Pictorița Daniela Florentina Oană se numără printre artiștii plastici care au început să expună în ultimii trei ani în cadrul saloanelor și expozițiilor colective ale filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), fiind o prezență activă a acestei organizații a creatorilor profesioniști din domeniul artelor vizuale.
S-a născut pe 8 august 1968, la Galați. A absolvit Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, Facultatea de Arte, specializarea Pictură, în 2019. Este membră a Filialei Galați a UAPR din 15 iulie 2022. A participat la mai multe expoziții cu caracter local, național și internațional, printre care: "Accente cromatice", Galeria de Artă "Labyrinth", București (2015/2016); "Popas în Transilvania", Galeria de Artă "Labyrinth", București (2016); "In memoriam - Mărășești, Mărăști, Soveja", Galeria de Artă Focșani; "Expresii și Culoare", Foaierul Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galați (2017); "Est - Student Fest 18", Universitatea "Dunărea de Jos" Galați; "Art Studio", Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați (2018); "Feed-Back 3", Galeria de Artă "Serfioti" Galați; "Mărășeștiul în inima mea", Galeria de Artă Focșani; "Expresii și Culoare", Foaierul Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galați (2019); Saloanele de iarnă, primăvară, vară, toamnă și anuale ale Filialei Galați a UAPR (2021, 2022, 2023, 2024); "Artiști români pe simeze internaționale 3 - Mestre, Veneția", DEM Venice Art Gallery, Veneția, Italia; Bienala de Pictură "Alexandru Ciucurencu", Muzeul de Artă Tulcea; Bienala Albastră, Brașov; "Art in Conversation Gallery, Londra, Los Angeles, Karlsruhe, Nice (online) (2021); "Artiști la Dunărea de Jos", Galeria "Căminul Artei"; Bienala Internațională de Artă Contemporană "Nicolae Tonitza", ediția a IV-a, Bârlad; Bienala Internațională de Artă Contemporană "Ion Andreescu", Buzău; Expoziția "Lumină, Culoare, Rugăciune", Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos Galaţi (2022).
Are lucrări în colecții private din România și Germania.
Lucrări de factură expresionist-abstractă
Pictura practicată de Daniela Florentina Oană se află la granița dintre figurativ și nonfigurativ, reprezentările iconice din lucrările sale, de factură expresionist-abstractă, evocând "mai degrabă un spațiu simbolic decât un spațiu concret", după cum remarcă profesoara acesteia de la Facultatea de Arte, pictorița conf. univ. dr. Liliana Jorică Negoescu. Și totuși, artista, în plăsmuirile sale, în cele mai multe cazuri, pornește de la datele concrete ale realității, sugerate sau vizibil exprimate uneori, alteori supuse în timpul săvârșirii actului creator unor metamorfoze a căror finalitate conduce la abstractizarea imaginilor.
Tematica abordată este variată, de la priveliști ale naturii surprinse în diferite anotimpuri, aspecte ale unor peisaje urbane și obiective cu valoare istorică și arhitecturală, tradiții întâlnite în satele românești, secvențe din manifestări culturale, motive biblice („Dansul frunzelor”, „Copacul”, „La țărmul mării”, „Liniște”, „Dealul cu lavandă”, „Hora”, „Concert”, „Mască”, Leru-i ler”, „Îngeri”), până la prezența unor echivalențe plastice care obiectivează în materie sensibilă propriile stări, trăiri, emoții și sentimente („Cronos”, „Efemer”, „Fereastră spre suflet”, „Confesiuni I, II”, „Nostalgie”).
Tendința pictoriței pentru simplificarea formelor și folosirea unei cromatici diverse este evidentă. În unele tablouri, gama este potolită, redusă la griuri colorate („Rămășițele iernii”, „Seara în grădină”, „Imaginar II”), în altele întâlnim o anumită dominantă, de roșu, albastru, violet sau verde închis („Emoție de toamnă”, „Hora” „Summer mood”, „Dealul cu lavandă”,„Efemer”), însă în cele mai multe predomină culorile intense, vii, strălucitoare, așezate în tușe spontane pe suprafața suportului. Adesea, artista recurge și la geometrizări ale formelor, așa cum se întâmplă în lucrări precum „Zig-Zag”, „Simbioză” , „Acasă” și „Pădurea văzută prin fereastră”, la împărțirea spațiului în registre verticale („Imaginar I”) sau introduce în materia picturală diferite ingrediente, obținând texturi rugoase sau în relief („La malul mării”, „Efemer”).
Metafora și simbolul sunt des întâlnite în pânzele Danielei Florentina Oană, dând discursului său substanțialitate, încorporând în încărcătura lor ideatică și emoțională semnificații profund umane, pe care iubitorul de artă trebuie să le descopere cu răbdare, să facă asociații, analize și să le înțeleagă. Compozițiile sale au în arhitectura grafismelor și petelor de pigment care alcătuiesc ansamblul spațiului plastic un ritm dinamic, lirismul este când exuberant, când reținut și meditativ, în funcție de subiectul abordat și stările sufletești prin care trece artista. Coloristica are rezonanțe poetice, fiind expresia unei pictorițe sensibile, care se exprimă într-un limbaj plastic în care tradiționalul se îmbină armonios cu modernul, în opinia căreia "arta este mult mai mult decât un act estetic, creativ; reprezintă hrana spirituală cu valențe terapeutice, puntea dintre Vizibil și Divin".
Foto 1 - Daniela Florentina Oană - "Copacul"
Foto 2 - Daniela Florentina Oană - "La ţărmul mării"