Premiile Festivalului Poeţilor din Balcani

Premiile Festivalului Poeţilor din Balcani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premiile Balcanica pentru Poezie au revenit lui Adrian Alui Gheorghe şi albanezului Bardhyl Londo * Premiile Balcanica pentru Traducere au fost acordate lui Marius Dobrescu şi Luan Topciu * Ileana Mălăncioiu a fost recompensată cu Premiul Balcanica pentru întreaga activitate * Ediţia 2011 a competiţiei se va desfăşura cu oaspeţi din Grecia  *

Festivalul Poeţilor din Balcani de la Brăila, ediţia a IV-a derulată în zilele de 24 şi 25 septembrie în organizarea Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” şi Consiliul Judeţean Brăila, şi-a desemnat câştigătorii întro atmosferă îmbibată de poezie autentică.

Reprezentanţii Albaniei şi ai Republicii Kosovo, oaspeţii de onoare ai ediţiei, au recunoscut în Brăila oraşul căruia patria lor îi este profund recunoscătoare pentru că aici a trăit o bună vreme Naum Vechilargi – personalitate de prim rang a culturii albaneze, dar şi important revoluţionar – care a alcătuit, la Brăila, primul abecedar albanez.

Vasile Spiridon şi Radu Voinescu, primul în calitatea sa de preşedinte al juriului şi celălalt membru al juriului, au înmânat premiile împreună cu Dragoş Adrian Neagu – directorul Bibliotecii “Istrati”.

Palmaresul ediţiei arată astfel. Poeţii Adrian Alui Gheorghe şi Bardhyl Londo, care este şi consilier la Ministerului Culturii din Albania, au primit Premiul Balcanica pentru Poezie.

Tot în tandem, unui roman şi unui albanez, s-a oferit Premiul Balcanica  pentru Traducere, lui Marius Dobrescu – brăilean la origine, traducătorul lui Ismail Kadare în România – şi lui Luan Topciu, acestuia din urmă fiindu-i recunoscute eforturile de a ajuta breasla scriitoricească, neocolind activitatea de traducere chiar dacă acum deţine poziţia de ministru consilier la Ambasada Albaniei în România.

Premiul Balcanica pentru întreaga activitate a fost oferit poetei Ileana Mălăncioiu care şi-a exprimat bucuria pentru acest gest de recunoaştere a operei sale menţionând pe Gabriel Dimisianu şi Nicu Carandino din panoplia personalităţilor brăilene care au influenţat-o şi pe care le stimează. 

Zece dintre concurenţi – doar patru români, ceilalţi albanezi – altfel spus finaliştii, au fost publicaţi în volumul “Balcanica 4”: Sali Bashota, Rodian Drăgoi, Basri Caprigi, Victoria Milescu, Emir Nika, Horia Zilieru, Skender Rusi, Visar Zhiti alături de premianţii deja menţionaţi pentru poezie.

Totodată, în holul impozant al Casei Tineretului – în proximitatea bibliotecii, având în preajmă şi lucrările din expoziţia Salonul Internaţional de Caricatură 2010 deschis recent, au oferit recitaluri de excepţie, poeţii brăileni şi gălăţeni nelipsind din program.

Dintre cei care au încântat audienţa – din păcate, alcătuită mai mult din confraţi decât din reprezentanţi ai publicului - amintesc aici pe Adrian Munteanu, Angela Baciu, Ana Maria Zlăvog, Valentin Tălpălaru - şi nu în ultimul rând Nicolae Grigore Mărăşanu şi Constantin Gherghinoiu, doi dintre iniţiatorii competiţiei, dar şi Corneliu Antoniu – preşedintele filialei Brăila–Galaţi a Uniunii Scriitorilor din România sub egida căreia s-a editat publicaţia în care au fost curprinşi autorii nepremiaţi, respectiv revista „Balcanica”.

În conformitate cu programul generos al Festivalului Poeţilor din Balcani, pe nu mai puţin de 10 ani, ediţia 2011 va prilejui întâlnirea cu poezia din Grecia, după ce la ediţiile precedente au fost oaspeţi din Serbia, Macedonia şi Bulgaria.

Citit 917 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.