Pictoriţa şi graficiana Olesea Albu - artistul anului 2025, în Italia

Pictoriţa şi graficiana Olesea Albu - artistul anului 2025, în Italia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În cadrul Filialei Galați a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), pe lângă plasticienii membri ai acestei organizații profesionale din domeniul artelor vizuale stabiliți în localități ale județului, activează și artiști din alte centre culturale din țară sau din Republica Moldova. Printre aceștia se numără pictorița, graficiana și scenografa Olesea Albu, al cărei nume a devenit familiar iubitorilor de artă de la Dunărea de Jos grație participărilor la expozițiile colective organizate la Galaţi.

Recent, la o mare manifestare expozițională de la Florența (Internațional Prize „Artist of Year 2025”), Olesea Albu a fost onorată cu Premiul „Artistul Anului 2025” pentru „valoarea artistică”, iar lucrarea cu care a participat („The Woman and the Bull”/ „Femeia și taurul”) a fost publicată în „Master Artist to Collect” nr. 1/2025 și în catalogul-album „International Prize Artist of Year 2025”, apărut sub îngrijirea curatorilor Salvatore Russo și Francesco Saverio Russo.

Gălăţeancă moldo-americană

Olesea Albu s-a născut la 15 iunie 1989 în orașul Ștefan Vodă, din Republica Moldova. A absolvit Colegiul de Arte Plastice din Bender, specializarea Restaurarea și conservarea monumentelor istorice, culturale și a operelor de artă (2010), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Facultatea de Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia, specializarea Scenografie și costume pentru teatru (2015) și a urmat studii de masterat în Scenografie pentru teatru și film la aceeași instituție (2017).

Este membră a Filialei Galați a UAPR din 2023. Din vara anului 2024 trăiește în Atlanta, SUA.

Și-a deschis expoziția personală „Între alb și negru” la Casa de Cultură „Ion Theodorescu-Sion” din Ianca (2018) și la Galeria de Artă din Tiraspol (2019). Din 2022, expune la Saloanele Filialei Galați a UAPR. A participat la mai multe expoziții de grup cu caracter local, național și internațional, la Tiraspol (2009, 2011, 2014), Bender (2011), Chișinău (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024), Milano (2023) - Expoziția internațională "The Power of Art" şi Florenţa (2025) - Internațional Prize "Artist of The Year 2025".

La manifestările de profil la care a participat a fost onorată cu mai multe distincții, printre care: Marele Premiu la Expoziția "150 de ani de existență a Mânăstirii Chițcani", Tiraspol (2014); Certificat de Merit "pentru angajamentul creativ și calitatea notabilă a cercetării sale artistice", Expoziția Internațională "The Power of Art", Milano (2023); Premiul "Artistul Anului 2025" pentru "valoarea artistică" la International Prize "Artist of The Year 2025", Florența (2025).

Are lucrări în colecții private din Republica Moldova, România, Italia, Marea Britanie, SUA, Rusia, Ucraina, Cehia şi Arabia Saudită.

De la portret la compoziţie abstractă

Pictoriță și graficiană sensibilă, pendulând între arta de factură realistă și cea abstractă, uneori cu influențe pop-art, Olesea Albu s-a manifestat și în arta fotografiei, în designul vestimentar, ca și în restaurarea lucrărilor de pictură murală și de șevalet. A conceput costumele pentru baletul „Luceafărul”, compus de Eugen Doga după poemul lui Mihai Eminescu, prezentat pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău (2018), decorurile și costumele pentru piesa de teatru „Peppi Ciorap Lung”, jucată la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (2016), precum și costumele pentru filmul „Sarmis și Dochia”, producție a Studioului Cinematografic „Moldova Film” (2017).

În pictură, cultivă cu deosebire portretul, compoziția cu două și mai multe personaje și compoziția abstractă. Personajele portretizate aparțin lumii circului, instrumentiștilor, comediei dell’arte („Înainte de premieră”, „Între lumină și umbră”, „Arlechin”, „Meditație”, „Tânărul Pierrot”) sau sunt făpturi prin intermediul cărora artista exprimă stări și sentimente („Fertilitate”, „Vise”, „Lebăda neagră”, „Lilith”, ciclul „Muze” ș.a.). Tablourile cu două și mai multe personaje sunt axate pe tema maternității, a dragostei părintești („Iubire maternă”), a relațiilor interumane („Pasiune rece”, „Dialog tăcut„), a reliefării frumuseții anatomice și plastice a corpului feminin („Contraste”, „Triadă”, „Dansul muzelor”) sau sunt inspirate din lumea celor care nu cuvântă („Duelul titanilor”), această din urmă compoziție fiind o excepțională plăsmuire prin care se evidențiază forța neobișnuită a taurilor la coridă. Este de remarcat în aceste lucrări, fie portrete, fie compoziții, grija cu care pictorița își construiește personajele, subtilitatea cu care le dezvăluie lăuntrul sufletesc, expresivitatea chipurilor, precizia, eleganța și fluiditatea liniilor, coloritul, uneori puternic, intens, alteori potențat, redus la o gamă de griuri de mare sensibilitate, precum și ingeniozitatea cu care tradiționalul face casă bună cu modernul.

"Eliberare" de rigoarea academică

Abordarea picturii abstracte a fost considerată de artistă ca o „eliberare” de rigoarea academică, fiindcă mărturisește ea, „prin descompunerea formei, am căutat să exprim ceea ce se află dincolo de vizibil: tensiunea dintre fragilitatea și rezistența umană, conflictele sale interioare și forța sa”. În compoziții precum „O călătorie în Est”, „Dimineață”, „Misterul luminii”, „Jocul bufonilor”, „Subconștientul”, „Tandem”, „Observatorul” etc., Olesea Albu mizează pe sugestivitatea, simbolistica și expresivitatea culorilor în exprimarea ideilor, gândurilor și sentimentelor, pe ritmul și dinamica asigurată ansamblurilor, pe raporturile dintre culorile calde și cele reci, care adesea dobândesc sonorități muzicale și străluciri de smalț. Abstracția lirică îi convine artistei, acum ea este mai spontană, materia picturală este așezată cu pensula și cuțitul de paletă, imaginația aleargă nestingherită în organizarea structurilor compoziționale.

Lucrările de gravură sunt executate în majoritatea cazurilor în tehnici mixte pe hârtie, unele sunt de sorginte livrescă, iar în altele sunt surprinse aspecte ale naturii, secvențe urbane reținute în timpul unor călătorii sau sunt echivalențe plastice cu valoare metaforică și simbolică pentru exprimarea unor idei de realitate socială și problematică a omului contemporan („Despre Pescar și Pește”, „Gogol”, „Iarna”, „Corbi”, „Praga”, „Fragmente de civilizație”, „Labirintul orașului”, „Timpul”, „Frica de timp”, „Ultimul epilog”, „Alb și Negru”, „Șah-mat”, „Alarmă”, „Fragmente ale civilizației”, „Gardul vechi”, „Ascundere”, „Ochiul”, „Ispita Ajunului” etc.).

Compozițiile sunt elaborate cu meticulozitate, zonele de lumină și umbră sunt atent distribuie, lirismul lor este unul meditativ, imaginile îndemnând la o vizionare atentă, pentru pătrunderea și înțelegerea sensurilor majore pe care le conțin.

Într-un text în care se prezintă iubitorilor de artă, intitulat „Între inimă și rațiune”, Olesea Albu își consideră parcursul artistic și munca drept „o călătorie continuă, cu ascensiuni, cu căderi și vindecări, în care culorile devin o alchimie ce transformă experiența personală în emoții universale”. Talentul cu care este înzestrată, perseverența, spiritul novator de care este animată și realizările de până acum sunt semne edificatoare ale unei evoluții care-i va aduce împlinirile la care năzuiește.

Corneliu Stoica

Galerie de imagini

Citit 2625 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2025 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.