„Lumina Taborului ne permite să sperăm”

„Lumina Taborului ne permite să sperăm”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A XVIII-a Sărbătoare Andreienă de la Galaţi din Anul Domnului 2010 a adunat mii de creştini, dar şi câţiva oaspeţi de seamă din ţară şi din istorica Eladă.

Anul acesta, Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, l-a avut oaspete pe Înalt Prea Sfinţitul Ignatie, Mitropolit de Dimitriada (Mănăstirea Volos), Grecia, care ni l-a adus pe Sfântul Nectarie Taumaturgul.

Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada este urmaş al neuitatului Prea Fericit Hristodoulos - Primatul Greciei, prea devreme plecat dintre noi, dar care ne-a bucurat cu Sfântul Odor - Moaştele Sfântului Nectarie - şi în anul 2006.

Anul acesta, Sfintele Moaşte au fost însoţite şi de o parte din omoforul Sfântului „sub care au stat atâţia necăjiţi care au obţinut iertare şi vindecare”, spunea Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian Crăciun.

Prezenţa la Galaţi a Înaltului oaspete a bucurat creştinii cu un frumos cuvânt de învăţătură despre misiunea Bisericii Ortodoxe în Europa, în lumea noastră secularizată. Fiu al unui preot „foarte evlavios, cu un frate tot preot, Înalt Prea Sfinţitul Ignatie este un luptător şi un misionar al Bisericii apostolice a Greciei”, sublinia Arhiereul Dunării de Jos.

Înalt Prea Sfinţitul Ignatie este şi un ales slujitor al presei bisericeşti, slujind vreme îndelungată cuvântul scris la revista Ekklesia din Grecia, dar şi la Radio Pireu.

„Concepţia grafică a amintitei reviste elene mi-a fost, ca ţinută grafică, model pentru revista Călăuza Ortodoxă a Eparhiei Dunării de Jos”, preciza - deunăzi - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

Prezent la întâlnirea de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, Arhiereul grec a predicat despre multa credinţă şi dragoste pe care le-a aşezat în lucrarea sa Sfântul Nectarie.

Verticalitatea familiei creştine a fost tema abordată la Simpozionul de la Seminarul gălăţean, subliniindu-se situaţia şi problemele la care este supusă astăzi familia creştină.

„Astăzi, omul îşi pune multe întrebări despre adevărurile în relaţia sa cu Dumnezeu, a omului cu el însuşi şi cu semenii, sublinia Înaltul Ierah elen. În acest context, se impune să ne întrebăm, ce este omul? Astăzi, omul european este un om cu o sută de probleme care, pe zi ce trece, pierde chipul lui Dumnezeu, pierde comuniunea”.

Întrebându-se dacă mai are contemporanul nostru convingerea că omul este chipul lui Dumnezeu, Înalt Prea Sfinţitul Ignatie de Dimitriada ne-a introdus în esenţa învăţăturii de Credinţă Ortodoxă, atenţionându-ne să nu uităm că „în Ortodoxie lumina vine de la Duhul Sfânt, Se revarsă de la chipul Mântuitorului. Această lumină necreată a Taborului ne permite să sperăm mereu, iar speranţa nu e o ideologie, nu e o utopie, ci este un sistem, este fundamentul existenţei noastre în lume, fiindcă Hristos este Lumina lumii, cum El Însuşi a spus”.

În contextul Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei de la Galaţi, Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun a spus că „Bisericile locale nu trebuie să se autoizoleze. Ele trebuie să respire prin celelalte Biserici surori”.

Citit 574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.