Ziua Naţională a Turciei, sărbătorită la Galaţi

Ziua Naţională a Turciei, sărbătorită la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Istorie a avut, joi, oaspeţi importanţi ai comunităţii turce, cu ocazia zilei de 29 octombrie – Ziua Naţională a Turciei. „Evenimentul de astăzi, dedicat Zilei Naţionale a Turciei moderne, este organizat pentru a aduce un omagiu celui care care a fost desemnat primul preşedinte al statului: Mustafa Kemal.

Acţiunea vrea să arate că Galaţiul respectă comunitatea turcă, aşa cum le respectă şi pe cea elenă şi pe cea armeană”, ne-a explicat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie. Discursul fiecăruia dintre invitaţi, atât de naţionalitate turcă, cât şi română, au fost traduse de Gulten Abdula – Nazare, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, filiala Galaţi. Participanţilor li s-a oferit un moment artistic unic: melodii turceşti ale secolului XVI, interpetate la balama de Ali Riza Erdogan, om de afaceri, care deţine fabrica Solo Textil din Brăila.

„Sunt foarte mulţumit că mă aflu aici. Vreau să îi felicit pe cei prezenţi. Faptul că sunt aici demonstrează că relaţiile economice dintre ţările noastre, România şi Turcia, merg foarte bine”, a spus Erdogan, înainte să înceapă să cânte. Elevii care au participat la proiectul Commenius (de la Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi” şi Şcoala din Independenţa) au prezentat publicului activităţile desfăşurate: piese de teatru în limbile engleză, turcă, română, cântece populare, jocuri tradiţionale. „Commenius este un program în cadrul căruia şcolile din judeţ au desfăşurat proiecte. Acesta presupune o interacţiune culturală între elevii de aici, şi cei din ţările orientale”, a explicat Cristian Căldăraru.

Citit 5662 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.