Artele plastice, între teorie şi practică

Artele plastice,  între teorie şi practică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Concluziile unei întâlniri despre starea Educaţiei Plastice în şcoală *

La sfârşitul săptămânii trecute, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a fost gazda unei activităţi metodice cu profesorii de Arte Plastice din judeţul nostru. Întâlnirea a fost organizată de profesorul dr. Dan Eugen Drăgoi, inspector şcolar pentru Arte în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, profesor de Muzică Bizantină la Seminarul gălăţean.

Desfăşurarea Cercului metodic a primit sprijinul părintelui Costel Bulgaru, directorul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, instituţia-gazdă.

Prima parte a întâlnirii s-a desfăşurat, cu binecuvântare arhierească, la Capela Seminarului, locaş misionar, unde un sobor de preoţi - în frunte cu părintele director - a rostit o rugăciune pentru profesorii prezenţi. Participanţii au putut admira fresca  realizată de pictorul Alexandru Conţ din Bucureşti, pictură care urmează să fie sfinţită în cadrul Sărbătorii „Sfântul Apostol Andrei”, ediţia 2010.

Cum Seminarul Teologic gălăţean este singura instituţie vocaţională din Arhiepiscopia Dunării de Jos care dispune de o clasă de „Patrimoniu” - unde elevii studiază arta icoanei, a  restaurării icoanei bizantine şi a lucrărilor de artă - fireşte profesorii au fost oaspeţii seminariştilor în ateliere, unde au avut ocazia de a  vedea şi  câteva fresce pe care seminariştii, unii dintre ei acum studenţi, le-au lăsat în ateliere şi pe holul şcolii.

De 7 ani, de pregătirea şi de moştenirea pe care o are Seminarul, în materie de frescă bizantină (şi restaurare) se fac „vinovate” doamna Georgeta Liliana Negoescu, profesoară la Liceul de Arte  „Dimitrie Cuclin” şi la Seminarul „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, dar şi doamna Gabriela Georgescu, de asemenea profesoară la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.

Activitatea metodică a avut şi o parte teoretică, tema fiind „Chipul Maicii Domnului în icoană”, susţinută  de profesorul Ioan Sergiu Manole, de la Seminarul gălăţean. Lecţia deschisă a fost cu multe emoţii şi pentru doi elevi ai instituţiei gazdă, Naum Popa şi Emanuel Bercea, care au familiarizat profesorii de Educaţie plastică din judeţul nostru - titulari şi suplinitori - cu „metaforele profetice şi iconografice ale Maicii Domnului”.

O normă în patru şcoli

Întâlnirea cu profesorii de Arte Plastice de la Seminarul Teologic din Galaţi a avut şi o parte organizatorico-administrativă, prilej cu care  profesorul inspector Eugen Drăgoi a scos în evidenţă unele aspecte care ţin de o mai bună organizare a activităţii profesorilor de Arte Plastice din Galaţi.

Pe fondul nemuritoarei reforme şi restructurări, este o mirare că mai avem profesori titulari la această specializare, că mai avem ore de Educaţie Plastică în şcoli... De exemplu, la clasele a VIII-a, elevii au o oră de Educaţie plastică la două săptămâni! La aşa „sărăcie de profesori de Arte Plastice” nu ne mirăm de ce acest domeniu are între cei mai puţini profesori titulari şi cei mai mulţi suplinitori.

Realitatea este că la acestă specializare, cu mici excepţii, sunt profesori care - ca să-şi facă norma de 18 ore pe săptămână, trebuie să alerge între trei, în unele cazuri, patru şcoli! Şi am înţeles că în ultima perioadă au fost probleme şi cu salariile acestor cadre didactice!...

Un site al profesorilor de arte

În privinţa titularizării pe Arte Plastice,  se anunţă vremuri mai bune, totul e ca profesorii interesaţi să ţină legătura cu inspectorul  pentru a afla  ei când va avea loc  examenul de titularizare.

Până când ministerialii noştri vor înţelege că e nevoie de mai multă educaţie estetică în şcoli, de mai multe materii de cultură generală şi vocaţionale, profesorul inspector Eugen Drăgoi încearcă să  realizeze un site al profesorilor de Arte, pe judeţul Galaţi. Motiv pentru care e nevoie de implicarea tuturor dascălilor pentru a pune mai bine în valoare preocupările profesorilor şi elevilor noştri şi pentru a putea beneficia de programe europene.

O altă prioritate a ISJ semnalată de profesorul inspector Dan Eugen Drăgoi este cea de realizare a siglei şi a imnului instituţiilor de învăţământ.

„La fel ca în toate ţările civilizate şi la noi există dorinţa de personalizare a fiecărei instituţii de învăţământ şi rugămintea este de a vă implica în a face sigla reprezentativă a instituţiei la care lucraţi, precum şi imnul adecvat activităţii educaţionale”, a precizat profesorul inspector Dan Eugen Drăgoi.

Foto: Arhiva Seminarului Teologic Galaţi

Citit 1472 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.