Liniştea şi neliniştile lui David Sava

Liniştea şi neliniştile lui David Sava
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În tot ceea ce face, David Sava caută perfecţiunea. Este, deopotrivă, profesorul respectat de elevi, pictorul admirat de colegi şi designerul vestimentar despre care Octavian Ursulescu spunea că se numără printre acei oameni talentaţi, mai puţin cunoscuţi, care fac moda în România. „Cu cât lucrezi mai mult, cu atât eşti mai neliniştit, cauţi perfecţiunea”, mărturisea într-un interviu David Sava, rezumând astfel, în câteva cuvinte, neliniştea căutărilor sale de o viaţă. La aniversare, i-am rugat să vorbească despre el pe câţiva dintre colegii şi prietenii care îl cunosc cel mai bine:

Un pictor, înainte de toate

„David Sava e fratele meu. Fraţii ţi-i dă Dumnezeu, eu l-am luat ca frate de acum 35 de ani, de când ne cunoaştem şi merg cu el până la final. Pentru mine, el este înainte de toate un pictor. E acel profesor şi creator de modă pe care îl ştie toată lumea şi cu care eu nu mă mândresc, eu mi-l doresc mai mult pictor. Timpul trece, iar noi trebuie să rămânem măcar în istoria artei gălăţene. În fiecare dimineaţă eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi şi încerc să o umplu cât mai cu folos. Asta îi spun şi lui David Sava mereu. Eu îl vreau pe el, pictorul. E un om excepţional, un suflet fără pereche, un coleg minunat – pe oricine aţi întreba, toţi au numai cuvinte de laudă despre el, iar eu sunt primul care spun acest lucru”. (Gheorghe Miron)

Un miracol local

„Nu numai pentru mine, David Sava poate reprezenta un miracol local. Este omul care a reuşit să se transpună în foarte multe ipostaze, de foarte multe ori, şi de fiecare dată pe fondul artisticului şi al valorii. Preocuparea sa pentru artă este nobilă şi se adresează unui evantai larg de consumatori. Înviorează estetic doamnele şi domnişoarele noastre ca designer vestimentar, iar împreună cu familia şi prietenii lui s-a înconjurat de o aură preţioasă. Este un foarte bun coleg pentru soţia mea, la Liceul de Artă „D.Cuclin”, este un om de o francheţe extraordinară şi toate acestea pe fondul nemăsuratului său talent”. (Gigi Andreescu)

Un mare colorist

„Întotdeauna am avut şi am faţă de el o mare admiraţie. L-am cunoscut în timpul practicilor pe care le făceam ca elevi, la Siriu, la Gura Humorului şi acolo am văzut că, într-adevăr, David Sava este un mare colorist. Are un simţ al culorii ieşit din comun şi o virtuozitate înnăscută în a pune culoarea pe pânză. Iar ca profesor – eu nu am văzut până acum la nici un alt profesor rezultate atât de bune cu elevi la care nu te aştepţi. Metodele lui de  predare, la Liceul de Artă, unde suntem colegi de vreo 20 de ani, sunt într-adevăr extraordinare. Iar ca om, este foarte serios, poţi colabora bine cu el, poţi face proiecte, într-un cuvânt poţi conta pe el”. (Ioan Tudor)

Ochi şi zâmbet

„Pe Sava David îl cunoşti după ochi şi zâmbet. Dacă stai de vorbă cu el şi se uită pieziş la tine, dar are un zâmbet molcom  în colţul gurii… înseamnă că vrea ceva ce în mod normal nu ar fi posibil. Dacă se uită fix în ochii tăi, înseamnă că s-a identificat  cu o nouă lucrare.  Pictură sau idee de design vestimentar. Dacă îi sclipesc ochii a bucurie şi este absolut fericit… înseamnă că Ioana este în preajma lui” (Dan Basarab Nanu).

Noi în dorim să aibă mereu ochii şi zâmbetul de învingător cu care îi şade atât de bine. La mulţi ani!

 

Citit 7192 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.