IN MEMORIAM. Sculptorul Silviu Catargiu ar fi împlinit 85 de ani

IN MEMORIAM. Sculptorul Silviu Catargiu ar fi împlinit 85 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sculptura gălăţeană din deceniul şapte al secolului trecut înregistra numele unui tânăr artist care, prin creaţia pe care o expunea, avea să cucerească foarte repede inimile iubitorilor de frumos din oraşul de pe malul stâng al Dunării. Acesta se numea Silviu Catargiu, iar prezenţa lui s-a dovedit în timp a fi foarte benefică pentru cultura şi mişcarea plastică locală, el afirmându-se ca unul dintre cei mai valoroși sculptori de pe meleagurile din Moldova de Sud.

Pe 8 ianuarie a.c., ar fi împlinit 85 de ani. Ar fi putut fi printre noi, l-am fi putut vizita în atelierul său din strada Mircea cel Bătrân nr. 5, am fi putut discuta cu el, ne-ar fi mărturisit la ce lucra și la ce proiecte se gândește. Timpul însă nu a mai avut răbdare și moartea l-a răpit în urmă cu opt ani, pe 17 ianuarie 2016, la câteva zile după ce împlinise 77 de ani.

Originar din localitatea Capu Codrului (judeţul Suceava), artistul a absolvit Liceul de Artă "Octav Băncilă" din Iași (1958) și Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, secția Sculptură, clasa profesorului Romulus Ladea (1965). A ajuns la Galați cu repartiție guvernamentală şi s-a stabilit aici definitiv, fiind numit profesor la Liceul de Muzică și Arte Plastice, astăzi Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin".

Câţiva ani a fost şi inspector la Comitetul Județean de Cultură şi Artă Galaţi, având în responsabilitatea sa sectoarele muzee, monumente de for public și artă plastică. Ulterior, a revenit în învățământ, unde zeci de ani a educat și cultivat gustul pentru frumos al multor generații de elevi. S-a pensionat în vara anului 2001, de la Școala Gimnazială Nr. 29 "Sf. Ana" din cartierul Dunărea.

De-a lungul anilor, a participat la toate expoziţiile Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, la manifestările interjudeţene şi la cele cu caracter naţional, precum şi la Taberele naţionale de sculptură de la Măgura Buzăului (1972) şi Galaţi (1976, 1977, 1991, 2001). A fost membru al UAPR din 1968, iar în perioada 1974-1990 a condus Filiala Galaţi.

Lucrări ale sale de artă monumentală înnobilează astăzi Faleza Inferioară a Dunării gălăţene ("Pasărea apelor", "Chemarea zborului"), strada Brăilei ("In memoriam"), Muzeul de Artă Vizuală ("Icar"), centrul civic al comunei Cuca ("Bustul domnitorului Petru Rareş"), satul Vasile Alecsandri ("Bustul poetului Vasile Alecsandri"), Măgura Buzăului, Luncaviţa - Tulcea, Brăila sau Focşani.

Alte atâtea sculpturi concepute pentru interior se află în numeroase colecţii de stat şi private din ţară (Galaţi, Brăila, Buzău, Tecuci, Focşani, Iaşi, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi din străinătate (Polonia, Grecia, Franţa, Germania, Belgia, Canada, India, SUA).

În 2022, subsemnatul i-a editat, cu finanțare proprie, un album de artă, apărut la Editura "Axis Libri" Galați.

Profesor eminent timp de peste 30 de ani, sculptor din stirpea celor hărăziți, Silviu Catargiu a fost un plăsmuitor de frumuseți și valori inestimabile şi a lăsat în urma sa o bogată moștenire artistică, pe care avem datoria morală să o facem cunoscută marelui public.

Citit 511 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.