Stil baroc în imagini forme şi cuvinte

Stil baroc în imagini forme şi cuvinte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc un dublu eveniment: deschiderea expoziţiei de fotografie a Paulei Mihailopol - „Jurnal de călătorie în Barcelona” sau „Stil baroc în imagini, forme şi cuvinte”, însoţită de un program artistic susţinut de cinci eleve de la Liceul de Artă „D.Cuclin” (Camelia Dumitriu, Georgiana Stoica, Diana Neculache, Ruxandra Custură şi Mădălina Pârvu), cvartetul de coarde "L'Amour" si Ansamblul Estrada Copiilor, al instituţiei gazdă. Gazda şi moderatoarea serii,  poeta Angela Baciu,  a avut o idee deosebită: „Am gândit vernisajul expoziţiei în cadrul unei seri cu temă barocă. Ne-am imaginat că suntem în secolul al XVII-lea, într-o seară frigurosă de iarnă, înăuntru era o atmosferă magică, zeci de lumânări aprinse creau o atmosferă veche, cu sfeşnice, flori, fotografii din Barcelona, pe acorduri de vioară, violă şi violoncel”. În ciuda frigului de afară, peste 100 de gălăţeni au participat la evenimentul realizat cu sprijinul firmei Pasiflora.

Despre autoarea imaginilor expuse a vorbit mai întâi Nicolaie Sburlan, preşedintele Fotoclubului „Dunărea de Jos” şi totodată, profesorul Paulei Mihailopol la cursurile de Artă fotografică  din cadrul Centrului Cultural: acesta a numit-o „o elevă silitoare”, cu care se poate mândri. Ilie Stan, primul său mentor, a adus în discuţie „dăruirea şi dorinţa Paulei Mihailopol de a lăsa ceva frumos în urmă”, iar Alina Beatrice Cheşcă a vorbit despre rafinamentul şi fineţea autoarei, recunoscând că fotografiile ajung la inima tuturor. Expoziţia a fost însoţită de câteva gânduri ale Angelei Baciu.

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi a Universităţii Tehnice “Lucian Blaga” din Sibiu, Paula Mihailopol mărturiseşte: „Ca orice fotograf, mă bucur că pot să dau culoare şi viaţă amintirilor”. Admiratoare a marelui fotograf american Arnold Newman, care spunea „Nu cu aparatele noastre facem fotografii, ci cu inima şi mintea noastră”, autoarea consideră că succesul unei fotografii este dat de două ingrediente esenţiale: sensibilitate si generozitate.

Expoziţia este dedicată fiicei Paulei Mihailopol, dar şi tuturor celor ce pot visa cu ochii deschişi vizionând fotografiile. Acestea vor rămâne pe simeze până pe 25 februarie. În primăvară, cele 36 de imagini ce alcătuiesc „Jurnalul de călătorie în Barcelona” vor fi expuse la Braşov.

Citit 6200 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2012 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.