Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (VI) “Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume aşa ceva!”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (VI) “Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume aşa ceva!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm serialul poveştilor de coşmar petrecute la Teatrul Muzical “Nae Leonard”, situaţii care îl au ca protagonist pe directorul demisionar Florin Melinte. Chiar dacă managerul şi-a dat demisia asta nu înseamnă că lucrurile întâmplate pot fi şterse cu buretele. Luminiţa Panaitopol este unul dintre numele mari ale scenei gălăţene care a fost silită să plece din teatru când n-a mai suportat să fie umilită.

Pe lângă cei 21 de ani de activitate artistică pe care ar fi trebuit să îi împlinească anul acesta, pe actriţa Luminiţa Panaitopol o leagă de Muzicalul gălăţean tradiţia de familie: pe această scenă au jucat părinţii ei. „Am copilărit cu Maria Tănase, cu Fărâmiţă Lambru, pe când părinţii mei erau în Bucureşti. Părinţii mei au plecat din Bucureşti la Galaţi când s-a înfiinţat Revista şi eu le-am urmat tradiţia. Ca toţi ceilalţi colegi din Secţia de Revistă nu am studii superioare pentru că nu exista şi nu există facultate de acest gen în România, iar facultăţile care se fac acum - intri pe uşă cu banii şi ieşi prin spate cu diploma de actor – le accept în orice branşă, dar nu în cea de artist! Când s-au înfiinţat facultăţile de artă dl Melinte special punea programul de aşa manieră să nu poată ajunge oamenii la cursuri. După care ne reproşa că de ce nu avem studii superioare.
Acum îmi spuneţi să fac studii superioare când mai am cinci ani până la pensie? I-am explicat că din toată vechea gardă - Alexandru Jula, Ionel Miron, Tedi Munteanu - singurul care avea studii superioare era tatăl meu George Panaitopol! Dl Melinte n-a făcut decât să ne pună piedici!”, spune cu tristeţe Luminiţa Panaitopol. 
Sancţiuni absurde
Luminiţa Panaitopol are motive teribile să nu uite spectacolul „Se întorc românii acasă”, în care nu numai că a jucat, a şi scris o parte din el. Florin Melinte i-a tras cortina în timpul reprezentaţiei: „Aveam o tijă la mână în urma unei căzături. Nu mi-am scos tija pentru că tot mă ţineam: stai că mai am un spectacol, stai că e premieră. Începuseră să-mi iasă şuruburile din oase şi am zis că trebuie să mă duc. Sunt o tipă curajoasă, nu mă sperii din nimic. Am făcut operaţia, dar mi-am întrerupt concediul medical pentru că urma o premieră, erau spectacole vândute. Le-am spus că nu am cum să joc cu rochia iniţială. Inclusiv dl Melinte mă asigurase că nu e nicio problemă. După două zile la spectacol vine şi trage cortina peste noi! Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume, nu din România, aşa ceva! Mi-a făcut referat ca să-mi ia zece la sută din salariu pe trei luni. L-am dat în judecată, am câştigat procesul şi de atunci am devenit duşmani! Dădea uşa de perete, noi nu aveam dreptul de replică, la opinie, numai ce decidea dânsul era bine! «E teatrul meu!», aşa spunea şi bineînţeles că îi spuneam: «Nu e teatrul dumneavoastră dl director, teatrul este al nostru, că dacă noi n-am fi artişti pe scena aceea n-aţi avea ce manageria!». Dacă cineva avea coloană vertebrală trebuia să scape de el”, spune actriţa.
„Atmosfera era groaznică”
Luminiţa Panaitopol a părăsit scena la începutul acestui an: „Puteam să mă ambiţionez să rămân pentru că, legal, nu mă putea da afară că mai aveam mai puţin de trei ani până la pensie, dar am preferat să plec de bună voie pentru că atmosfera creată era groaznică! Era imposibil să mai suporţi. Noi, la Revistă, nu am avut niciodată sufleur până să vină cântăreţi de operă şi operetă să ne înlocuiască pe noi artişii. Noi repetam şi veneau să joace cei din cor! Nu uitaţi însă că din Teatrul din Galaţi au plecat cei mai mari solişti de operă şi operetă din România, au plecat Doru Octavian Dumitru, Romică Ţociu, Cornel Palade. Muzicalul a avut o firmă şi e păcat să fie mânjită de o mână de oameni neaveniţi, care nu au ce căuta în postura de artist! Dl Melinte a mai dispărut odată din peisaj şi a fost înlocuit de dna Sava şi apoi a revenit în forţă şi ne-a tăiat în carne vie”, a spus cu tristeţe Luminiţa Panaitopol.

Citit 9198 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 15:14

14 comentarii

 • postat de @micuta dorothy
  Vineri, 18 Noiembrie 2011 13:14
  io zic sa ti'l calmezi tu pe nelutzu negrisanu, ca de citeva zile tot manga umbla ... si nu de alta, dar sunt voci destule, in teatru, care spun ca dupa ce i'a umblat la patrunjel lu'alde de mezina sava, i'a mai pus maruturi si lu' madam sava ... dupa ce l'au si imbracat, ca umbla saracutzu' cu chilotii rupti'n cur, s'a refugiat baietu in bratele tale micuta dorothy ... asta ca su o ardem prea mult in etica si moralitate. mai vreti ??? este doar inceputul !!! asta asa ca tot se viseaza Negrisanu director in teatru ... ori maralitatea sta in curul tau micuta dorothy ????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de micuta dorothy
  Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:45
  TANTI SAVA CALMEAZA-TE CA AM AUZIT CA DE LA NERVI AI AJUNS LA NEBUNI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eula
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 05:51
  Mai fratilor altceva nu aveti de facut decit birfe? ca ala din teatru a zis ca ala a facut .............spalati-va rufele in familie ......sa va fie rusine ca din cauza voastra a ajuns teatrul nostru o stire pe prima pagina a ziarelor si la tv ...Eu cred ca vreti sa va faceti reclama si nu stiti cum si ce va-ti gindit voi mahalaua de la teatru ........ia sa facem noi putina galagie sa ne facem remarcati ca doar asa ne mai cunoaste lumea nu?..........De ce vedeti numai negru in fata ochilor cind e vb de menager? da cind v-a fost bine si poate v-a intins o mina de ajutor de ce nu a-ti tipat in gura mare asa cum faceti acum?..........Rusine voua ............NE-ATI FACUT TEATRUL DE RIS.............RUSINE..............RUSINE....RUSINE........
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADEVARUL
  Marți, 15 Noiembrie 2011 19:46
  Societatea civica este revoltata de "interesul" PDL pentru falsele probleme puse pe seama Teatrului Muzical. Prin sustinere in mass media a unui subiect fara interes general se cauta deturnarea opiniei publice de la problemele grave ale cetatenilor orasului si tarii noastre Daca ingenunchierea este impresionanta si motivanta pt dvs domnilo consilieri locali vom veni noi bolnavii de cancer care nu mai avem sprijin pt procurarea medicamentelor si vom ingenunchia Vom veni noi bolnavii de diabet si vom ingenunchia Vom veni noi miile de tineri absoventi de liceu sau de studii superioare care umblam in zadar pt un loc de munca si vom ingenunchi Vom veni noi miile de pensionari care ne ducem ingroziti traiul de pe o zi pe alta si vom ingenunchi Sa va fie rusine ca va ascundeti in spatele "problemelor" Teatrului Muzical pt a nu da socoteala de genocidul pe care l-ati savarsit cu sange rece in ultimii ani
  0
  0
  Raportează
 • postat de iubita
  Marți, 15 Noiembrie 2011 16:24
  ...trebuie stransa "mizeria" facuta de Mierlinte,cu toti servitorii lui cu tot si cu el in mijloc si asa cum dai foc frunzelor uscate toamna,dupa ce le aduni cu grija intr-o gramada,asa trebuie sa le "dai foc" si lor si ... gunoaielor din spatele teatrului,din zona,cica,retrocedata...ar fi o adevarata torta vie,eliberatoare si purificatoare!!
  Sa le arda talpile si manutele cu care "decapitau" salariile angajatilor si cu care faceau referate,si guritele care spuneau "Da" cu supunere si cu care aprobau fiecare gest al stapanului bantuit de draci si de metehne!!!...si apoi,o mana dibace,sa aseze lucrurile pe principiile lor reale.....
  Teatrul ar merita un sediu nou,adevarat,care sa impuna respect....si demnitate si in care actul artistic sa se faca in liniste si intelegere,pentru artisti si pentru toti aceea care iubesc arta cu adevarat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Orchestra
  Marți, 15 Noiembrie 2011 16:22
  Vreau sa continuii ideea inceputa de IULIA. De ce sa nu se mai poata face arta in muzical dupa plecarea lui Melinte? Dupa cum spunea insusi Melinte" nimeni nu este de neinlocuit !!! Stiu k nu se referea la el dar se poate aplica. Poate cineva sa afirme k Melinte facea arta? Se numeste arta zilele in care el asista in stare de ebrietate la repetitii, ba mai facea si acordaj la orchestra? Se numeste arta faptul ca pe langa Oancea Sorin care isi bate joc de meseria de dirijor , erau invitati persoane care nu au nici o legatura cu dirijatul , cum ar fi Daniel Manasi (Bucuresti), Liviu Buiuc care se faceau k dirijeaza in timp ce orchestra canta condusa de concert maestra? ARTA? Au considerat arta cursurile de maestrie vocala "Toma Popescu", unde fiecare a cantat ce a vrut in timp ce maestrul , la 92 ani, abia respira?
  Doamnelor si domnilor, abia acum se iveste sansa k muzicalul galatean sa poata face arta. Prin diversificarea continua a repertoriului, prin cresterea calitatii spectacolelor. Insa totul depinde de cel care va prelua fraiele muzicalului si nu va incerca sa conduca dupa bunul plac , precum Melinte , ci va avea o ureche deschisa si la sugestiile angajatilor teatrului
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eugen Dan Dragoi nereal
  Marți, 15 Noiembrie 2011 14:31
  Luminita, de ce nu spui de prietenia ta cu Isabela Oancea ? De ce nu spui ca aceasta vipera ti-a facut referate, la comanda lui Melinte ? De ce nu vorbesti si despre aceste scursuri? Melinte isi are pacatele lui, si nu sint putine, dar foarte multe rele au fost facute acolitii lui. Toata garnitura de proftori se arata acum nemultumita de Melinte , in schimb, noi cei din teatru, stim cui datoram aceasta schimbare, intr-o covarsitoare masura si ii multumesc personal pe aceasta cale. De ce mai exista inca sectia de Revista?
  0
  0
  Raportează
 • postat de toni hirschkorn
  Marți, 15 Noiembrie 2011 09:06
  Soparla dictaturii sta ghemuita prin multe borsete. Democratia inseamna Cultul viu al valorilor umane.Toate relele au intrat in teatru odata cu oamenii ''agatati politic''.Fiti intelepti si neutralizati aceste ''personaje''incarcate de ambitii daunatoare societatii artistice.Oamenii politici responsabili din Galati ar trebui sa tina la acest principiu. Va doresc sanatate si nu uitati sa fiti destepti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dacul Liber
  Marți, 15 Noiembrie 2011 01:17
  Ce a adus bun ''guvernarea'' Melinte ?!!!!!!! Publicul galatean astazi e privat de oamenii de arta care dadeau suflet Teatrului si umpleau sala de spectacol. Marea majoritate a celor ce n-au plecat capul sub amenintarea sabiei Calaului Melinte au zburat din spectacole si usor-usor au disparut si din Teatru.Melinte,sub masca nesimtita a promovarii ''profesionalismului'' a golit Teatrul de artisti de valoare,adevarate surse de cultura,si spun artisti de valoare in cunostinta de cauza pentru ca un Artist care este cap de afis,varf de lance al oricarui spectacol nu poate sa se ralieze conceptului dictatorial al prostiei,megalomaniei,servilismului,kitch-ului promovat la rang de arta. Toti cei ce au avut coloana vertebrala au fost rand pe rand ''deportati'' din Teatru invocandu-se diverse aspecte,culmea tupeului-inclusiv neprofesionalismul.Ramasi fara liderii de scena(sau fosa) ceilalti artisti orbecaie inca in pacla perdelei de fum melintiste, penduland intre spaima de a fi somer si calvarul la care e supus muritorul care accepta ''jugul'' lui Melinte...Desi raul a fost facut cred cu putere ca Teatrul este un organism viu si va avea forta sa renasca din propria cenusa. E obligat sa o faca,altfel ,jertfa celor cazuti pe altarul Artei si al Teatrului galatean sunt zadarnice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciochina dumitru-adi
  Luni, 14 Noiembrie 2011 15:11
  Tot respectul si admiratia pentru doamna luminita si pentru domnul paul buta ,dar trebuie sa spunem adevarul : sunt unele spectacole de comedie care nu mai au farmecul la scena .lipseste ceva ,harul, talentul,ecoul.priza la public.au fost inlocuiti cu noi talente dar degeaba.poate ca erau si in ziua de azi daca nu era aceasta conducere dezastruoasa.nu-i nimic eu zic ca tot raul va fi spre bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de edy
  Luni, 14 Noiembrie 2011 14:59
  stai sa spunem adevarul si sa relatam lista cu slugile lui melinte care au distrus teatrul muzical ,unde sau comis abuzuri care au incalcat in mod flagrant drepturile omului : laura sava actuala directoare interimara: mariana veropai sefa serviciului personal: fosta directoare economica doina balaes: administratorul condrea ioan ,sluga nr1 a lui melinte. dan rozeti turnatorul si lingustorul nr1 ,fost sef de productie. such constantin sef sectie tehnic,unde a intocmit referate ca la tipografie la comanda dictatorului.oancea sorin sef sectie la orchestra, dnu lupu sef sectie balet, urlatorul nr1 la florinel. dna izabela oancea sefa la revista.toti acesti oameni au fost complicii lui melinte la savarsirea tuturor infractiunilor de abuz in serviciu.acestia impreuna cu florinel au distrus teatrul muzical. uitasem inca o persoana dnu dragoi sef cor ,solistul nr1 la florinel.in atentia domnului primar -viceprimar si al domnilor consileri va trebui sa analizeze foarte bine situatia pentru 01 12 2011.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ingenua
  Luni, 14 Noiembrie 2011 10:57
  Ar trebui sa dispara toti monstrii astia mici dar si monstrii aia mari care-i tin pe tronuri si-i inscauneaza in astfel de functii...acest Mierlinte ar fi fost de mult azvarlit daca salariatii erau mai responsabili si mai uniti...si slugoii care l-au servit atata timp trebuie sa patimeasca ...slugoi fara de care planurile acestui tuflicar n-ar fi putut fi puse in aplicare...incepand de la Sava Laura,cea mai credincioase dintre credincioase,Oancea Sorin,care in vara lui 2010 se lua cu magerul de mana si cerea consiliului reducerea organigramei la 37 de oameni,soata sa Isabela Oancea,semianalfabeta care" taia "oamenilor ,cu sadism si inversunare din ore,diminuind astfel salariile oamenilor,maestrul de ceremonii Marius Raducanu,prieten,cantaret de "curte",confident,lautar,nuntas....care,culmea,a fost adus in teatru de managerul iscusit,la interventiile raposatului Manole,fostul directo al Cas.de Cultura a Sindicatelor si facut salariat si care acum,cu nerusinare,"musca mana care l-a hranit!.."......si lista ar putea continua...ar fi bine ca de acum lucrurile sa se indrepte si sa se intre in normalitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IULIA
  Luni, 14 Noiembrie 2011 09:05
  intr-adevar ,au fost obligati sa plece din teatru mari artisti ai scenei galatene. probabil, acum cand d-nul melinte si-a dat demisia,"unii"cred ca nu se va mai face arta.dar se inseala.......ar trebui ca toti artistii plecati din disperare sau dati afara abuziv sa revina pe scena.sa ne amintim si de cabinierele concediate abuziv,si lista ar fi continuat si acum cu unii din noi daca autoritatile nu ar fi intervenit .dumnezeu nu doarme......
  0
  0
  Raportează
 • postat de pisicamariana
  Luni, 14 Noiembrie 2011 08:24
  cu luminita scena era plina de viata,ne lipsesti .... personajele interpretate de tine erau vii.te iubim
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.