S-a născut „Combinatul de film”

S-a născut „Combinatul de film”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De noi depinde dacă va rămâne în viaţă. Un maraton de muzică bună şi film s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în Club „Zodiar”, un eveniment cu adevărat special, la care „Viaţa liberă” a fost partener media şi  care ar fi meritat un public mai numeros, mai ales că nu ni se oferă prea des asemenea ocazii în urbea noastră.

„Combinatul de film”  - organizat în fostul  Cinema Popular, acolo unde se ţinea pe vremuri cinemateca la Galaţi - a adus publicului gălăţean câteva producţii prezentate şi premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF).  Timp de trei zile, câte nouă ore de muzică şi film de calitate, aşa ceva numai la ediţia următoare a „Combinatului” vom mai putea gusta, dacă organizatorii vor găsi şi pentru anul viitor resursele şi puterea de a o organiza.

Poate şi noi, la rândul nostru, vom face mai mult efort ca prin prezenţa noastră acolo nu numai să menţinem în viaţă o manifestare de care avem nevoie, printre atâtea kitsch-uri  culturale, dar să ne îngrijim prin ea şi de propriul suflet.

Cine a fost la Zodiar măcar în una dintre cele trei zile ştie despre ceea ce  vorbesc. Celor care n-au fost le pot spune că nu au avut decât de pierdut.

Hohote şi aplauze la scenă deschisă

Pe lângă pelicule dramatice şi „grele” („Street Days” – filmul georgian care a câştigat trofeul la IIFF, care tratează la modul cel mai realist problematica traficului de droguri şi implicaţiile sale în viaţa celor care se ocupă cu aşa ceva), am avut parte de o porţie bună de comedie, filme la care s-a râs şi s-a aplaudat scenă după scenă, iar spectatorii impresionaţi au ţinut chiar să dialogheze cu actorii de pe marele ecran şi asta (culmea!) s-a făcut prin replici inteligente. 

„Nuntă în Basarabia” (premiat la mai multe festivaluri) pare să fie filmul care-l consacră pe regizorul Toader Nap, o comedie spumoasă despre iubire, fuga disperată după bani a cuplurilor, dar şi despre problema spinoasă a unui trecut istoric care are şanse să altereze în prezent relaţia românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Deşi ţine spectatorii dintr-un hohot în altul, filmul reuşeşte să vorbească şi despre lucruri profunde, dar la modul foarte simpatic.

Al doilea film la care trebuie musai să vă duceţi (dacă nu aţi fost în Zodiar) este „Bună! Ce faci?” – o producţie deosebit de modernă, diferită de tot ceea ce s-a făcut până acum în cinematografia noastră: după 20 de ani de căsnicie reuşită, din plictiseală doi soţi îşi caută pe chat (fiecare separat) perechea perfectă. Relaţia lor se destramă din plictiseală, dar şi din cauza suspiciunilor. În final, cei doi care s-au pierdut unul pe celălalt în lumea reală, se regăsesc ca perechea perfectă în lumea şi mai largă a internetului. Toate acestea se petrec sub privirile mirate ale fiului lor, ajuns la vârsta majoratului.

Despre mult premiatul şi mult discutatul documentar „Lumea văzută de Ion B.” nu are rost să vă mai vorbesc, pentru că oricum sunteţi convinşi că trebuie să-l vedeţi musai, măcar acum că a luat Premiul Emmy. Şi această peliculă  a rulat tot  la „Combinatul de film”…

Jazz, reggae, folk

La atâta muzică jazz n-au mai avut acces gălăţenii de multă vreme: o trupă din Tg. Mureş, Bourbon Jazz Unit, Aylin Cadîr, dar şi super concertul lui Mircea Tiberian, care nu a mai fost în urbea noastră de pe vremea când aveam festival de jazz.

Renumitul pianist şi profesor la Conservator nu a venit singur, ci însoţit de o deosebit de talentată studentă a  sa – Nadia Trohin. Împreună, au scos de la naftalină vechi melodii de la „Marginea Bucureştiului” (gen „Du-mă acasă, măi, tramvai”), care interpretate între ludic şi parodie, dar beneficiind de expresivitate şi acurateţe au turnat foc în sufletele spectatorilor, pe nedrept puţini la număr. 

Ne-a plăcut, bineînţeles, şi Maria Magdalena Dănăilă (căreia îi spunem „La mulţi ani!”), dar şi băieţii de la „East Roots”, mai cunoscuţi se pare publicului nostru.

Deşi nu a fost inclus în programul Serbărilor Galaţiului, „Combinatul de film” ne-a oferit o alternativă care ne-a dat posibilitatea să simţim şi noi că e sărbătoare.

Citit 645 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.