Antonio Romeo Pălie - un colorist redutabil

Antonio Romeo Pălie - un colorist redutabil
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În lumea artiștilor plastici din Moldova, Romeo Antonio Pălie, pictor aflat în plenitudinea forțelor creatoare, este cunoscut ca un virtuos colorist, care explorează cu osârdie materia picturală, conferindu-i virtuți din paleta foviștilor și expresioniștilor. Bine construit fizic şi volubil în exprimare, artistul este sociabil, prietenos, de o deosebită generozitate. Robustețea fizică i se citește în robustețea picturii, iar firea deschisă, optimistă i-o descoperim în culorile intense, vibrante, cu sonorități muzicale ale tablourilor sale.

Născut în Bârlad, pe 12 iulie 1969, în familia pictorului decorator Toni Pălie și a Jenicăi Pălie (n. Oatu), artistul a fost atras de desen și culoare încă din casa părintească. În timpul școlii s-a remarcat la diferite concursuri de profil, iar după ce, în 1997, a absolvit Universitatea de Arte din București, s-a întors în orașul natal, unde trăiește în prezent și lucrează ca profesor de Educație Plastică la Colegiul Național "Gheorghe Roșca-Codreanu". În anii adolescenței, venind des la Galați, la rudele din partea tatălui, a îndrăgit atât de mult cetatea dunăreană încât la numai un an de la terminarea facultății a început să expună în cadrul expozițiilor Filialei Uniunii Artiștilor Plastici de aici, devenind în anul 2000 membru titular al acesteia.

Peste 70 de expoziții cu caracter local, național și internațional

A debutat cu o expoziție personală, "Lumină și îngeri", încă student fiind, deschisă la Galeriile de Artă "Eforie" din Capitală. Au urmat altele, organizate la Galați (2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2014, 2016, 2018, 2021), Bârlad (2000, 2001, 2002, 2003, 2016), Iași (1997, 2000), Vaslui (2003) şi Ploiești (2019, 2021). A participat la peste 70 de expoziții cu caracter local, național și internațional, la Galați, Bârlad, Timișoara, Iași, Focșani, Bacău, Chișinău, Ploiești, Brăila, Bourg-en-Bresse (Franța), Padova, Milano (Italia), Dortmund (Germania), Seattle, Miami (SUA), Quebec (Canada) etc., ca și la Taberele de creație de la Băile Herculane (2010), Plopeni (2014, 2015, 2017), Aiud (2017), Cherni Vrah - Bulgaria (2019), Poiana Dacilor - Păltinoasa, Suceava (2019), Ploiești (2020), Bușteni (2021), Arieșeni - Alba (2023), Nisa - Franța (2024).

A fost onorat cu mai multe distincții: Premiul UAP la Concursul Național de Artă organizat de Fundația de Artă "Sf. Luca" Bârlad (1998), Premiul Fundației Americane "The New Way Global", SUA (2004), Premiul de Excelență din partea Clubului Rotary la Salonul de primăvară, Bârlad (2012), Premiul de Excelență la Expoziția "Dragobete Art.Ro" (2014), Premiul Colegiului Național "Gheorghe Roșca-Codreanu", Bârlad (2016). Are lucrări în colecții de stat și private din România, Germania, Italia, Republica Moldova, Monaco, SUA.

Lucrări inspirate de frumusețea peisajului natural

Creația lui Romeo Antonio Pălie se revendică de la datele concrete ale realului, pe care le transfigurează, le interpretează într-o viziune personală, creând o nouă realitate, vizibilă în toate genurile picturii practicate de el: peisaj, natură statică, flori, portret, nud, compoziție.

Dominante sunt însă lucrările inspirate de frumusețea peisajului natural al României sau al altor țări în care a poposit, ca și cele axate pe cultivarea motivului floral. Imaginile din peisajele sale sunt din satele din împrejurimile Bârladului, din Delta Dunării, de pe Valea Prahovei, din Transilvania, din Bucovina, de la Marea Neagră și Marea Mediterană, din Italia, Serbia, Elveția sau Statele Unite ale Americii. Artistul este fascinat de întinderile imense de apă, de arborii care-şi privesc chipul în oglinda de cristal a fluviului, de reflexele multicolore ale undelor şi caută să transpună într-o interpretare proprie aceste miraculoase realităţi în imagini care să-i exprime cu sinceritate bucuria nemărginită pe care o trăieşte în faţa spectacolului mirific al firii, emoţiile şi sentimentele de care îi este pătrunsă fiinţa.

Preferinţa sa pentru culorile vii, strălucitoare, adesea șocante, este ilustrată din plin. Sunt peisaje tonice, cu desfăşurări spaţiale vaste, care reţin atenţia de la primul impact vizual. Ele sunt compuse cu respect pentru regulile perspectivei, echilibrate compoziţional, populate de o vegetaţie bogată, armonios redată grafic şi cromatic. Pictând în plein-air, Antonio Pălie este atent la variaţiile luminii, la starea fiecărui element din momentul actului de creaţie. El este în structura sa sufletească un poet liric prin excelenţă, sensibil, trăieşte la cote înalte emoţiile şi sentimentele, iar toate acestea se simt în puritatea materiei picturale utilizate, în generozitatea, spontaneitatea şi largheţea tuşelor, în tonurile armonios orchestrate, în felul cum răspândeşte pasta cu pensula sau cu cuţitul de paletă.

Adevărate simboluri ale împlinirii cromatice

Tablourile reprezentând naturi statice cu flori abundă în creația lui Romeo Antonio Pălie. Uneori sparg tiparele clasice prin tendința artistului de a le supradimensiona. Aşezate în recipiente transparente sau în vase de lut ingenios ornamentate, florile din lucrările lui au prospeţime, gingăşie, delicateţe, îşi păstrează frăgezimea carnală. Ele sunt adevărate portrete individualizate, în care frumuseţea, puritatea şi vitalitatea iau forma unor explozii de culoare. Corolele şi petalele sunt astfel figurate, încât pasta pare modelată sculptural. Se simte plăcerea cu care artistul le pictează, văzând în ele adevărate simboluri ale împlinirii cromatice în lumea vegetală şi de fapt simboluri ale oricăror bucurii şi împliniri umane. Adesea, recipientelor cu flori le sunt asociate unele elemente de recuzită (ceainice, cești, pahare, fructe, bomboniere etc.).

În portrete, dincolo de asemănarea fizică, pictorul caută să concentreze în expresia figurii personajelor trăsături ale personalității lor. Alteori, accentul cade mai mult pe evidențierea gesticii, atitudinii sau a vestimentației acestora. Când abordează nudul feminin, preferă modelele cu forme voluptuoase, cu epidermă catifelată, adolescentină.

Colorist redutabil, cu o contribuție valorică notabilă în mișcarea plastică gălățeană și națională contemporană, Romeo Antonio Pălie, prin pictura sa de un vitalism cuceritor, aduce semenilor bucurii estetice inestimabile, îi înalță spiritual, strecurându-le în suflete lumina binefăcătoare a artei adevărate.

Foto 1 Romeo Antonio Pălie - "Peisaj din Delta Dunării"

Foto 2 Romeo Antonio Pălie - "Violonista"

Foto 3 Romeo Antonio Pălie - "Nud culcat"

Foto 4 Romeo Antonio Pălie - "Zbor de gâşte sălbatice"

Galerie de imagini

Citit 1368 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 August 2024 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.