Coca Coralia Drăgan (CCD) a prezentat în ședința trecută a Cenaclului ”Noduri şi Semne” 13 poeme, organizate în două părți: "Poezii laice", din volumul "Liră peste", respectiv, "Poezii spirituale", din volumul "Trepte sub pașii cărunți". Ambele grupaje au fost bine receptate, analizate și comentate atent de auditori, majoritatea apreciind o evoluție remarcabilă în compozițiile/ creațiile poetei.
S-a mai născut un prunc,/ s-a mai născut o carte/ înveșmântată în cioburi/ de cuvinte neiertate/ țâșnite dintr-o scorbură/ de suflet, mult prea adâncă/ și necunoscută;// gânduri prinse ca-ntr-o plasă/ ce-n zbatere au reușit să scape/ precum un prunc când iese/ la lumină din pântecul de mamă/ și-i înfășat în tină, dar sufletu-i/ deja încărunțit și are multe de/ spus, în rimă de povestit. ("S-a mai născut un prunc, s-a mai născut o carte")
Cu glezne obosite/ pașii mă poartă/ pe întortocheate cărări/ prin tina pământului;// dar privirea mi-e sus,/ către cer, infinit de/ lumini și sclipiri în eter;// m-agăț de o stea/ sau de-o rază de soare/ să pot atinge-n candoare/ mâna-Ți întinsă, Doamne! ("Între pământ și cer")
”CCD ne-a prezentat un grupaj de poezii romantice, pline de o candoare divină, cu metafore și idei îndrăznețe. În mod deosebit, mi-au atras atenția poeziile "Perle de durere", "Stăpâna toamnă", dar și "Umbrele tac". "Mi-am răstignit sufletul/ în carcasa ființei tale - se răsfrânge în penelul liric într-o mirare, ca și cuvintele "țâșnite dintr-o scorbură/ de suflet, mult prea adâncă/ și necunoscută". Multă dăruire și încă mult de lucru ca să se mai nască o poezie și o carte. Succes!” (Mioara Ardieleanu)
”Poezie romantică, melancolie echilibrat dozată. Construcție poetică muncită, aproape riguroasă. De remarcat expresivitatea recitării.” (Nelu Păcuraru)
”Are muzicalitate, în ciuda faptului că a renunțat la forma rimată.” (Ioan Gh. Tofan)
”Descoperim un șablon evolutiv care merită explorat. O nostalgie care plutește lin peste suflete roase de trecut, un mister devoalat în metafore bine conturate. Versuri cu parfum existențial și multă sensibilitate. Este de remarcat puterea de creație și senzația de motor liric care ne însoțește în versuri calde, cu piloni adânci, îndemnându-ne la meditație. Mi-a plăcut mult poemul "Umbrele tac", unde autorul detașează într-o geometrie a sufletului, un sentiment adânc, plin de speranță.” (Victor Dragomir)
”Un scris îngrijit și o recitare de excepție; separarea în laic și spiritual nu mi se pare potrivită în cazul poeziei; a scos bine în evidență trăirile.” (Iosif Roca)
”Lectura a fost relevantă prin trăirile prinse în poeme; are strofe în care, totuși, nu poate evita rima - ceea ce-i deservește textului.” (Ecaterina Păun)
”Este un curaj să vină cu poezie de factură romantică; chiar dacă nu va intra în cărțile de literatură, slujește poezia prin sinceritate, puritate și sensibilitate. Să-și mai perie textele pentru a crește valoric.” (Anca Șerban Gaiu)
”Textele oscilează ca realizare între un romantism târziu și o contemporaneitate neasumată. Un salt calitativ ar fi trecerea de la forma fixă, la poezia fără rimă. Este simțire, dar ea trebuie turnată în forme originale, mai ales trebuie evitate inversiunile de topică, de tipul: sufletu-mi, gându-ți ș.a.m.d., cât și comparațiile deja folosite de predecesori, ori paralelisme redundante, care obosesc și trag în jos expresia lirică.” (Stela Iorga)
”Poemele CCD reflectă trăiri și sentimente care au ars, iar din cenușă au ieșit versurile. Poezia "Perle din durere" este despre transformarea suferinței în ceva prețios, asemenea perlelor ce se formează din pricina unei răni. Lacrima simbolizează durerea interioară care, în loc să se distrugă, devine o comoară, un simbol de maturitate și trăire. Repetarea verbului "am așteptat" sugerează ideea răbdării. Textul capătă nuanțe poetice prin folosirea versurilor: "din boarea blândei primăveri,/ din răsăritul zorilor de azi/ sau chiar din asfințitul verii."” (Marina Gherghef)
* Joi, 20 martie, de la ora 18,00, Cenaclul ”Noduri şi Semne” va participa la un recital de poezie, la sediul Facultății de Litere, unde se va sărbători Ziua Internațională a Poeziei; organizator: Antoanela Mardar.