Lavinia Antonia Coșovliu, a doua expoziție personală

Lavinia Antonia Coșovliu, a doua expoziție personală
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aflată la a doua expoziție personală, după cea intitulată "Din lumea mea", deschisă în 2021 la Facultatea de Medicină din Iaşi, Lavinia Antonia Coșovliu prezintă, pe simezele Galeriilor de Artă "Nicolae Mantu", 50 de lucrări de pictură și desen reunite sub genericul "Secvențe". Acestea reprezintă peisaje, naturi statice, nuduri, portrete și flori, realizate în majoritate în ultimii trei ani. Este o manifestare expozițională bogată și diversă tematic, care subliniază preocuparea artistei pentru un registru complex de lucrări care să acopere genurile de care se simte atrasă.

Peisajele din expoziţie sunt în primul rând din Galați, oraș în care trăiește și creează ("Apus pe strada Domnească", "Dunărea mea", "Peisaj dunărean", "Dimineață pe Dunăre"), din Transilvania ("Turnul cizmarilor din Sighișoara", "Cetatea Feldioarei", "Poartă la Sighișoara"), din Bulgaria ("Cap Caliacra, I, II, III, IV", "Balcic") sau din insula grecească Corfu ("Marină la Corfu I, II"). Sunt peisaje în care admirăm frumusețea și pitorescul locurilor surprinse de artistă pe pânză, placaj și carton sau descoperim arhitectura vechilor cetăți medievale. Cromatica folosită, în funcție de subiectul fiecărui tablou, este când luminoasă și strălucitoare, când sobră și discretă, pictorița utilizând din abundență și grafismele, etalându-și în acest fel calitățile de bună desenatoare. Există în peisajele Laviniei Coșovliu o poezie care îndeamnă la meditație, la cunoașterea plaiurilor natale și a istoriei poporului român.

Naturile statice, multe și ele la număr (cu gutui, dovleci, peşti, râșniță de cafea, flori), se disting prin claritate a formelor și volumelor, echilibru compozițional și prin grija pentru redarea materialității obiectelor.

Dintre lucrările de desen, rețin atenția în primul rând portretele care îi reprezintă pe Regele Mihai și Regina Ana, pe academicianul Ștefan Bălan, pe tatăl artistei, cunoscutul dr. ing. Octavian Coșovliu, pe arhimandritul Teofil Pandele, starețul Mănăstirii "Sfinții Arhangheli" din Galați, sau pe unele persoane din apropierea artistei și a familiei acesteia. Linia desenului este precisă, chipurile personajelor sunt ferm conturate, au viață, iar trăirile lor lăuntrice transpar în expresia facială și a privirii, în atitudinea în care sunt imortalizate. Interesante pentru valoarea lor documentară, nu numai artistică, sunt și desenele care înfățișează imagini cu clădiri vechi de pe strada Nicolae Bălcescu din Galați, din preajma fostului magazin "Dunărea", astăzi dispărute.

Expoziția Lavinei Antoniei Coșovliu îi confirmă talentul, pasiunea cu care lucrează și strădaniile de a ține pasul cu evoluția artei contemporane, prin găsirea celor mai adecvate soluții pentru transpunerea gândurilor, ideilor, sentimentelor și trăirilor sufletești.

Lavinia Coşovliu - "Apus pe Domnească"

Lavinia Coşovliu - "Dincolo de valuri"

Lavinia Antonia Coșovliu a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice Galați (1977), Facultatea de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnică Piscicolă Galaţi (1988) și Facultatea de Arte Galaţi, secția Pictură de șevalet (2021). Este membră a Filialei Galați a UAPR din 2022Din 2021 participă la saloanele filialei locale și la expozițiile acesteia organizate în țară. A participat la peste 20 de expoziții, la Botoșani, Iași, Curtea de Argeș, Brăila, Galați, Cluj-Napoca, Slobozia, Satu Mare, Arad, Iași, Buzău, Tg. Jiu, Timișoara, București, Chișinău, Balcic (Bulgaria). De asemenea, a participat la mai multe tabere de creație

A fost onorată cu mai multe distincții: Premiul III la expoziția-concurs "Valurile Dunării în culori", Galați (2019), Premiul pentru pictură la "Eminesciana", Ipotești (2019), Premiul pentru pictură la "Careu de dame" (2021), Premiul pentru grafică la "Identități ieșene" (2021), Premiul pentru tehnică mixtă la expoziția "Zis și făcut" (2022). Are lucrări în colecții private din România și SUA.

Citit 1329 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.