×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Marius Barbone expune „Peisaje posibile” la Muzeul de Artă Vizuală Galați

Marius Barbone expune „Peisaje posibile” la Muzeul de Artă Vizuală Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pictorul Marius Barbone, pe numele său adevărat Marius Vasile Barb, a expus pentru prima oară la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi în septembrie 2017, în cadrul unei expoziții de grup, "Cinci ori cinci", alături de artiștii plastici Florin Stoiciu, Gheorghe Dican, Zuzu Caratănase (Răzvan-Constantin Caratănase) și Ovidiu Ionescu. Barbone prezenta atunci un grupaj de cinci lucrări reunite sub titlul "Nimfa", executate în cheie abstractă, dar în care se distingeau foarte vag și elemente figurative, precum silueta feminină, mărul, pești stilizați, relicve antice, diferite forme decorative etc.

Lucrările din actuala expoziție personală, "Peisaje posibile", găzduită de sala "Ioan Simion Mărculescu" a prestigioasei instituții gălățene, sunt pictate tot în manieră abstractă, această formă de artă fiind predominantă în creația de până acum a pictorului bucureștean. Ele impresionează de la primul impact prin dimensiunile monumentale, acuratețea și puritatea culorilor, diversitatea și dinamismul formelor care alcătuiesc structura compozițională a imaginilor. Prezența pe mari suprafețe, ca dominantă cromatică, a albastrului cu diferitele lui nuanțe în mai toate tablourile creează o atmosferă plăcută de chietudine, invitând privitorul la o parcurgere lipsită de tensiuni și neliniști sufletești. Culorii albastru îi sunt asociate roșu incendiar și ternar, galben, violaceu, verde, oliv, alb, griuri colorate. Unele tablouri sunt pictate în registre orizontale, suprapuse pe înălțime ca într-un amfiteatru, în altele centrii de interes pornesc din partea mediană cu extinderi spre extremități. În multe, planurile se intersectează, liniile verticale, orizontale, oblice, curbe, întrerupte, paralele sau care se intersectează sunt trasate cu precizie de geometru. De altfel, toate tablourile expuse au o arhitectură în care geometria are rolul principal în figurarea imaginilor, în obținerea unor ansambluri echilibrate, armonioase, în care nimic nu pare a fi de prisos.

În demersul său plastic, Marius Barbone mizează foarte mult libertatea de exprimare, pe forța sugestivă a culorii, pe expresivitatea și simbolistica acesteia. Fantezia sa este fertilă şi îl conduce pe artist în călătorii pe tărâmuri neumblate, în urma cărora compozițiile realizate, vizibil decorative, au un aer proaspăt de insolit, de creare la cel care le contemplă a unui univers pentru perceperea și înțelegerea căruia trebuie să solicite din plin scripeții gândirii. Rigorii cu care construiește nu-i lipsește însă nici emoția, iar aceasta se transmite în mod firesc și iubitorului de artă, care descoperă o multitudine de forme ce pot constitui tot atâtea "peisaje posibile". Energetismul imaginilor este benefic, iar culorile intense, strălucitoare, chiar șocante, nu pot să declanșeze decât mari bucurii și satisfacții estetice.

Marius Barbone (Marius Vasile Barb) s-a născut pe 11 mai 1968, la Lupșa, județul Alba. A absolvit Liceul de Artă din Cluj-Napoca (1986) și Academia de Arte din București, secția Pictură (1996). La aceeași instituție de învățământ artistic superior și-a luat doctoratul în Arte Plastice și Decorative (2009). Este vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), președinte al Filialei de pictură din București a UAPR şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Și-a organizat expoziții personale la București, Iași, Buzău, Deva, Târgoviște, Constanța, Tg. Jiu, Galați și a participat la numeroase manifestări de profil cu caracter național și internațional, la București, Tulcea, Buzău, Târgoviște, Bacău, Chișinău, Viena (Austria), Veneția (Italia), Maastricht (Olanda), Stockholm (Suedia) etc.

A fost onorat cu mai multe distincții: Premiul I la Bienala de pictură și sculptură "Gheorghe Petrașcu", Târgoviște (1998); Premiul special acordat de Ministerul Culturii și Identității Naționale (1998); Premiul UAPR la Bienala "Gheorghe Petrașcu", Târgoviște (2004): Premiul I pentru pictură - "Arte în București", acordat de UAPR (2013); Premiul Special la Bienala de Artă Contemporană "Aegyssus", Tulcea (2015); Medalia "Nicolae Tonitza", Muzeul "Vasile Pârvan", Vaslui (2016) etc. Are lucrări în muzeele de artă din Constanța, Târgoviște, Tulcea, Muzeul Național de Artă Contemporană București și în colecții private din România și din străinătate.

Galerie de imagini

{gallery}231363{/gallery}
Citit 1308 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Septembrie 2024 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.