Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 8 noiembrie, creştinătatea ortodoxă prăznuieşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, zi care s-a impus în Biserică prin veacul al V-lea.

„Mi-ca-el” - „Cel ce este ca Dumnezeu”

Ştim din Sfânta Scriptură că la început toţi îngerii erau buni. Însă, din mândrie (cel mai mare păcat, ne atenţionează Sfinţii Părinţi) „s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul (identificat cu Satan sau Lucifer) şi îngerii lui răi… Din Apocalipsă (2,7-9) reţinem că „balaurul cel mare  a fost aruncat din cer, asemenea şi îngerii lui”.  ”Am văzut pe Satana ca un fulger căzând din cer”, ne relatează Evanghelistul Luca (10,18)…

De atunci, Lucifer a fost înlăturat din împărăţia lui Dumnezeu în întuneric, iar Arhanghelul  Mihail a fost ales de Dumnezeu căpetenia îngerilor buni.

În iconografia creştină, Arhanghelul Mihail  este cel care poartă în mâna sa sabia dreptăţii şi a puterii. El mijloceşte pentru oameni la Dumnezeu, pentru mântuirea întregii suflări pământeşti. Mihail este „Mi-ca-el”, nume ce înseamnă „Cel ce este ca Dumnezeu”.

Gavriil - Arhanghelul mântuirii omenirii

Arhanghelul Gavriil este îngerul prezent în istoria mântuirii omeneşti. Este cel care aduce Bunavestire nu numai Sfintei Fecioare Maria, ci întregii omeniri. Îl întâlnim în Vechiul Testament, dar şi în Noul Testament, anunţând voia lui Dumnezeu. El este „puterea lui Dumnezeu”. El vesteşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul; Arhanghelul Gavriil aduce minunata veste Sfinţilor şi Drepţilor Ioachim şi Ana că vor naşte pe  Fecioara Maria, deşi cei doi soţi erau la o vârstă înaintată.

Tot Arhanghelul Gavriil este cel care o anunţă pe Fecioara Maria  că va naşte de la Duhul Sfânt pe Iisus Hristos - Mântuitorul lumii. Unii spun că tot Arhanghelul Gavriil a fost cel care a prăvălit piatra de pe Mormântul Mântuitorului şi a şezut deasupra ei în momentul Învierii Domnului. Şi tot el a adus vestea Învierii lui Iisus Hristos Femeilor Mironosiţe.

În Ortodoxie, în iconografie, cei doi Arhangheli sunt de nedespărţit şi întotdeauna sunt prezenţi în icoane împreună şi se prăznuiesc tot împreună, în sobor.

La naştere, fiecare om primeşte un înger bun care ne păzeşte şi ne apără, care intermediază pentru noi la Dumnezeu. Ne putem ruga Îngerilor cu rugăciunile speciale, dar şi prin cuvintele noastre simple şi tainice.

La zi de sărbătoare îngerească, le dorim tuturor celor care poată nume de îngeri sănătate, viaţă lungă şi lumină. La mulţi ani!   

Citit 545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.