Corneliu Beda, şlefuitor de diamante culturale

Corneliu Beda, şlefuitor de diamante culturale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Între cei care îl iubesc necondiţionat pe Mihai Eminescu se regăseşte profesorul  Corneliu Beda, anticar specialist. Născut în sudul Basarabiei, la Chilia Nouă, localitate aflată astăzi în Ucraina, Corneliu Beda a ajuns întâia dată la Galaţi ca refugiat, în 1944, când s-a retras în „Ţara Mamă”.

Scriitor şi colecţionar

Este profesor cu două facultăţi, grafician, colecţionar şi scriitor (dintre cărţile sale reţinem nuvele istorice „Taina Cetăţii” şi „Donaris se răzbună”). În 1995, a publicat romanul-document „Cântec de lebădă” şi primul volum din trilogia „I se spunea Stareţul”, unde tratează acţiunile de spionaj în Peninsula Balcanică. Pe lângă scris, este şi membru fondator al Carto-Clubului Bucureşti şi al Carto-Clubului Român.

Primul grafician al operei eminesciene

Recent, Corneliu Beda a fost invitatul Bibliotecii „V. A. Urechia” din Galaţi, unde a expus lucrările graficianului Leonard Salmen, „primul şi cel mai important ilustrator al operei eminesciene”. „Leonard Salmen este cel care a realizat la sfârşitul veacului al XIX-lea şi în primele decenii ale veacului al XX-lea, cele mai multe ilustraţii pe marginea creaţiei lui Mihai Eminescu. El reprezintă un caz unic, deoarece a redat, în sute de imagini, 99 de poezii din creaţia lui Mihai Eminescu”, ne spune Corneliu Beda. Ilustraţiile lui Salmen au ajuns la inima românilor prin eforturile a două edituri ale vremii, „Socec” şi „Saraga”, care au editat între anii 1901 şi 1931 lucrările lui Salmen. În ultimele două decenii, C. Beda a cercetat, a numărat, a clasificat aceste imagini în albumul „Leonard Salmen, ilustrator al operei poetice a lui Eminescu”, apărut în 2011.

639 ilustraţii după opera lui Eminescu

Salmen a realizat 639 de imagini pentru opera lui Eminescu. Beda ştie la orice oră din zi şi din noapte că poemul eminescian „Luceafărul” a fost ilustrat în 34 de variante. „Călin (File din poveste)” are 54 de variante, „Făt Frumos din tei” beneficiază de 21 de variante, iar „Mai am un singur dor” are 7 variante. De asemenea, Scrisorile sunt şi ele ilustrate: „Scrisoarea I” are 8 variante, iar „Scrisoarea a IV-a” are 17 variante. Şi numărătoarea ar putea continua. Dincolo de aspectele cantitative, trebuie reţinut efortul lui Corneliu Beda de a aduce în actualitate munca graficianului Salmen despre care nu prea ştiam mare lucru.

Citit 6496 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2011 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.