Asul din mânecă - „Obiecte de inventar”, cartea lui Corneliu Antoniu

Asul din mânecă - „Obiecte de inventar”, cartea lui Corneliu Antoniu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, Corneliu Antoniu, şi-a lansat, joi, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, mini-antologia intitulată „Obiecte de inventar”, cu alte cuvinte volumul al patrulea din colecţia „cArtESENŢE”. Florina Zaharia şi Sergiu Dumitrescu au făcut o retrospectivă a primei serii de „cArtESENŢE”, amintind autorii şi volumele publicate până acum: Tudor Cristian Roşca – „Nişte versuri”, Iulian Grigoriu – „Daniel în groapa cu lei” şi Stela Iorga – „Scrum de aripi”.

Cei prezenţi au vizionat şi un excelent scurt-metraj  realizat de Eugen Ungureanu cu imagini de la cele trei lansări precedente. Sergiu Dumitrescu a vorbit despre „Careul de aşi ai poeziei gălăţene”, alcătuit din cei patru şi a promis că în 2012 seria a doua de „cArtESENŢE” va cuprinde un număr mai mare de poeţi din Galaţi, dar şi din ţară. Şi a mai făcut o promisiune directorul Centrului Cultural: aceea că se va implica personal în realizarea uneia dintre instalaţiile ce însoţesc cărţile-esenţă.

Vorbind despre autor şi despre volumul lansat, criticul Adi Secară a spus: „Poetul ne poate convinge că sufletele zboară – rude apropiate ale îngerilor. Corneliu Antoniu ne deschide drum. Despre acest drum al zăpezii care fuge în noi este această carte”. Autorul a mărturisit: „Titlul şi ideea cărţii au venit de la faptul că noi, de când ne naştem devenim, volens nolens, obiecte de inventar. Noi suntem aşezaţi acolo, în inventarul cuiva. Importantă este conştiinţa că obiectul care devenim poate fi unul vorbitor, sau scris, sau zburător şi aşa mai departe. Pentru a depăşi această condiţie şi a deveni un obiect zburător, munca noastră, pe care trebuie să o parcurgem, ţine de destin,  de capacitatea noastră de a nu-l înşela pe cel care a hotărât să ne transforme în obiecte de inventar”.  La final, autorul s-a autointitulat „Asul din mânecă”, în cadrul acelui careu de aşi ai poeziei despre care vorbea directorul Sergiu Dumitrescu.

Citit 9034 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.