Diana Păunescu, în căutare de soluții pentru crezul său artistic

Diana Păunescu, în căutare de soluții pentru crezul său artistic
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Printre numele nou apărute în ultimii ani în cadrul saloanelor filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), cel al pictoriței și graficienei Diana Păunescu a reținut atenția iubitorilor de frumos grație lucrărilor expuse, calitățile lor plastice fiind apreciate și de juriile expozițiilor cu caracter național și internațional la care a participat, fie prin nominalizări, fie prin acordarea unor importante premii.

Artista s-a născut pe 31 octombrie 1999, în orașul Panciu, județul Vrancea. A absolvit Liceul de Artă "Gheorghe Tattarescu" din Focșani (2018) și Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, Facultatea de Arte Plastice - Pictură (2021). În anul II a beneficiat de o bursă "Erasmus+" în Italia, la Accademia di Belle Arti din L’Aquila. A făcut studii de masterat în Grafică, Ilustrație și Animație la Universitatea Națională de Arte "George Enescu" Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design (2023), iar în prezent este doctorandă în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Din 2023, lucrează ca asistent universitar la Facultatea de Arte de la Universitatea "Dunărea de Jos" Galați și ca graphic designer și fotograf la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați.

O expoziție personală şi peste 25 de grup

Din 2022, participă la saloanele filialei Galați a UAPR. Și-a deschis o expoziție personală, "Paths. States of being" ("Căi. Stări de spirit"), împreună cu Cristiana-Emanuela Tărbuc, la Galeria de Artă "Dana" Iași (4-30 aprilie 2024) și la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" Galați (2-19 decembrie 2024).

A participat la peste 25 de expoziții locale, naționale și internaționale colective, dintre care amintim: "Icoana - Frumusețe a ortodoxiei", Galați (2019, 2020); "Expresii și culoare”, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galați (2019); "Expresii în pastel", Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați (2021); "Basme reconstruite", ediția a VI-a, Galeria "Universitas" Iași; "Identități ieșene", ediția a XI-a, Iași; Bienala Internațională de Artă Miniaturală Timișoara, ediția a V-a (2022); Salonul Național de Plastică Mică Brăila (2023, 2024); Concursul Internațional de Artă Plastică "Martha Bibescu", ediția a V-a, Palatul Mogoșoaia; Bienala Națională de Pictură Constanța, Muzeul de Artă Constanța (2023); "De la studiu la concept", Galeria de Artă "Aparte" Iași; Salonul de Artă Contemporană "Tempus VernumERNUM”, ediția a V-a, Galeria 9 Brașov; "Conexiuni 2/242 (grafică și sculptură), UNAgaleria, București; Salonul Anual "Atelier 35", Galeria de Artă "N. Tonitza" Iași; Bienala Internațională de Artă Contemporană "Nicolae Tonitza", Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad; Bienala Internațională de Artă Miniaturală Timișoara, ediția a VI-a; Bienala Națională de Grafică "Constantin Găvenea", Muzeul de Artă Tulcea (2024); "Confluențe în ianuarie", Galeriile de Artă "Nicolae Mantu" Galați (2025). De asemenea, a participat la Tabăra de Creație organizată de Facultatea de Arte din Galați pe Valea Râmnicului Sărat (edițiile 2022, 2023).

La manifestările artistice la care a expus i s-au conferit mai multe distincții: Premiul III, Concursul de pictură "Nașterea Domnului", Galați (2019); Premiul I, Concursul "Valsul Dunării în culori", Muzeul de Artă Vizuală Galați (2021); Premiul pentru Grafică, expoziția "Identități ieșene", ediția a XI-a (2022); Premiul Special al Fundației "Dan Voiculescu" la secțiunea Foto a Concursului de fotografie și pictură din cadrul Festivalului UNIFEST (2022); Premiul I pentru Grafică, Salonul Anual ‘35, Galeria "N. Tonitza" Iași (2024).

Interes deosebit pentru reprezentarea figurii umane

În creația de până acum a Dianei Păunescu remarcăm un interes deosebit pentru reprezentarea figurii umane, artista apelând în acest sens la diferite tehnici ale picturii și graficii. "Parcursul meu artistic, mărturisește ea, a fost axat mereu pe explorarea tehnicilor și a noilor concepte. Îmi place să experimentez, să descopăr noi moduri de lucru și să observ cum diversele materiale ajută în dobândirea unui nou rezultat final". Deși declară că nu este "legată de un singur stil", lucrările ei stau totuși sub semnul expresionismului, al unui expresionism bazat pe metaforă și simbol, sub hlamida cărora descifrăm conotații ce țin de jertfa hristică, de condiția umană, de existența noastră pământeană, de raporturile interumane, de sondarea propriului interior. Uneori, din creația acesteia răzbat ecouri ale artei suprarealiste și abstracte. Diana Păunescu este un temperament interiorizat, meditativ, iar acesta este sesizabil în felul cum își construiește personajele, în atmosfera ansamblurilor create, în cromatica folosită, preferând în multe cazuri roșul cu nuanțe de la roșu-gri, roșu aprins, până la roșu închis.

Imaginea lui Iisus Hristos, crucificat pe Golgota, este dramatică, expresie a suferințelor și chinurilor la care a fost supus înainte de a fi răstignit ("Sacrificiu", "Trupul Lui"). Adolescenta din uleiul "Extensiune cerească" este proiectată pe un fundal albastru, vălurit cu nuanțe de alb și roșu pal ce lasă să se vadă urma pensulei. Un cerc luminos, aidoma unui nimb îngeresc îi aureolează imaginea capului. Chipul ei lasă să se citească o frământare și combustie interioară intensă pentru vârsta pe care o are. Tabloul "Seeing like this" este construit având în centrul său motivul ochiului, simbol al profunzimii, al pătrunderii în esența lucrurilor și fenomenelor, al spiritului adâncurilor. Personajul din "Călător prin timp" este înfățișat fragmentar, desculț, trăgând cu mâna stângă un geamantan. Atmosfera tabloului este enigmatică. "Autoportretul" este pictat pe o dominantă de albastru închis, iar fasciculul de lumină care îi face vizibil parțial chipul ne dă posibilitatea să-i identificăm în expresia feței și a ochilor o stare de liniște interioară și de încredere în forțele sale în drumul spre un ideal care să-i aducă împlinirile și satisfacțiile la care visează. Alte lucrări evocă candoarea și inocența vârstei infantile („Dulce copilărie”), stări precum izolarea, lipsa comunicării și închiderea în sine („Vinovățiile tăcerii”) sau dorința de libertate, de eliberare din orice fel de constrângere („Libertate”).

Natură, maternitate şi artă fotografică

Diana Păunescu a abordat și genul peisajului, edificatoare fiind ciclul de tablouri pictate in plein air în edițiile din 2022 și 2023 ale taberei de creație de pe Valea Râmnicului Sărat. Sunt lucrări care conțin aspecte ale naturii surprinse în momente diferite ale zilei, realizate în pastel și acuarelă, pictate frontal sau cu desfășurări perspectivale de amploare. Culorile sunt proaspete, luminoase, tonifiante, exprimând specificul acelor locuri, ca și bucuria, emoțiile și trăirile artistei în fața spectacolului mirific al firii. Mediul acvatic i-a inspirat tablouri precum cele intitulate „La revedere 2016” și „După apus”, ambele fiind însuflețite de prezența umană surprinsă în momente de relaxare.

Într-o serie de lucrări de grafică digitală, Diana Păunescu dezvoltă tema maternității, înfățișând femeia însărcinată și fătul uman în diferite stadii de dezvoltare intrauterină, de la cel de embrion până la cel aproape de naștere („Cunoaștere”, tripticul „Creații”, „Fetus 1, 2, 3, 4, 5, 6”). Sunt compoziții realizate în alb-negru, de dimensiuni 50x40 cm fiecare, în care graficiana mânuiește cu abilitate punctul, linia, hașurile, petele, obținând imagini expresive, tehnica nefiind deloc ușoară, mai ales că totul este creat cu ajutorul computerului.

În manifestările colective, Diana Păunescu s-a afirmat și cu lucrări de artă fotografică, care au fost apreciate atât pentru importanța lor documentară, cât și pentru modul de realizare, preferințele artistei mergând îndeosebi pe imagini care transmit melancolie, întâlnită de altfel și-n lucrările de pictură și grafică, dar pe care artista, după propria mărturisire, nu o vede „ca pe o tristețe apăsătoare, ci mai degrabă ca pe un sentiment profund, o stare de dor și de atașare” („Bunica”, „Florile de la tine”, „Ploaie cenușie”).

Diana Păunescu este o artistă tânără, laborioasă, cu un discurs ce poartă amprenta propriei personalități, în căutare de nou și soluții plastice care să-i exprime cât mai convingător crezul artistic și întreaga gamă de sentimente, trăiri sufletești și emoții.

Galerie de imagini

Citit 2912 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2025 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.