Lansare cu ştaif la Salonul "Armonii de toamnă"
Foto: Bogdan Mihăilescu

Lansare cu ştaif la Salonul "Armonii de toamnă"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În cadrul Salonului cultural "Armonii de toamnă", al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi au fost lansate, la finele lunii februarie, volumul "Fluviul" - idei şi eseuri metafizice, de Constantin Oancă, apărut la Editura "Armonii culturale", Bacău, 2023, şi volumul de versuri "Albastru" al scriitorului Săndel Stamate, apărut la Editura "Eikon", Bucureşti, 2023. Referenţi ai celor două cărți au fost: Cătălin Enică, Teodor Parapiru, Gheorghe Tiber şi Adi George Secară.

Actorul Vasile Dănilă a susţinut un recital poetic, iar Nicoleta Berlea și-a expus lucrările în cadrul expoziţiei de artă plastică intitulate "În fel şi chip". Printre invitați s-au aflat: criticii literari Vasile Leonte, Nicolae Leonte, jurnalista Katia Nanu, scriitorii Petre Rău, Adrian Talabă, Constantin Gumann, Sebastian Golomoz, Marin Oanea, poeta Georgeta Muscă Oana, profesoara Ecaterina Paun și mulți alții. Moderator al evenimentului a fost profesorul Ghiţă Nazare, iar sala a fost din nou arhiplină.

Cei doi scriitori "lansatori" au fost prezentați de către moderator ca personalități care au foarte multe lucruri în comun: fac parte din aceeași generație, au îmbrățișat aceeași profesie (profesori de limba și literatura română, în mediul rural, unul la Corod, celălalt la Liești), absolvenți ai Facultății de Filologie; au debutat literar cam în aceeași perioadă (în primii ani ai secolului al XXI-lea), au referințe dintre cele mai bune, din partea colegilor de serviciu, a colegilor de condei, a elevilor, a criticilor literari, ambii fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România, cu o activitate laborioasă în cele mai importante publicații din țară.

Constantin Oancă a debutat editorial în 2002 cu "Îngerul din singurătate", urmând în 2005 "Clipa cea repede", în 2008 "Clape pentru o mie de violoncele" și "Pod peste cădere". Despre scrierile sale au scris: Alex Ștefănescu, Constantin Trandafir, Cassian Maria Spiridon, Dionisie Duma, Cezarina Adamescu, Ion Manea. A avut numeroase colaborări cu revistele: "Dacia literară", "Cronica" Iași, "Școala gălățeană", "Dunărea de Jos" Galați, "Tecuciul literar-artistic". "Fluviul" lui Constantin Oancă este o carte de meditație creștină, care pune în evidență spiritul, raționamentul și creativitatea, prin maxime, aforisme şi cugetări, ne-a deconspirat profesorul Nazare.

Săndel Stamate este, așa cum suținea Petruș Andrei, "un poet al revelației și al esenței". A debutat editorial în "Antologia zăpezilor", în anul 2005, urmând volumele de autor "Cuvinte și îngeri" în 2007, "Fuga în roșu" în 2009 ș.a. De asemenea, colaborează la majoritatea revistelor amintite mai sus. Despre volumul lansatPetruș Andrei, coleg de facultate al autorului, afirmă că: "Albastru reprezintă culoarea păsării fericirii, inaccesibilă și totuși așa de aproape. A intra în albastru seamănă întrucâtva cu trecerea lui Alice din Țara Minunilor de cealaltă parte a oglinzii. Albastru este calea reveriei, a revelației și a visului".

Scriitorul, jurnalistul și criticul literar Teodor Parapiru a vorbit despre "fascinația pentru cuvânt a lui Săndel Stamate", pe care-l numește "profesionist al tristeții existențiale convertite poetic", "poet al rafinamentului, al exprimării controlate până la esență". Despre Constantin Oancă, Parapiru afimă că "este un spirit citit căruia îi place să facă exerciții de admirație pentru lucrurile care merită, iar eseurile sale merg spre teme dintre cele mai valoroase, raportările și referințele fiind de foarte bună calitate".

A urmat prezentarea expoziției pictoriței Nicoleta Berlea, care a explicat ea însăsi alegerea temei ("În fel şi chip"), a doua sa expunere la Salonul "Armonii de toamnă". Lucrările vizează: natura statică, sportul, dansul, vrăbiuța (guraliva care ciripește), icoana.

Vasile Dănilă a realizat un superb recital de poezie, cu poeme ale lui Săndel Stamate (dintre care enumerăm: "Haiku", "Captiv", "Ipostasuri", "Eu te-am iubit femeie", s.a).

Aprecieri pozitive au primit cei doi autori și de la criticul literar Adi Secară, care a afirmat că "Fluviul" şi "Albastru" oferă adevărate lecții despre cum să pornești la drum, iar autorii lor devin "adevărați spartani". Secară a întrezărit în limbajul și gândirea celor doi autori influențe din Heidegger, Nietzsche, Rilke, Cioran.

Constantin Oancă, în minirecitalul realizat, a dedicat una dintre poezii femeilor și a concluzionat, fascinat de atmosfera în care se afla: "Eu poate chiar visez, iar dvs. sunteți cea mai frumoasă formă de eternitate". Săndel Stamate a conchis că, deși în secolul al XXI-lea se preferă poezia banalului, el a căutat o revenire la poezia tradițională, cu figuri de stil, cu ritm, considerând că inversiunea și comparația utilizate în poeziile sale dau greutate stilistică creației.

Convingerea unanimă a fost aceea că ambii scriitori sunt avizați să lase omenirii o bogată moștenire culturală și că trebuie să continue, pentru că, ceea ce fac, fac în cunoștință de cauză și cu înalt profesionalism.

Citit 1265 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.