria Puşcaciu, la microfon Doru Axinte - laureatul Marelui Premiu

Citit 668 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.