Cenaclul "Noduri şi semne". Cum se vede viitorul

Cenaclul "Noduri şi semne".  Cum se vede viitorul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe când săptămânalul "Noduri și Semne" nu era încă "Imparțial" și nici "Impact", în alcătuirea revistei exista și un supliment literar în care se publicau, îndeosebi, creații literare: poezie, proză, eseu, critică literară etc. și, desigur, nelipsita cronică de cenaclu, în care erau relatate comentariile/ criticile referitoare la textele prezentate în cenaclu în săptămâna respectivă.

Poetul Ion Zimbru scria, pe atunci, ca și astăzi - din toate pozițiile și în toate direcțiile - parodie, poezie lirică, proză, eseuri, interviuri, reportaje, articole despre întâmplări cotidiene pe teme sociale, politice, culturale, sportive etc.; tot el scria și cronica de cenaclu - într-un stil savuros, prin umorul, verva și, uneori, sarcasmul pe care i-l cunoaștem.

Într-o zi, mă ia deoparte și-mi spune: "Bătrâne, te rog, preia tu cronica, pentru că pe mine m-a năpădit scrisul!” Și așa, de aproape 30 de ani, s-au scris circa 1.500 de cronici - cele mai multe, desigur, în cotidianul "Viața liberă", care ne-a găzduit cu generozitate atât în sediul său, cu întrunirile săptămânale, cât și în paginile ziarului, unde s-au publicat și se publică cronicile.

În SPOT-ON-ul din 26 decembrie 2023 de la "Viața liberă", în cadrul rubricii "Galațiul sub reflector - Noduri și Semne, între Istorie și Legendă", moderatorul A.G. Secară a întrebat, spre finalul întâlnirii: ”Cum se vede viitorul cenaclului?" Întrucât ieșisem din cadru/ scenă și nu am avut ocazia să răspund atunci, voi încerca s-o fac în această cronică.

Trebuie spus, mai întâi, că, prin natura atribuțiilor, cronicarul devine un soi de moderator/ coordonator al întrunirilor. Când nu am avut posibilitatea să particip, aceste atribuții au fost preluate - cu brio - de alți colegi din cenaclu și, poate, aceasta este una din explicațiile longevității și continuității acestei mișcări literare. În acest sens, pot confirma cu certitudine că avem colegi din generația mai tânără care pot intra oricând în postura de cronicar/ moderator/ coordonator. De exemplu, scriitorul și criticul literar Adi Secară - care poate asigura și o bună colaborare cu Biblioteca "V.A. Urechia" (fiind și bibliotecar), poeta Anca Șerban Gaiu - care are o experiență îndelungată în activitatea cenaclului, poetul și jurnalistul-reporter tv Marius Grama, poeta Simona Toma (dacă mai revine în Galați), prozatorul Tudor Neacșu, poetul Leonard Matei, scriitoarea Cristina Dobreanu și mulți alții din generația lor, care pot prelua oricând, eventual alternativ, această atribuție și, desigur, responsabilitate. Timpul va răspunde, cu certitudine, la această întrebare.

Vineri, 12 ianuarie, ora 18,00, la sediul "Vieții libere", va citi Leonard Matei.

Citit 744 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2024 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.