Călăuzitorul nostru la Dumnezeu

Călăuzitorul nostru la Dumnezeu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aducerea la închinare a Sfintei Cruci a adunat - din 28 noiembrie şi până pe 1 decembrie 2010 - un număr mare de creştini la Catedrala Galaţilor. Între cei care au întâmpinat Sfânta Cruce la drum de cruce - intersecţia străzilor Domnească cu Basarabiei - s-au aflat gălăţeni de toate vârstele şi de toate condiţiile sociale:

„Am multe emoţii, pentru că e ziua mea şi am venit cu mama şi cu fratele meu mai mic să ne luminăm de la Sfânta Cruce a Mântuitorului, ne-a spus Andreea Maria Tecaru, elevă în clasa a V-a B, la Şcoala nr. 40. Maica Domnului şi Sfântul meu Andrei m-au ajutat de atâtea ori… Mă rugam la Sfinţi să mă ajute la şcoală, să mă lumineze cu învăţătura Evangheliei Lui. Şi nu am fost niciodată dezamăgită…» «Sfinţii sunt un mijloc al nostru de a comunica cu Dumnezeu”, ne-a spus elevul Teodor Docan, clasa a VII-a, la CNVA.

„Eu îl simt pe Sfântul Apostol Andrei ca pe un călăuzitor către Dumnezeu». «Pe mine credinţa în Dumnezeu mă face mai disciplinat, mai bun, ne-a mărturisit Marius Prisăcariu, clasa a VIII-a, la Şcoala nr. 25 din Galaţi. Ei sunt luminătorii minţii noastre şi ajutători de nădejde în viaţa noastră”.

„Hristos a venit în lume pentru toţi şi noi avem marea şansă că L-am primit şi ne-a luminat cu puterea Cuvântului Lui prin predica Sfântului Apostol Andrei, ne-a spus doamna Doina Ghişer, inspector de limbi moderne în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cuvântul Lui este universal şi noi, dincolo de problemele noastre, trebuie să vedem partea bună a lucrurilor şi să nu uităm că suntem pământ şi Duh”.

„Stând în umbra Crucii, biruieşti prin ea”

Un însufleţitor cuvânt de suflet despre sensul Sfintei Cruci a adresat zilele acestea pelerinilor şi Arhiepiscopul Dunării de Jos. “Crucea Domnului este înălţimea, adâncimea şi lăţimea iubirii lui Dumnezeu pentru noi. Şi cum în general Crucea se interpretează şi ca biruinţă, când e vorba de Crucea Domnului, dar şi ca suferinţă, când e vorba de crucea personală a fiecăruia dintre noi...

Creştinii sunt toţi „cruciaţi”, în sensul cel mai profund, adică sunt biruitori asupra tuturor încercărilor din lumea aceasta, oricare ar fi ele… Prea Fericitul Patriarh Daniel a arătat în Sfântul Sinod al Bisericii noastre că, rezumată, învăţătura de credinţă şi Crezul nostru sunt suma Sfântei Cruci, fiindcă toţi câţi stau în umbra Crucii biruiesc prin ea.

Iar persoana din secolul al XX-lea care a biruit cel mai mult necazurile personale, necazurile de la ai săi, necazurile din interior şi necazurile din exterior este Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina care, în anii 60 ai secolului trecut, săvârşea încă din viaţă nenumărate minuni…”

Acolo Sus, la Ceruri - se roagă Sfinţii pentru noi

Între oaspeţii sosiţi anul acesta la Sărbătorile Andreiene s-a aflat şi Prea Sfinţitul Corneliu, Episcop al Huşilor, care a binecuvântat gălăţenii de multe ori.

În contextul sărbătorii, Ierarhul a apreciat „realizările de la Dunărea de Jos care sunt un prilej de bucurie, un imbold de a urma şi de a ridica în lumină ruinele Eparhiei Huşilor, eparhie mult încercată şi sacrificată înainte de anul 1949”.

Din ţinutul de legendă al Dunării de Jos a venit şi Prea Sfinţitul Visarion, Episcop al tinerei Eparhii Tulcea. „Am trecut azi dimineaţă (30 noiembrie 2010) Dunărea, Iordanul nostru, ca să vă aducem de la Tulcea salutul credincioşilor noştri. Fie ca ziua de astăzi să fie binecuvântată pentru fiecare dintre noi. Acolo în ceruri, Sfântul Apostol Andrei, împreună cu toţi Sfinţii care au odreslit din neamul nostru, să se roage pentru noi”.

Ne-am bucurat şi de prezenţa Prea Sfinţitului Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care poartă o amintire vie despre Galaţi şi despre propria chemare la slujirea arhierească. „Dacă Sfântul Apostol Andrei a fost chemat la apostolie, iată, Înalt Prea Sfinţia Sa Casian ne cheamă pe fiecare dintre noi să mărturisim credinţa pe care Apostolul a semănat-o aici, credinţa în Hristos”.

Păstorul de la Vâlcea a spus că într-un fel şi Oltul trece pe aici, iar  roadele semănate de Sfântul Apostol Andrei se văd şi la Vâlcea, prin Sfinţii Martirii Brâncoveni, prin Sfântul Antonie de la Iezeru şi prin mulţimea mănăstirilor care durează de secole”.

Pace şi soare

Evenimentul duhovnicesc din 30 noiembrie a fost unul dominat de pace, de linişte şi de mult soare. Şi iarăşi ne minunăm că soarele a ţinut cât timp au fost la închinare Sfintele Moaşte şi nu e prima dată când semnalăm acest fapt. Semn că „har peste har” s-a revărsat asupra întreagii creaţii a lui Dumnezeu la marile sărbători, când ne întâlnim cu Sfinţii.

Sărbătoarea a forst marcată şi de alte evenimente, cel al împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea revistei Călăuza Ortodoxă, precum  şi cel al Sfinţirii picturii Bisericii Seminarului Teologic gălăţean.

De asemenea, la aceste sărbători au fost acordate elevilor gălăţeni premii, fiindcă au fost interesaţi de Concursul de religie „Sfinţii, dascălii dreptei credinţe şi mijlocitorii darurilor lui Dumnezeu”.

De asemenea, a fost sfinţită Biblioteca Arhiepiscopiei, care cuprinde în prezent peste 25.000 de volume în cele două săli, precum şi Centrul de Studii Teologice „Sfântul Grigorie Teologul” şi sala  „Arhiepiscop dr. Antim Nica”.

Foto: Arhiva Seminarului Teologic Galaţi

Citit 690 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.