La Facultatea de Litere Galaţi - Femeia, între personaj social şi literar

La Facultatea de Litere Galaţi - Femeia, între personaj social şi literar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei nume importante ale vieţii culturale şi ştiinţifice din România au fost prezente vineri la Galaţi, unde au vorbit pe marginea diverselor tipuri de reprezentări ale feminităţii în literatura română. În deschiderea evenimentului au vorbit rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. ing. Viorel Mânzu şi decanul facultăţii de litere, prof. dr. Nicolae Ioana. Binecunoscutul şi apreciatul critic literar Eugen Simion, acad. Maya Simionescu, director al Institutului de Ştiinţe Biologice şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” şi filosoful şi logicianul ieşean Teodor Dima, director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române, au abordat problematica feminităţii din diverse perspective, mergând de la amintirea mişcărilor feministe din occidentul postbelic şi ajungând până la analizarea tematică a tipologiilor feminine din literatura română.

Trei discursuri, aceeaşi temă

Discursul acad. Maya Simionescu s-a centrat pe evocarea unor nume importante care au contribuit la dezvoltarea ştiinţei în epoca modernă, atât din România cât şi de pe plan mondial. Într-o argumentaţie încărcată de subtilităţi şi nuanţe, cunoscuta cercetătoare a amintit de Marie Curie, om de ştiinţă marcant, care a avut două tentative eşuate de a intra în Academia Franceză, motivul respingerii fiind acela că e femeie.

În cadrul cuvântării sale, profesorul universitar ieşean Teodor Dima a subliniat un aspect deosebit de pertinent al discuţiei despre feminitate şi despre încadrarea problemei în context social. Celebrul logician este de părere că a nu ar trebuie să conteze dacă autorul de pe o copertă este bărbat sau femeie, ci să se pună accentul pe cât de valoros este conţinutul lucrării.

Eugen Simion s-a axat pe prezentarea imaginii femeii în literatură. Cu toate că prezentarea a avut un caracter cronologic, începându-se cu referiri la cronicarii moldoveni şi ajungându-se până la literatura contemporană, criticul şi istoricul literar a subliniat situaţia oarecum specială a ultimelor decenii, în care miturile asociate cu idea de femeie, de la familie şi până la sexualitate, şi-au pierdut o mare parte din puterea de sugestie.

Creangă, reinventat

Întâlnirea s-a încheiat cu lansarea ultimei cărţi a acad. Eugen Simion, „Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial”, în care criticul reinventează imaginea prozatorului din Humuleşti şi insistă pe diferenţele existente între portretele literare făcute lui Ion Creangă de-a lungul timpului, de diverşi critici şi istorici literari.

Un alt aspect are în vedere schimbarea de percepţie prin care a trecut receptarea operei prozatorului, de la etichetarea ca scriitor de opere pentru copii până la ipostaza de scriitor care a înglobat în operele sale multe din miturile fundamentale universale.

Conferinţa de vineri face parte din programul celei de-a treia ediţii a Colocviului Internaţional cu tema „Reprezentări literare ale feminităţii şi modele comportamentale reflectate în plan social”, organizat de lect. dr. Alina Crihană, cadru didactic la Facultatea de Litere din Galaţi.

Citit 7862 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.