"În umbra ei"
de Simona Antonescu (Editura "Polirom", 2024)
"Totul începe cu o venerabilă casă cu marchiză de pe malul gălăţean al Dunării, în care două fete îşi petrec copilăria. O casă care ascunde un mister, pentru că nu au acces decât la o parte a ei. Când una dintre ele moşteneşte cealaltă jumătate de casă, începe o poveste fascinantă, plină de taine şi de întâmplări neaşteptate, care leagă trecutul de prezent. Pe un perete din sufrageria casei se află, la început, înşirate zeci de portrete care ulterior vor fi aduse la viaţă în roman. Refăcând istoria unei familii de-a lungul unui veac, din Belle Époque, până în cotidianul corporatist, cu biografii feminine pline de iubiri, împlinite sau nu, de dramatism şi de demnitate, Simona Antonescu reuşeşte să-şi captiveze cititorul, strecurându-i sentimentul că prezentul nu e numai ceea ce se întâmplă sub ochii noştri, ci şi ceea ce s-a întâmplat cândva, într-o legătură de cauzalitate, iar trecutul conţine în el posibilitatea prezentului. Cartea Simonei Antonescu, plină de suspans, de intrigi alambicate, ce par a se prelungi de la o generaţie la alta, dar şi încărcată de nostalgie, revigorează cu mult farmec adevărul unei lumi pe care cititorul o simte vie, seducătoare, încărcată, până la ultima pagină, de mister". (Bogdan Creţu)
"Viaţa de zi cu zi a împăratului"
de Martina Winkelhofer (Editura "Polirom", 2024)
"Curtea imperială a lui Franz Joseph - evoluția ei instituțională, personajele (unele pitorești) - merita de mult atenția istoricului. Este un univers în sine, care reproduce, la scară mică, arhitectura și elementele de rezistență ale imperiului, dar și defectele sale structurale, eterogenitatea etnică și culturală, clivajele economice și sociale central-europene. Curtea imperială - aparent debordând de rafinament și grație - constituia, în fapt, o societate închisă, crispată de reguli fixe, agitată de intrigi personale și de zvonuri, cu funcționari aroganți, corupți și asociali. Cartea, care începe prin a schița o zi din viața lui Franz Joseph, oferă descrieri precise ale metabolismului discret al acestei societăți, dar și anecdote savuroase acumulate în aproape trei sferturi de veac habsburgic". (Mihai-Răzvan Ungureanu)
"Tradiții uitate în Balcani"
coordonatoare Antoaneta Olteanu (Editura "Cetatea de Scaun", 2024)
"Volumul este rezultatul unui efort colectiv pe care l-am coagulat în cadrul unui vast proiect de cercetare asupra Balcanilor. M-am oprit asupra istoriei culturale a Balcanilor și am încercat să pun accent pe aspectele etnologice și antropologice. Subiectul a stârnit un mare interes, nu numai pentru etnologi și antropologi, ci și pentru cei preocupați de domeniul imagologiei, studiului mentalităților, istoriei și chiar politologiei. Realitățile balcanice prezintă în continuare interes pentru mulți cercetători și temele de dezbatere merg la pachet - de la tradiții vechi, extrem de bine conservate, la relații sociale și comportamente naționale pătimașe, ce fac să vorbim mai mereu de scântei ce continuă să iasă din butoiul cu pulbere niciodată stins". (Antoaneta Olteanu)
Cele șapte minuni ale lumii antice
de Bettany Hughes (Editura "Cetatea de Scaun", 2024)
Cu un ochi atent asupra detaliilor care animă istoria, Hughes ne poartă dincolo de piatră și mortar, într-un dialog vibrant cu trecutul. Cartea nu este doar o explorare a acestor realizări umane de neegalat, ci și o reflecție asupra ambiției, puterii și fragilității civilizațiilor. Volumul reușește să îmbine cu măiestrie narativul istoric cu introspecția filozofică, oferind cititorilor o perspectivă unică asupra moștenirii noastre culturale comune.
"Catastihul amorului. La gura sobei"
de Pierre Véron şi Paulin Niboyet (Editura "MNLR", 2024)
Primul metaroman românesc, o capodoperă regăsită a secolului al XIX-lea. Niciodată o carte nu a călătorit cu atâta dezinvoltură prin literatura română fără să-și fi cumpărat bilet. Atât prima parte, "Catastihul amorului", cât și a doua, "La gura sobei", sunt, de fapt, ceea ce în limbaj filologic numim traduceri localizate. Un volum cu o istorie a receptării pasionantă, care, dincolo de paternitatea reală, franceză, spune o poveste cât se poate de românească, de la 1865: a zbaterii unei societăți aflate mereu în urmă, mereu râvnind să se ridice. Pierre Véron (1833-1900) a fost un prozator și gazetar francez, autor a peste 50 de romane și culegeri de povestiri în care critică destins și vesel moravurile timpului său. Paulin Niboyet (1825-1906) nu a fost la fel de prolific precum confratele său, poate și pentru că, pe lângă pasiunea scriitoricească, s-a dedicat și diplomației.
"Primul draft"
(Editura "MNLR", 2024)
În acest volum sunt publicate următoarele piese de teatru: "Vin și eu" de Adriana Bordeanu, "Numai pentru totdeauna" de Ana Crețu, "E vina ta" de Tomi Cristin, "Atât cât putem (să vorbim)" de Ștefan Iancu, "Fetița din debara" de Oana Jindiceanu, "Of, dragul meu Tususu" de Vlad Moszojanu, "Paralelipiped" de Cosmin Teodor Pană, "Om, NeOm" de Carla-Maria Teaha, "No worries, Cătălincika" de Adelina Toma. "Experiențele personale - universul cunoscut, asta a fost tema. De ce am vrut să comunic experiența asta? Pentru că eu cred, despre toți și despre fiecare în parte, că sunt buni. Și toți ar putea/trebui să scrie în continuare" (Mimi Brănescu)
"Povestea trenului regal"
de Tudor Vișan-Miu şi Andrei Berinde (Editura "Curtea Veche", 2024)
"Călătoriile cu Trenul Regal au creat contextul în și prin care Suveranul și membrii Casei sale au inițiat și derulat dialogul cu societatea. Trenul Regal a purtat generațiile succesive ale dinastiei prin multe dintre orașele și chiar satele României. Pe peroane, în gări, s-au petrecut întâlniri memorabile, s-au purtat semnificative dialoguri simbolice între Rege și popor". (Cornel Jurju)
"Merovingienii"
de Patrick J. Geary (Editura "Cetatea de Scaun", 2024)
"Sinteză echilibrată a unei epoci în care, sub vălul barbariei ce acoperea ruinele instituţionale ale Imperiului Roman, căpătau formă elementele esenţiale ale civilizaţiei medievale occidentale - biserica, nobilimea şi monarhia, oraşul -, cartea oferă o lectură deopotrivă facilă şi instructivă. Patrick Geary a reuşit, cu o uşurinţă pe care numai erudiţia şi talentul o permit, să îmbine precizia restituirii istoriografice cu fluiditatea narativă, oferindu-ne o imagine inedită a Occidentului dinaintea catedralelor". (Mircea Anghelinu)
"Îndrăgostită de un masai"
de Corinne Hofmann (Editura "Polirom", 2024)
Este istoria pasionantă a relației dintre doi îndrăgostiți proveniți din medii cum nu se poate mai diferite. Corinne, o antreprenoare europeană, îl întâlnește pe Lketinga, un războinic din tribul samburu, în timpul unei vacanțe în Mombasa, pe coasta Kenyei, și, în ciuda barierelor lingvistice și culturale, încep o poveste de dragoste aparent imposibilă. Corinne renunță la viața ei din Elveția pentru a se muta într-o comunitate izolată din Africa, într-o colibă făcută din balegă de vacă. Fără să fie descurajată de foamete sau boli tropicale, încearcă să se adapteze la noile condiții și să-și clădească o familie alături de Lketinga și de fetița lor. Încet-încet, însă, visul ei se spulberă, iar Corinne nu mai poate ignora prăpastia dintre lumi și începe să-și facă planuri de întoarcere în Europa.
(din surse jurnalul.ro)