Pictorița Angela Tomaselli, la 80 de ani. O viaţă în slujba artei (FOTO)

Pictorița Angela Tomaselli, la 80 de ani. O viaţă în slujba artei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Angela Tomaselli, pictoriță de notorietate internațională, care şi-a petrecut cei mai frumoși ani la Galați, a împlinit, pe 5 noiembrie, 80 de ani, o vârstă în spatele căreia se află o muncă de peste 60 de ani, dăruiți cu pasiune și devotament în slujba artei contemporane românești.

Născută în orașul Brezoi (judeţul Vâlcea), într-o familie cu rădăcini italiene, pictorița a absolvit Liceul "Mircea cel Bătrân" (pe atunci "Vasile Roaită") din Râmnicu Vâlcea, și-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia Artă monumentală. S-a căsătorit în timpul studenției cu colegul de facultate Eugen Holban, iar în 1967 ambii au venit la Galați, atrași de Muzeul de Artă, care în acel an își schimbase profilul în Muzeul de Artă Românească Modernă și Contemporană. A lucrat ca muzeograf în perioada 1967-1970, iar apoi ca profesoară la Liceul de Muzică și Artă Plastică (Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin") din 1970 până în 1993. A fost o perioadă fastă pentru creația artistei, care a avut un rol hotărâtor în evoluția ei, mai ales sub raport cromatic.

"Dacă din copilăria mea la Brezoi am moștenit verdele, va mărturisi pictorița, la Galați am început, împreună cu soțul meu, să ne ocupăm de covoarele din zona Covurluiului. Schimbarea din tablourile mele, dinspre verde spre culori puternice și luminoase, a început în anii de la Galați, după ce am descoperit aceste covoare" ("Formula As", 2019).

Angela Tomaselli a debutat în 1968 în Expoziţia interjudeţeană de artă Galaţi-Brăila-Vrancea și în perioada cât a stat la Galați a participat la toate Saloanele Filialei Galaţi a UAP şi la manifestările acesteia din alte centre culturale din țară. În 1971 a devenit membră a UAP, Filiala Galați. În 1993, s-a transferat la Bucureşti, unde, până la pensionare, a lucrat în învățământul preuniversitar.

De-a lungul anilor, a deschis peste 50 de expoziții personale, în ţară şi în Italia, Germania, Suedia, Belgia, Spania. A participat la sute de manifestări de grup și colective în țară și de peste hotare. De asemenea, a participat la tabere şi simpozioane naţionale şi internaţionale de creație, în România şi Franţa. În 2015, a inițiat organizarea unei tabere anuale de creație la Brezoi.

A publicat, împreună cu soţul său, pictorul Eugen Holban, albumul "Arta populară din judeţul Galaţi" (1974). A fost onorată cu mai multe distincții. În 2003, i-a apărut primul album de artă, iar în 2017 i-a fost editat un masiv album bilingv (română - italiană). Are lucrări în colecții de stat și private din România, Republica Moldova, Australia, Coreea de Sud, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Mauritius, SUA.

În primii ani de activitate artistică, Angela Tomaselli a manifestat o pasiune deosebită pentru explorarea lumii vegetale și minerale, a structurilor geologice ale diferitelor forme de relief, a peisajului în desfășurarea ciclică a anotimpurilor, cultivând o pictură de accentuată factură lirică. Odată cu ciclul "Fabule", expus în 1988, a început să-și schimbe discursul plastic, liricul cedând locul narativului.

La împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani, de pe plaiurile dunărene, unde a trăit un sfert de secol, îi urăm multă sănătate, putere de creație, inspirație și rod încă bogat pe tărâmul atât de fertil al artei! La mulți și binecuvântați ani, distinsă Doamnă!

Citit 1578 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.