„Sus inima, păpuşa sus!”

„Sus inima, păpuşa sus!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, la Festivalul „Gulliver”, spectacole de la orele 10 şi 13 *

Ieri a bătut gongul pentru deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediţii a celui mai longeviv festival de marionete din ţară – Festivalul „Gulliver”. Directorul Teatrului de Păpuşi, Stelian Stancu, a mulţumit în deschidere Consiliului Local, care şi în vremuri de criză a găsit resursele necesare pentru  ca această adevărată sărbătoare a copiilor gălăţeni să aibă loc şi anul acesta.

Opt trupe din toate colţurile ţării şi două de peste graniţă îşi vor măsura forţele toată săptămâna, pentru că, pe lângă distracţia pe care o oferă miilor  de copii, festivalul are şi caracter competitiv.

Un juriu, format din criticul de teatru Marius Zarafescu – preşedinte, Dan Bălan – muzicolog şi profesor UNATC, Radu Iordănescu – realizator TV şi Zanfir Ilie – directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, va stabili în final ce trupe şi ce actori vor merita premiile care se vor decerna vineri, 29 octombrie, începând cu ora 17. „Să câştige cei mai buni”, le-a transmis Zarafescu păpuşarilor veniţi zilele acestea la Galaţi.

Poveste cu o fantomă simpatică, la Teatrul din Ploieşti

Fantoma. Personajul misterios care populează imaginaţia fiecărui copil. Gândiţi-vă ce se întâmplă când fantoma urcă pe scenă în faţa unei săli pline de copii! (FOTO 3)

Şi trece prin toate ipostazele: apare întâi cu cearşaful pe cap,  apoi e  zbârlită şi cu faţa albă ca varul, iar în final vine numai oale şi ulcele, abia reuşind să-şi adune oasele de pe jos! Dacă fantoma mai şi cântă, se împiedică şi cade din cauza sârmelor întinse de doi băieţi năzdrăvani, sau din cauza magiunului răspândit cu generozitate pe scări, atunci succesul spectacolului e asigurat. În sală a fost veselie generală.

La fiecare apariţie a fantomei, s-a ţipat şi s-a râs, de s-a zguduit Dramaticul din temelii. Restul a fost poveste. O poveste adaptată după textul lui Oscar Wilde – „Fantoma din Canterville”. O familie de americani – genul Bundy - cumpără la un preţ chilipir un conac vechi englezesc, cu tot cu fantomă.

Veniţi din ţara tuturor posibilităţilor, americanii tratează la modul cel mai firesc apariţiile fantomei lui Sir Simon. În timp ce capul familiei nu crede deloc în existenţa ei, nevasta o aude noaptea zornăind din lanţuri şi-i recomandă să le ungă cu un ulei universal, iar cei doi băieţi îi întind tot felul de capcane. Faptul că ceştile de ceai zboară prin casă nici nu este observat de americanii prea preocupaţi de problemele lor.

Pe lângă umorul de calitate al lui Oscar Wilde, spectacolul a mai beneficiat şi de o scenografie inspirată semnată Daniela Drăgulescu şi de muzica lui Viorel Gavrilă. Toate sub bagheta regizorală a lui Gabriel Apostol.

O feerie cu delicateţe de stampă japoneză, de la Baia Mare

„Spărgătorul de nuci” este spectacolul cu care au intrat în concurs actorii Teatrului de Păpuşi din Baia Mare (FOTO 4). Regizorul Traian Săvinescu şi-a gândit montarea ca pe un omagiu adus lui Ceaikovski. Pe fundalul muzicii celebrului balet cu acelaşi nume, actorii au evoluat fără niciun cuvânt aproape.

Jumătate balet, jumătate pantomimă, piesa le-a oferit spectatorilor momente feerice. Păpuşile micuţe pe care le-au mânuit cu măiestrie artiştii băimăreni ne-au amintit de graţia şi delicateţea stampelor japoneze.

O atmosferă de vis, în care minunile stau să se întâmple în fiecare clipă. O fantezie plină de strălucirea şi candoarea sufletului de copil, care ne-a făcut să ne gândim nerăbdători la apropierea sărbătorilor de iarnă.

Programul de astăzi

Începând cu ora 10 va urca pe scenă echipa Teatrului de Animaţie din Bacău cu spectacolul „Cippollino”, în regia lui Gheorghe Balint, în care spectatorii sunt invitaţi la o incursiune în Ţara legumelor şi fructelor.

La ora 13, aveţi întâlnire cu prietenii de la Teatrul „Guguţă” din Chişinău, care vin cu o poveste despre îngerii şi drăcuşorii ce se luptă să stabilească soarta unui prinţ nou-născut – „Făcătorii destinului” (regia Gabriela Lungu).

Citit 710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.