Eugen Dan Drăgoi: Nu accept funcţia de director interimar la Teatrul Muzical

Eugen Dan Drăgoi: Nu accept funcţia de director interimar la Teatrul Muzical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Contestat sau privit cu suspiciune de foştii sau actualii salariaţi ai Teatrului Muzical, maestrul de cor Eugen Dan Drăgoi, pe care primarul Dumitru Nicolae îl doreşte director interimar la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, ne-a acordat ieri un interviu despre situaţia din instituţia de cultură şi relaţia sa cu fostul manager, Florin Melinte.

- Aţi fost unul dintre oamenii de încredere ai managerului Florin Melinte, aşa cum susţin unii salariaţi ai Teatrului Muzical?

- Dintotdeauna am fost om de încredere pentru toţi oamenii cu care am lucrat, şi pentru cei din cor, şi pentru orchestră, şi la Seminar, şi la Catedrală, peste tot, pentru că mi-am făcut treaba cum trebuie din punct de vedere profesional şi am avut o relaţie, zic eu, colegială cu toată lumea. Dânsul a fost manager general la Teatrul Muzical, eu am fost şef la secţia cor, la orchestră.

- Aveţi o relaţie de rudenie cu familia Laurei Sava, care a fost naşă la cununia de aur a părinţilor lui Florin Melinte?

- Pe Laura şi pe Marian Sava i-am cununat la nunta de argint.

- Foşti şi actuali salariaţi ai teatrului, printre care şi dirijorul Mircea Holiartoc, susţin că aţi semnat referate şi documente în urma cărora au fost sancţionaţi sau daţi afară. Ce rol aţi avut în sancţiunile pe care le-a aplicat managerul Florin Melinte?

- Depinde despre ce sancţiuni e vorba. Concret, cu dl Mircea Holiartoc am avut o relaţie foarte bună. Dânsul a intrat în conflict cu dl Florin Melinte în momentul în care a fost pus, printr-un ordin, să studieze la bibliotecă. După încheierea perioadei respective, a urmat o evaluare profesională la care eu nu am acceptat să-i dau nota 1, care înseamnă incompetenţă profesională. Eu am pus nota zero, notă care nu există şi care reflectă faptul că Mircea Holiartoc nu a fost niciodată la programul de la bibliotecă, program care i s-a părut incorect. Dl Melinte mi-a spus că, având în vedere că dânsul nu şi-a făcut treaba la bibliotecă, să-i dau nota 1, dar i-am spus că nu pot să-i dau 1. Legătura dintre competenţa sa profesională şi serviciul pe care trebuia să-l facă mi s-a părut incorectă şi asta este explicaţia notei respective. Nota zero nu se poate lua în calcul pentru că notele unei evaluări sunt de la unu la cinci. 

Nu am făcut nimănui vreodată vreun referat, nici la scenă, nici pe motiv că a zis sau că a făcut. Nu cred că i-am făcut cuiva vreodată vreun rău, nici măcar nu m-am gândit. Au fost situaţii conflictuale sau situaţii când am fost pus să semnez, au fost presiuni de o parte şi de alta.

- Este adevărat că dl Florin Melinte v-a lăsat drept de semnătură şi ştampila când a plecat în concediu medical?

- Am primit o împuternicire pentru a rezolva situaţiile economice de strictă urgenţă, salariile. După aceea, am mai primit o altă hârtie pentru concedii fără plată; erau oameni care aveau împrumut în bancă, aveau nevoie de semnătură. Cred că ar fi fost mai bine să nu semnez nimic, dar nu mi s-a părut corect faţă de oameni să-i las baltă.

- Puteţi fi considerat unul dintre apropiaţii lui Florin Melinte şi privit cu suspiciune prin prisma abuzurilor făcute la teatru?

- Pot fi privit oricum. Eu ştiu cum sunt şi cum am procedat.

- Care este părerea dumneavoastră despre managerul Melinte?

- Greşeala fundamentală pe care a făcut-o dl Florin Melinte este că nu a comunicat cu oamenii, ci numai a transmis sau a comunicat cu din ce în ce mai puţini oameni. Eu dintotdeauna l-am sfătuit numai de bine, nu am trădat pe nimeni niciodată - trădat însemnând să vorbesc pe la spate. Nu am luat locul nimănui niciodată, nici la Inspectorat, nici la Seminar, nici la Catedrală, nici la teatru. De fiecare dată mi-a ajutat Dumnezeu să vin pe locul meu profesional şi să lucrez cu drag cu oamenii.

- Domnul primar v-a propus oficial funcţia de director interimar la Teatrul Muzical?

- Nu. Problema cu directorul interimar este că pe mine nu m-a întrebat nimeni. Dl primar m-a rugat, fără să primesc vreun acord, sau vreo hârtie scrisă, ordin, să mă ocup de Sărbătorile Galaţiului. De situaţia cu interimatul am aflat din ziar. Nu, nu accept aşa ceva. Nu accept acest post pentru că s-au creat nişte situaţii conflictuale şi dacă oamenii de care scrieţi dumneavoastră nu mă susţin, eu nu pot fi directorul unora care nu mă susţin. Eu nu pot fi director cu forţa. Eu nu am avut subalterni, ci colegi, şi toate lucrurile pe care le-am făcut, în condiţii mai vitrege sau mai puţin vitrege, au fost împreună. Dirijor fără cor nu există, nici cor fără dirijor.

A refuzat Iaşiul

Eugen Dan Drăgoi ne-a mărturisit că i s-a propus să lucreze cu directorul Operei Naţionale din Iaşi Beatrice Rancea: „Doamna Beatrice Rancea m-a sunat şi mi-a propus postul de dirijor al corului operei din Iaşi dar am refuzat pentru că am foarte mulţi prieteni aici şi am familie, pentru mine familia e foarte importantă”.

- Ce veţi face în cazul în care veţi primi împuternicirea de director interimar semnată de primarul Dumitru Nicolae?

- O voi da înapoi aşa cum am primit-o. V-am spus că nu mă interesează treaba asta. Dacă oamenii nu mă vor pe mine acolo, eu nu am ce căuta acolo. Şi nu mă refer doar la angajaţii teatrului, ci la toată comunitatea locală. Un teatru nesusţinut, nefinanţat, e un teatru mort. Mi-a dat Dumnezeu foarte multe daruri pe care trebuie să le înmulţesc, asta e misiunea mea, aşa mă mântuiesc, nu dând dispoziţii sau făcând lucruri de administraţie. Eu cred că oricine va veni pe funcţia de interimar va avea o perioadă destul de dificilă pentru că banii sunt foarte puţini, problemele foarte multe. Cred că oricine ar veni ar trebui să solicite o expertiză de la Finanţe, de undeva, că astfel este liniştit şi cel care a plecat şi cel care vine. Teatrul Muzical ar trebui să fie o familie care să îşi rezolve problemele interne nu pe scenă, nu în presă, ci o familie care să dăruiască strălucire şi bucurie celor care vin în sală.

Citit 9843 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2011 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.