Oaspeţi din Nord la Salonul „Axis Libri”

Oaspeţi din Nord la Salonul „Axis Libri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După   debutul aproape protocolar din 16 septembrie, noua stagiune de la „Axis Libri” a intrat, la a doua înfăţişare, direct în literatura română contemporană, aducându-l în salonul de joi pe poetul Daniel Corbu, însoţit de un grup de scriitori afiliaţi Editurii Princeps Edit din Iaşi,  la care este consilier de bază şi pe care a prezentat-o convingător, după zece ani de existenţă şi aproape 4000 de titluri publicate pe suport de hârtie sau electronic. 

Absolvent al Universităţii din Iaşi, moderatorul Teodor Parapiru (FOTO) i-a cedat lui Daniel Corbu întâietate în cuvântare, acesta declarând, imediat, în replică: „Sunt multe poveşti cu Parapiru la Iaşi…”.  Despre amfitrionul Zanfir Ilie  a spus că e un entuziast director şi un prieten al cărţii şi a anunţat şi numele primului scriitor din Galaţi care va fi publicat la Princeps Edit: Viorel Dinescu.

Dintre cărţile scoase în faţă auditoriului, am reţinut „Duminica Mare a lui Grigore Vieru”, a doua ediţie, de Theodor Codreanu şi „Eonul marelui desant”, „Evanghelia după Corbu”, ambele ale poetului ieşean. Şi, pentru a relaţiona cu editurile noastre, Daniel Corbu a spus: „Sunt multe cărţi de valoare apărute în aceşti ani la Galaţi”. 

Au vorbit şi scriitorii cu care a venit Daniel Corbu, tinerii Cătălin Ciobotari şi Paul Gorban, dar cel care a ţinut un foarte ascultat discurs academic şi polemic a fost criticul de la Huşi, Theodor Codreanu, autorul  cunoscutei lucrări Istoria „canonică” a literaturii române, scrisă ca o replică la „Istoria critică… „ a lui Nicolae Manolescu.

Practic, seara a fost acaparată de ieşeni, gălăţenii şi brăilenii prezenţi au ascultat şi au aplaudat, şi numai scriitorii de prim rang Viorel Dinescu, Sterian Vicol şi Paul Sân-Petru -  toţi trei cunoscuţi şi prieteni ai lui Daniel Corbu -  au cuvântat.

Dinescu a impresionat ca de obicei, prin discursul său, a spus  despre Corbu că „scrie poezie cu inima” şi l-a situat pe Theodor Codreanu printre marii critici români, Vicol a amintit colaborare cu scriitorul din Huşi la revista „Porto-Franco”, iar Sân-Petru a amintit de perioada în care a convieţuit literar cu Daniel Corbu pe  la Piatra Neamţ. 

După două ore de relaţie literară intensă  în direct între Iaşi şi Galaţi, Teodor Parapiru a concluzionat: „Editura Princeps Edit, un fenomen remarcabil, Theodor Codreanu, un critic imperial, aproape”, iar Zanfir Ilie le-a acordat ieşenilor Diplome de excelenţă… gălăţeană.

Citit 1019 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.