Ana-Maria Cocoș, „veșnic în căutarea frumosului”. Tehnica inedită a pixurilor colorate

Ana-Maria Cocoș, „veșnic în căutarea frumosului”. Tehnica inedită a pixurilor colorate
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cu pictura și grafica Anei-Maria Cocoș am venit în contact pentru prima oară în 2018, într-o expoziție a studenților de la Facultatea de Arte, deschisă în holul Universității "Dunărea de Jos"

Am cunoscut-o atunci și în persoană. O domnișoară cu chip frumos, suplă, păr lung, priviri inteligente, zâmbet cald, foarte sociabilă și cu disponibilitate pentru dialog. Printre lucrările expuse, majoritatea abstracte, tablourile ei, cinci din câte îmi amintesc, făceau notă discordantă, se detașau net prin factura realistă, claritatea imaginilor asigurată de desenul precis, compoziție și cromatică de o deosebită sensibilitate. Am rămas impresionat că la acea vârstă stăpânește atât de bine meșteșugul picturii și că este adepta artei realiste. Am urmărit-o mai apoi în lucrările prezentate la Saloanele Filialei Galați a UAPR sau în expozițiile personale și m-am bucurat de evoluția ei.

Ana-Maria Cocoș s-a născut pe 25 iunie 1996, la Galați. Încă din copilărie a manifestat înclinații pentru desen și actorie. A absolvit Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin"’ Galați, secția Pictură Monumentală (2015) și Facultatea de Arte, Secția Pictură de șevalet din cadrul Universității "Dunărea de Jos” Galați (2018). A urmat apoi studii masterale la Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, specializarea Artă Murală.

Expoziții personale şi premii

Și-a organizat trei expoziții personale ("Contradicții artistice", Foaierul Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați, 2017; "Sentimente", grafică, împreună cu Ana-Maria Gheorghe, fotografie, Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", Galați, 2018; "Din dragoste pentru frumos", grafică, Galeriile "Nicolae Mantu", 2022) și a participat la mai multe manifestări colective cu caracter național și internațional, la Galați, Focșani, Iași, București, Buzău, Bacău, Chișinău, Brăila, Bârlad etc.

În 2019, a primit Premiul pentru debut al Filialei Galați a UAPR la Gala Artelor, în 2020 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și în 2022 a fost onorată cu alte două premii pentru tehnică mixtă și grafică la expozițiile "Dragobete Art.Ro" și "Șase - șase! Poartă-n casă" de la Iași. În 2021 a participat la ediția a X-a a Taberei de Creație de la Boholț (Brașov). A realizat ilustrația la cartea actorului Vlad Vasiliu "Corbii de piatră" (2023), iar lucrări ale ei sunt reproduse în "Erotism - frumusețe, feminitate, sexualitate", album realizat și coordonat de Crinu Cornel Șurlea (2023).

Efecte cromatice unice

Ana Maria Cocoș s-a manifestat atât în pictură, cât și în grafică, atrăgând atenția îndeosebi prin lucrările realizate în tehnica pixurilor colorate, foarte dificilă, dar în care, cu o răbdare uimitoare, obține efecte cromatice unice, aproape de domeniul miracolului. Genurile cultivate sunt portretul, peisajul, nudul, natura statică și florile. Între figurativ și abstract a preferat prima formă de exprimare plastică, modelul urmat fiindu-i mentorul său, pictorul Gheorghe Miron, adept al novorealismului, curent fundamentat de pictorul american de origine rusă Alexey Steele din Los Angeles, care respinge arta elitistă din secolul al XX-lea, pune accent pe măiestria artistică și consideră că frumusețea este esențială pentru viață, iar promovarea frumuseții prin creație reprezintă însăși întâlnirea cu divinul. "Veșnic în căutarea frumosului, a identificării acestuia, am ales drumul figurativului, care m-a surprins prin amploarea, diversitatea și complexitatea lui, dar a constituit în același timp și o provocare pentru mine, un artist tânăr, la început de drum, care nonstop s-a lăsat ghidat de vise și ambiții", mărturisește Ana-Maria Cocoș.

Compoziții portretistice expresive

În portretistică, am apreciat tablourile ale căror protagoniste sunt regretata actriță americană Ava Gardner și Madonna, regina muzicii pop, cărora artista le-a pus în valoare frumusețea și sexualitatea feminină, chipul tinerei din "Domnișoara în alb-negru", cufundată în gânduri și cu o privire melancolică, inocența copilului din "Dulcele vis al unei nopți de vară" sau figura aproape împietrită de dezamăgire (ca urmare a unui vis spulberat) a doamnei din "Cândva… regina ta", o compoziție portretistică expresivă, cu multe elemente decorative, figurate cu o ingenioasă fantezie.

De asemenea, portretele pictorului Gheorghe Miron, unde acesta este înfățișat într-o ipostază meditativă, a inginerului-colecționar Vasile Joanta, a actorului Vlad Vasiliu (în rolul lui Hamlet, din piesa lui Shakespeare), a criticului de artă Marius Tița, a personajelor din lucrările "Lirica privirii", "O dorință", "Împărăteasa viselor", "Suspinul", "Doamna Daniela" sunt remarcabile, graficiana lăsând să se vadă calitățile sale de bună observatoare, de pătrundere în psihologia modelelor și de reliefare în expresia chipului acestora a unor trăsături de ordin moral. Compoziția "Dialogurile anotimpurilor" este un admirabil portret alegoric de grup, pentru care i-au pozat persoane reale: Mădălina Stețco (Primăvara), Sabina Dobrea (Vara), Teodora Codreanu (Toamna) și Rebecca Măciucianu (Iarna).

Artista și-a scrutat și propriul chip, tablourile "Extazul Anei" și "Albă ca Zăpada" fiind de fapt autoportrete, în care figura acesteia este surprinsă în ipostaze diferite, în primul răsărind ca o efigie luminoasă pe un fundal întunecat, iar în al doilea cufundată într-un somn dulce.

Lucrări din care poezia se revarsă cu dărnicie

Unele compoziții sunt inspirate din mitologia biblică și cea universală ("Izgonirea din Eden", "Întoarcerea fiului risipitor", "Păcatele lui Cupidon"), iar unele peisaje conțin imagini ce par desprinse din basme ("Simfonia Anei", "Copacii nu au amintiri", "Pădurea fermecată", "Tărâmul basmelor", "Sufletul naturii"). În schimb, în peisajele create la Boholț, artista a avut în vedere redarea atmosferei satului din Țara Făgărașului, a specificului arhitecturii caselor țărănești, folosirea cu ingeniozitate a elementelor de detaliu ("Drumul către credință", "Amintiri din copilărie", "Asfințit", "Șura").

În lucrările reprezentând naturi statice și flori, poezia se revarsă cu dărnicie din fiecare. Recuzitele folosite trădează o preferință pentru obiecte cu o vădită încărcătură simbolică sau care ascund sub haina metaforei taine și semnificații adânc umane (pocale, clepsidre, sfeșnice, vase din ceramică neagră, rame somptuoase etc.). De aici și titlurile lor: "Enigma", "Legendă", "De drag și de durere", "Dă-i timp, timpului!", "Efemer", "Dor de nestemate", "Trădare înainte de apus", "Confruntarea", "Carpe Diem!", "Cântec de dragoste", "Valsul reginei". Corolele florilor, tijele lor, frunzele, toate elementele care alcătuiesc compoziția tablourilor sunt configurate cu meticulozitate în cele mai mici detalii, în stil hiperrealist.

Nu orice pată de culoare poate fi numită artă

Ana-Maria Cocoș este o excelentă desenatoare și o coloristă a cărei materie picturală este luminoasă și strălucitoare, proaspătă, transparentă, așezată în acorduri armonioase, exprimând vitalitate, puritate și eleganță. Putem spune că frumosul spre care năzuiește este omniprezent. "Prefer, declară tânăra pictoriță și graficiană, să fiu un artist responsabil, dornic să dau la iveală în creația mea trăiri, sentimente, taine, într-un limbaj plastic cât mai realist cu putință, considerând că nu o pată de culoare, aruncată pe o pânză, care creează un efect accidental mai mult sau mai puțin înțeles, poate fi numită artă.

Foto 1 Ana-Maria Cocoş - "Portretul lui Gheorghe Miron"

Foto 2 Ana-Maria Cocoş - "Împărăteasa viselor"

Foto 3 Ana-Maria Cocoş - "A fi sau a nu fi!"

Foto 4 Ana Maria Cocoş - "Dialogul anotimpurilor"

Foto 5 Ana Maria Cocoş - "Carpe Diem"

Galerie de imagini

Citit 1970 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2024 14:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.