Originar din Galați, Florin Marin (născut pe 27 septembrie 1977), noul expozant de la Muzeul de Artă Vizuală, a revenit cu o expoziție personală în orașul natal după 20 de ani (curator, pictorul-muzeograf Gheorghe Miron)
Florin Marin a debutat în anul 2004, cu o expoziție deschisă împreună cu cea care acum îi este soție, sculptorița Elena Ilash ("Ilash versus Marin"). A urmat o alta de desene de sculptură în 2005, la Galeria "Mon D’ Art" din Țiglina I, după care cei doi s-au stabilit la Cluj-Napoca, orașul unde urmaseră studiile superioare, absolvind, în 2001, Universitate de Arte și Design. La Cluj, Florin Marin a îmbrățișat din 2006 cariera didactică universitară, în 2008 și-a luat masteratul, iar în 2015 a obținut titlul de doctor în Arte vizuale. A urcat treptele ierarhiei didactice universitare până la gradul de conferențiar, director al Departamentului de Sculptură, iar în prezent este decan al Facultății de Arte Plastice.
În paralel cu munca didactică, a desfășurat o bogată activitate artistică. Și-a deschis expoziții personale la Cluj-Napoca (2015, 2016, 2020), București (2022), a participat la Saloanele Filialei Cluj-Napoca a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), la numeroase manifestări de profil cu caracter național și internațional, la Cluj-Napoca, București, Iași, Galați, Sibiu, Bușteni, Alba-Iulia, Baia Mare, Sighișoara, Timișoara, Bistrița, Viena (Austria), Wroclaw (Polonia), Pecs (Ungaria), Crema (Italia), Pont Chevron (Franța), Ravenna (Italia), ca și la taberele și simpozioanele de creație de la Vișeul de Sus (1997), Căpuş (1999, 2001, 2004), Constanța (2006), Sibiu (2007) și Galați (2016).
În 2007, a realizat statuia avocatului Augustin Raţiu, primul prefect român al oraşului Turda după alipirea Ardealului şi deputat în Parlamentul României, iar în 2008, bustul profesorului Emil Negruțiu, de la UMF Cluj-Napoca. A realizat, de asemenea, pentru Opera Națională din Cluj-Napoca, trofeele pentru Premiul "Popovici Bayreuth" și Premiul "Alexandru Fărcaș". A colaborat la proiecte cu AnimaArt Cluj-Napoca, cu lucrări de sculptură la spectacole ale Teatrului de Păpuși "Puck" Cluj-Napoca și Teatrul de Păpuși "Prichindel" Alba-Iulia.
A fost onorat cu Bursa de sculptură "George Apostu" Cluj-Napoca (1999); Premiul I sculptură, Concursul Național "Ion Irimescu", ediția a IV-a, Fălticeni (2006); Premiul UAP pentru sculptură, Filiala Cluj-Napoca (2016). Are lucrări în colecţii particulare din România, Anglia, Austria, Franţa, Italia.
În expoziția de la Muzeul de Artă Vizuală, Florin Marin prezintă lucrări de sculptură ronde-bosse din metal și tehnici mixte, din categoria "obiect" și o serie de desene în metal, realizate în tehnică D-3, care înfățișează arhitecturi geometrice și cuceresc prin rigoarea construcției și varietatea formelor. Chiar de la intrarea în Sala "Ioan Simion Mărculescu", privirile vizitatorului se opresc asupra unei sculpturi monumentale, având peste 2 metri înălțime, "Rochia de metal" ( „Metal Dress”), pe care sculptorul a donat-o cu acest prilej instituției care îi găzduiește expoziția. Ea face parte din ciclul "Iron Meninas" (tradus din limba latină - "Fete din metal"), inspirate din vestimentația "Infantelor" marelui pictor spaniol Diego Velazquez (1599-1660). Unul din tablourile acestuia se intitulează chiar "Las Meninas" și înfățișează familia regelui Filip al IV-lea. Ronde-bosse-ul lui Florin Marin este superb, are un aer nobiliar, textura realizată numai din puncte și linii obținute prin sudură, alcătuind o decorație cu motive de finețea broderiei, accesoriile adăugate rochiei personajului executate cu răbdare de giuvaergiu, echilibrul compozițional, toate concură la crearea unui întreg armonios, în care modernitatea stilului și unicitatea lucrării fac să rămână imaginea imprimată pentru mult timp pe ecranul retinei.
Aceeași măiestrie a artistului se poate vedea și în celelalte "menine" expuse, în "Madona cu Pruncul", sculptură din bronz axată pe tema maternității, în care nou-născutul este sugerat simbolic printr-o suzetă, în obiectul care înfățișează o pușculiță de forma unui purceluș sau în seria lucrărilor de grafică în metal, realizate în tehnica D-3, geometrii în spațiu remarcabile.
Invitând la o parcurgere atentă a lucrărilor, expoziția lui Florin Marin de la Muzeul de Artă Vizuală este un prețios act cultural, care demonstrează că artistul nu și-a uitat rădăcinile, că revine acasă cu toată dragostea, iar uneori poate să le creeze gălățenilor adevărate surprize estetice, așa cum s-a întâmplat și de această dată. Este manifestarea publică a unui artist matur, modern, cu respect pentru artă și beneficiarii acesteia, care își pune probleme majore, deosebite în creația sa și găsește soluții pentru ca mesajul cu care-și investește lucrările să poată fi receptat și înțeles de iubitorii frumosului artistic, să emoționeze.
Foto 1 Florin Marin - "Madona cu umbrelă roşie"
Foto 2 Florin Marin - "Madona cu Pruncul"
Foto 3 Florin Marin - "Menina în expresie -Velasquez"
Foto 4 Florin Marin - "Trompety Menina"
Foto 5 Florin Marin - "Rochia de metal"