Bibliotecarii din licee rescriu poveşti identitare la Dunărea de Jos

Bibliotecarii din licee rescriu poveşti identitare la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Bibliotecarii din liceele gălățene și-au dat întâlnire vineri, 5 mai 2023, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Adam, județul Galați, unde au participat la Cercul metodic „Rescriem povești identitare, la Dunărea de Jos”. Propunerea tematicii aparține profesoarei Elvira Alexandrescu, bibliotecar la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi, partener al Filialei UZPR „Radu Macovei” - Galați, în proiectul denumit mai sus.

Rescriem povești identitare, la Dunărea de Jos” își propune să readucă în actualitate arta de a cunoaște cum se face punctul românesc, pe costumul tradițional și care este semnificația unor vechi semne de pe veșmintele tradiționale.

Întâlnirea de la Mănăstirea Adam a debutat, cu rugăciune, în biserica istoricei așezări monahale, în jurul Sfântului Altar și al Icoanei Maicii Domnului, Sfânt Odor adus din Siria de un călugăr și care ne însoțește în rugăciune de la mijlocul veacului al XVI-lea...

Maica stareță Anastasia Cimbru ne-a condus în atelierul de tradiții, acolo unde mâini dibace țes pânza pentru cămășile tradiționale, frumoasele catrințe din județul Galați, potrivit arhetipului reconstituit de etnologul Eugen Holban, dar și alte piese care au împodobit casa bunelor și străbunelor noastre.

La Colegiul Pedagogic, în cadrul proiectului cu Filiala Ziariștilor gălățeni, am parcurs câteva întâlniri cu elevi de la clasele gimnaziale și de liceu și ne-am bucurat de interesul copiilor, în a afla și a învăța să rescrie povești identitare, raportându-ne la arta tradițională românească, de odinioară. În cadrul activităților cu elevii noștri, arta cusutului tradițional a fost doar un motiv pentru a discuta despre semnificația unor elemente identitare, folosite de sculptorul Constantin Brâncuși pe Ansamblul de la Tg. Jiu, respectiv, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului. Ca profesor-bibliotecar, mi s-a părut firesc ca această inițiativă să fie cunoscută și extinsă și către colegele mele din liceele gălățene, în cadrul cercului metodic, în speranța că frumoasa artă a strămoașelor noastre nu va intra într-un con de umbră, ci va fi revigorată și în alte instituții de învățământ”, a spus prof. Elvira Alexandrescu, în deschiderea întâlnirii.

În cadrul discuțiilor, prof. Cristina Ciobanu, de la CNCN-Galați, a explicat simbolistica unor elemente ale portului tradițional în Literatura română, iar momentul a fost de maxim interes.

Parteneri în acest proiect dedicat bibliotecarilor, pe lângă inițiatorii de mai-sus, au fost: Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” - Galaţi, reprezentat de pr. Ioan Gabriel Pelin, care are și misiunea de bibliotecar la amintita instituție; Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” - Galaţi, prin prof. Gina Livia Mocanu și, nu în ultimul rând, harnicele maici de la Mănăstirea „Adam” care ne-au primit cu brațele deschise.

Citit 1099 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2023 08:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.