Oaspeţi de seamă la Seminarul Teologic

Oaspeţi de seamă la Seminarul Teologic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sfânta Cruce ne uneşte peste timp şi peste hotare *

Primirea Sfintei Cruci de la Ierusalim încă din prima zi a Sărbătorilor Andreiene, ediţia a XVIII-a, a aşezat Cetatea „Sfântului Apostol Andrei” sub semnul Crucii biruitoare.

Luni seara, la chemarea Arhiereului locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian, întreaga Cetate a Galaţilor a înviat. Un impresionant sobor de preoţi, seminarişti şi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale au întâmpinat Sfântul Odor.

Pictura Seminarului Teologic, sfinţită de o triadă de arhierei

Ieri, aceeaşi lumină din lumina Duhului Sfânt s-a revărsat peste întreaga lucrare de la Seminarul Teologic  „Sfântul Apostol Andrei”, concretizată, în Anul Domnului 2010, de finalizarea şi sfinţirea picturii.

Încă de dimineaţă, părintele profesor Costel Bulgaru, directorul instituţiei, preoţii profesori şi seminariştii, precum şi oaspeţii de la mai multe seminarii din ţară, au primit arhiereasca binecuvântare a Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian.

Binecuvântarea a venit şi din partea a doi Arhierei ai Bisericii Ortodoxe din Grecia: unul dintre oaspeţi „prezent în chip văzut”, în persoana Înalt Prea Sfinţitului Ignatie, Mitropolit de Dimitriada (Volos) - Grecia şi un oaspete mereu cu noi, „în  chip nevăzut”, Sfântul Nectarie Taumaturgul, prezent la Galaţi prin Sfintele sale Moaşte tămăduitoare.

Cei doi oaspeţi poposiseră la Galaţi încă din seara zilei de luni, însă Arhiereul nostru a considerat că se cuvine ca pelerinajul Sfântului Nectarie să înceapă la Seminarul Teologic gălăţean, deoarece Sfântul Nectarie (1846-1920) a fost vreme de mulţi ani profesor la Seminarul Teologic Rizarios din Grecia. 

Unicitatea lucrării

Nu lipsea de la acest eveniment domnul Alexandru Conţ, alături de soţia sa, autorul picturii seminarului, o lucrare deosebită, realizată în tehnica fresco. Este o „pictură cu valenţe pedagogice, misionare, dar în acelaşi timp cu un pronunţat caracter dogmatic, teologic”, aprecia distinsa profesoară Liliana Negoescu, artist plastic.

Veşmântul bizantin al Bisericii Seminarului gălăţean are un plan iconografic unic,  având ca surse de inspiraţie Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie.

Unicitatea acestei picturi  constă şi în faptul că până în acest moment, la români, Apostolul gălăţenilor şi al românilor nu mai are o reprezentare iconografică în care sunt redate momentele Chemării Apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos la propovăduire, precum şi activitatea de propovăduire a Apostolului Andrei în lume şi la Dunărea de Jos, în Scythia Minor.

Elevi în vizită la Seminar

„Am aflat că este sfinţirea picturii şi că sunt aici şi Moaştele Sfântului Nectarie, de aceea am venit şi noi cu un grup de elevi ca să ne sfinţim şi să însoţim gazdele la deosebitele activităţi pe care le desfăşoară nu numai în aceste zile”, ne-a spus domnul profesor Ioan Sava, directorul Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galaţi.     

Evenimentul duhovnicesc de la Seminarul Teologic gălăţean a generat clipe unice participanţilor. S-a vorbit despre felul în care, cu două mii de ani în urmă, Apostolul Andrei - în condiţii vitrege creştinismului - trezea şi chema la Hristos pe înaintaşii înaintaşilor, înaintaşilor noştri, dar despre Sfântul Nectarie, un „Sfânt al vremurilor din urmă”, de sfârşit de veac XIX, început de veac XX.

„Sfântul Nectarie ne-a ajutat astăzi să ne întâlnim peste timp şi peste hotarele geografice, a spus Înalt Prea Sfinţitul Ignatie. Sfântul Nectarie a vorbit prin pilda propriei vieţi pentru elevii lui de la Seminarul Rizarios, dar dă mărturie de viaţă în Hristos pentru toţi creştinii.

El recomanda elevilor săi să fie elevi ai Tainelor Bisericii şi în tot ce fac să se raporteze la Sfânta Scriptură, fiindcă acolo vor găsi toate răspunsurile”

Citit 746 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.