Povești identitare la Dunărea de Jos. Parteneriat UZP - Școala Nr. 34
Foto: Maria Stanciu

Povești identitare la Dunărea de Jos. Parteneriat UZP - Școala Nr. 34
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Uniunea Ziariștilor Profesioniști (UZP) din România - Filiala "Radu Macovei" Galați a deschis, vineri, 29 martie 2024, la Școala Nr. 34 "Mihai Viteazul" din Galați, proiectul "Să rescriem povești identitare la Dunărea de Jos", la iniţiativa directoarei Tincuța Tufă și a bibliotecarei Viorica Negură, două profesoare inimoase care au adunat copii talentați și dornici de cunoaștere a tradiției noastre străbune.

UZP Galați a pornit pe drumul poveștilor identitare în anul 2018, cu un proiect realizat în parteneriat cu Biserica "Vovidenia", Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" şi Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România. Zeci de copii și adolescenți s-au arătat dornici să deprindă meșteșugul cusutului şi mai ales arta povestitului, a dialogului și comunicării.

Șezătoarea literară a continuat în anii 2022-2023, la Colegiul Național "Costache Negri" din Galați, unde am căutat izvoade identitare în sculptura lui Constantin Brâncuși, care ne-a înscris în patrimoniul universal cu sculpturile sale. În primăvara lui 2023, poveștile identitare au continuat la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Adam.

La biblioteca Școlii Nr. 34 "Mihai Viteazul", ne-am concentrat prezentarea pe aspectele ce țin de tradiția noastră, de frumusețea costumului tradițional, pornind de la volumul de interviuri cu etnologul Eugen Holban, "Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de Sus", realizat de subsemnata. Am adus în atenție arhaicitatea costumului tradițional și a decorațiunilor, prezente din plin în viața pământeanului încă din perioada preistorică și până în zilele noastre, inclusiv pe cămașa tradițională și pe catrința din județul Galați. Am fost plăcut impresionați să descoperim printre cărțile bibliotecii volumul "Arta populară din județul Galați", de Eugen Holban și Angela Tomaselli-Holban, editat în 1974, care cuprinde reprezentări cu modele de pe vechi ștergare din județul Galați și scoarțe vechi de peste o sută de ani, de la Matca, Gohor și Țepu.

Au răspuns prezent, pe lângă inițiatoarele proiectului, elevi de la clasele a VI-a și a VII-a, alături de profesoarele Alina Sârbu, directoare adjunctă, Monica Ghinea, administrator de patrimoniu, Gabriela Baranga, Educație tehnologică, și Mihaela Acatrinei, Limba română. Pentru că instituția de învățământ are în componență și Școala Nr. 20, ne-am bucurat și de participarea copiilor de la clasa a II-a a acesteia, alături de învățătoarele Beatrice Tiron și Daniela Mocanu. Cei mici au prezentat o suită de jocuri tradiționale, însă pe parcursul prezentării au avut curiozități, au pus întrebări și au primit răspunsuri.

Citit 975 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2024 11:30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro