Trufele sunt ciuperci subterane rare și prețioase, recunoscute pentru aroma lor intensă și complexă. Vizual, trufele au o formă neregulată, cu o suprafață rugoasă și noduroasă. Culoarea variază de la negru și maro închis la alb, în funcție de soi. La atingere, trufele sunt ferme și dense, iar aroma lor puternică este adesea descrisă ca fiind pământească, cu nuanțe de usturoi, brânză și moscat. Ele sunt adesea folosite în bucătăria tradițională românescă la prepararea diverselor mâncăruri, dar și la supele-cremă.
Vă prezentăm o rețetă de supă-cremă în care trufele ocupă un loc de cinste și sunt asezonate cu chipsuri de cartofi, pentru un gust desăvârșit.
Ingrediente: 60 ml ulei de măsline, 200 grame ceapă, 60 grame usturoi, 20 grame rozmarin, 1,2 kg ciuperci Champignon, 5 grame sare, 150 grame cartofi, 100 grame ciuperci Shimeji albe, 2 grame piper, 50 grame trufe negre, 350 mililitri ulei de floarea soarelui, 1.4 litri apă.
Preparare: Se curăță ceapa, usturoiul și cartoful. După ce sunt curățate legumele, se spală ciupercile Champignon, shimeji și trufele cu apă rece. Atentie, nu se curăță de pieliță! După ce am pregătit legumele, tăiem ciupercile Champignon.
Apoi punem o oală pe foc mare și așteptăm să se încingă, după care adăugăm uleiul de măsline. Când uleiul este încins, punem ceapa și o călim. Când devine maronie, adăugăm ciupercile Champignon, usturoiul și crenguța de rozmarin. O ținem pe foc mare aproximativ 4-5 minute, după care adăugăm apa caldă (1,4 litri), sarea și piperul.
Cât timp fierbe supa (aproximativ 25 de minute), punem într-o cratiță mică uleiul de floarea soarelui. Feliem cartofii subțiri și îi prăjim în uleiul încins. Așa vom avea chipsurile de cartofi. Blenduim supa și gustăm. Asezonăm în plus după gust, dacă e nevoie.
Montarea în farfurie este simplă! Punem supa, după care adăugăm chipsurile de cartofi (3-4 bucăți) în mijloc. Urmează ciupercile crude shimeji (3-4 bucăți) și 2/3 felii de trufe. Puteți răzui sau felia. Supa se poate servi alături de crutoane din pâine prăjită sau pesment și poate fi servită în orice moment, fie în perioadele de post din an sau în zilele de sărbătoare, alături de întrega familie.