Duminica dansurilor populare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aplauzele pentru grupul vocal independent „Greieraşul”, din Galaţi, au mers spre profesorul Arginteanu, artistele sale în albastru, părinţii acestora şi comisarul-şef Cătălin Căpătan *

Din jurământul primarului Aurel Florea, rostit în faţa publicului venit, duminica trecută, la „Sărbătoarea Cântecului şi Jocului Horincean”, în deschiderea oficială a acesteia: „ Cât voi trăi eu, festivalul se va ţine an de an”. Ca fost director de cămin cultural, i-a stat bine jurând astfel.

Zi muzicală! Fanfara de la Zorleni, plasată într-o Dacia Papuc, a cântat de-a lungul şi de-a latul Cavadineştilor. La intrarea în cămin, proba de iarmaroc: saci cu varză, vată pe băţ, tarabă cu suveniruri.

La ora 12, startul la spectacol, cu Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” la înaintare. Prestaţie de 75 de minute. Ce mi-a mers la inimă? Dansatoarele şi dansatorii. Şase perechi. „Coasa” şi „Ca la uşa cortului”, execuţii coregrafice de înaltă clasă.

Coborând spre solişti, am să vă spun ceva despre Aurică Totolici. Ca interpret vocal, jos pălăria! Ca prezentator însă, mai bine ar fi făcut dacă rămânea la Galaţi. Cum apărea pe scenă, în faţă, punea „placa”: „Aţi aplaudat puţin!”, „Nu v-am auzit aplaudând!”, „Mai aplaudaţi o dată!”, „Ce fel de aplauze sunt astea?”, „Aplaudaţi odată cu mine!”.

Şir lung de momente penibile, înjositoarea pentru ansamblu. Spectatorii, în cea mai mare parte a lor: copii. Acelaşi Aurică Totolici, adresându-li-se: „Părinţii voştri au rămas acasă, călare pe butoaie”. Glumă de-a sa.

Cum să cânţi în faţa copiilor, fără să-ţi tremure vocea, „Astăzi este sărbătoare, / Iarăşi beau şi sparg pahare”?, ca după câteva minute să continui în aceeaşi notă ce a amintit, până la silă, de Bachus? Paharele şi excesul de îndemnuri la băut, motivate de „astăzi eşti, mâine nu eşti”, ar fi trebuit lăsate în pace, respectiv, cântate în altă parte.

Sigur că domnul Totolici n-avea de unde să ştie că în sală se afla o localnică bătută măr de fiul ei, cu vânătăi pe tot corpul, victimă a consumului de alcool. Scăpată din mâinile beţivului de acasă, s-a refugiat, biata de ea, la Căminul Cultural, să nu mai audă de băutură. Şi peste ce a dat!

Moment cu adevărat luminos: prezenţa la Cavadineşti a grupului vocal „Greieraşul”, de la Galaţi. 13 fetiţe, 13 păpuşi în alb şi albastru! Mai mare dragul să le vezi şi să le asculţi. Au dus „Sărbătoarea…” în cel mai benefic punct al ei. Grup independent, pregătit de profesorul Cristian Arginteanu. Şcolăriţe şi „domnişoare” de grădiniţă. Patru albume editate. Locul doi, în Bucureşti, la un festival naţional de muzică uşoară.

Aveam să aflu, de la domnul Arginteanu, că din câte şcoli există în municipiul de la Dunăre nu s-a găsit una care să găzduiască Grupul „Greieraşul”, pentru repetiţii. Noroc de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, care i-a pus la dispoziţie un spaţiu la Clubul „Danubius”, prin bunăvoinţa comisarului-şef Cătălin Căpătan. Banii pentru deplasarea „Greieraşului” pe Valea Horincei, strânşi de la părinţii fetiţelor – 3,5 milioane de lei vechi.

De la Rediu, altă surpriză demnă de luat în seamă: formaţia de dansuri ţigăneşti a Şcolii Gimnaziale. Scena, plină de „culoare” şi de artişti siguri pe ei. Cine i-a făcut apţi pentru a ieşi în lume? O doamnă deosebită: Mihaela Dajboc, învăţătoare.

Elevi care s-au întrecut pe ei înşişi. „Jocuri de fuste”, băieţi cu pălării şi cămăşi roşii, „suport” muzical cu trimiteri la producţiile cinematografice cu şatre şi nestemate ţigăneşti ce fac săli pline în Europa. Însuşi primarul de la Rediu a ţinut să fie prezent la Cavadineşti, să le vadă evoluţia. 

Sucevenii, cu formaţia „Floricica”. Momente bune de delectare artistică. Graţie, costume sărbătoreşti, dansuri populare ţinând de faima comunei, trecută, în 2009, temporar deci, prin „Cununiţa Prutului”.

Bereştiul, cu eleve mai măricele. Dansatoare şi acestea. Au reprezentat – după părerea mea, strălucit – Casa de Cultură „Ion Creangă”. De la Tg. Bujor, nimic. Comuna-gazdă, cu partea leului. Dansatori adulţi. Au jucat pe cântecele Maricicăi Mihoianu, solistă de la Iaşi. Valabilă ieşeanca, valabili şi dansatorii domnului Florea.

Citit 1310 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.