Ospăţ artistic la Palatul Navigaţiei: prea-plinul lui Nicolae Săftoiu

Ospăţ artistic la Palatul Navigaţiei: prea-plinul lui Nicolae Săftoiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Graficianul Nicolae Săftoiu, după cum el însuşi mărturiseşte, nu a fost preocupat să-şi deschidă expoziţii, ci a lucrat enorm, chiar şi câte şapte ore pe zi. Poate aşa se explică senzaţia de copleşire pe care am trăit-o toţi cei prezenţi sâmbătă, la Palatul Navigaţiei, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Oameni, bestii animale”. Peste 200 de lucrări, fiecare devenind o propunere pentru mai multe lumi paralele, fiecare uimindu-ne prin precizia desenului, fascinaţia ideilor sau, şi mai simplu, prin culoare şi frumos. Acestea au fost ingredientele „ospăţului” la care au fost martori zeci de gălăţeni care „s-au înfruptat” cu nesaţ din miniaturile de grafică executată în creioane colorate.

Directorul Muzeului de Artă Vizuală (instituţie organizatoare a evenimentului), Dan Basarab Nanu, ne-a trezit din reverie: „Există o forţă care emană din fiecare bucăţică de hârtie care devine gigantică, datorită talentului. Expoziţia nu are etichete, pentru că nu s-a dorit să se eticheteze nimic. Fiecare piesă reprezintă o provocare, necesitând un timp pentru descifrare, pentru ca abia apoi privitorul să acorde un titlu”.

Despre coordonatele pe care se înscrie arta lui Nicolae Săftoiu a vorbit criticul Mariana Cocoş Tomozei: „Fascinaţia lucrărilor sale apare din vitalitatea, dinamismul al cărui ritm impetuos ni se imprimă pe retină, îl purtăm în noi, chiar şi după ce plecăm din expoziţie. Este o artă viguroasă, dar şi foarte rafinată, virtuozitatea imaginilor create de artist evocă faţetele unui spaţiu în care fantezia, umorul sau spaima se împletesc”.

Dana Potorac este cea care l-a convins pe Nicolae Săftoiu să iasă la rampă, atât cu lucrările sale, cât şi cu destăinuirile sale, adunate într-un volum, lansat tot sâmbătă. „De tine nu poţi scăpa – Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu” este o carte care creionează în cuvinte portretul unuia dintre cei mai mari graficieni din arta plastică românească contemporană.

Emoţionat, artistul le-a mulţumit celor care au făcut posibil dublul eveniment cultural, dar şi gălăţenilor care l-au cam luat prin surprindere. Cel care a fugit de lumea Bucureştiului într-un sat la poalele muntelui ne-a spus „Vreau să-mi fac buletin de Galaţi”.

Citit 5500 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2011 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.