Revista "Porto Franco", lansată la Festivalul Național de Literatură de la Târgu Bujor

Revista "Porto Franco", lansată la Festivalul Național de Literatură de la Târgu Bujor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cel mai nou număr (327) al revistei "Porto Franco", care apare sub egida Societății Scriitorilor "Costache Negri", a fost lansat în timpul desfășurării Festivalul Național de Literatură de la Târgu Bujor, dedicat memoriei lui Grigore Hagiu, care are loc de 32 de ani în localitatea natală a poetului nostru reprezentativ pentru epoca anilor '60-'80.

Evenimentele au început cu slujba de pomenire de la "Biserica din Deal", unde un sobor de preoți, în frunte cu oaspetele de onoare, părintele Marcel Miron, au pregătit sufletele celor prezenți de reîntâlnirea cu Poezia Credinței autentice și cu Poezia aproape omenească a celor invitați la festival, fiind prezenți scriitori din Iași, Huși, Bușteni, București, Galați, Tecuci, Tulcea, Liești, Târgu Bujor şi Republica Moldova. Îi amintim pe: acad. Theodor Codreanu, Valentin Talpalaru, Lina Codreanu, Mircea Marcel Petcu, pr. Marcel Miron, Silviu Lupașcu, Luminița Potîrniche, Mioara Baciu, Daniela Adi Gumann, Roxana Lupoae Răcoreanu, Roxana Galan, Constantin Oancă, Tase Dănăilă, Dumitru Marian, pr. Ion Croitoru, Iosif Roca, Săndel Stamate, A.G. Secară, Dan Vîță, Constantin Gumann, Eugen Banța ș.a.

La biserică, celor doi sărbătoriți ai anului (amândoi au împlinit 80 de ani; Grigore Hagiu ar fi făcut 90 de ani!), poeții Sterian Vicol (conducătorul revistei "Porto Franco") și Vasile Burlui (academician, profesor universitar doctor, președinte fondator al Universității "Apollonia", directorul Editurii "Cartea Românească Educațional"), li s-a făcut o frumoasă surpriză, prin cuvintele și urările frumoase dedicate lor în timpul slujbei. Cert este că ambii au făcut istorie în domeniile lor de activitate.

În continuare, spectacolul pregătit de cadrele didactice și copiii bujoreni, la Școala Gimnazială "Grigore Hagiu", a fost de înaltă ținută.

Revista "Porto Franco" este dedicată lui Grigore Hagiu în bună parte, dar, ca de obicei, este plină de surprize. Dintr-un text semnat de Eugen Uricaru aflăm că pe la Galați a trecut și Garibaldi și, dacă tot se vrea să se transforme Galațiul în obiectiv turistic major (dincolo de demagogie), statuile ar avea un rol important, în diverse combinații (iar acestea, ca și fântânile arteziene, nu trebuie să fie meschine!), iar un Garibaldi, un Dracula cu tot cu Stoker (în carte, monstrul trece și pe la Galați!), o statuie ecvestră cu Petru Rareș, un Nastratin Hogea, poate chiar un Superman sau un Mickey Mouse ar fi puncte de atracție, după cum sugerează și Sterian Vicol, dar și regretatul Victor Cilincă, în cărțile și articolele sale. Volumul al doilea al "istoriei scriitorilor gălățeni contemporani și al textelor, ideilor și credințelor lor", de A.G. Secară, este prezentat pe scurt de Virginia Chiriac, Katia Nanu este invitată ca "poet nou dunărean", Magda Ursache scrie despre "românitate" (ca o maladie rușinoasă?), oaspeți ieșeni mai sunt Maria Mănucă, Nicolae Busuioc și Marius Chelaru (dar și alții, unii premiați la Târgu Bujor, precum pr. Ioan Teșu), pagini importante sunt dedicate literaturii rrome din România, punct de atracție este interviul cu Irina Margareta Nistor (realizat de Aizic Iancu)!

Deosebit a fost evenimentul de final, când participanții au fost invitați la Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru, unde s-a desfășurat simpozionul "Poezia și Vinul", s-au degustat comori ale stațiunii (nu facem reclamă, dar încercați "Prințesa Covurluiului"!) și s-au depănat amintiri. Un moment emoționant a fost când Sterian Vicol a recitat din cartea premiată a lui Corneliu Lupașcu, o comoară ascunsă a liricii gălățene contemporane.

Citit 775 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.