Valeriu Valegvi - "Poezia este viaţa mea"

Valeriu Valegvi - "Poezia este viaţa mea"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sâmbătă, la ora 11,00, la sediul Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (pe strada Labirint nr.1), va avea loc lansarea antologiei „Cartea capricornului în echinocţii”, de Valeriu Valegvi, apărută la Editura Opera Magna din Iaşi, în 2011.

Autorul nu a ales întâmplător ziua lansării: evenimentul coincide cu aniversarea sa de 60 de ani, prilej cu care îl felicităm şi îi dorim sănătate şi inspiraţie în continuare. Pe numele real Vasile Muraru, Valeriu Valegvi este absolvent al Facultăţii de Drept din Iaşi (în 1981). A urmat apoi cursuri postuniversitare, tot la Iaşi (până în 1987). A activat în calitate de consilier juridic în perioada 1983-2011. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar cartea ce se lansează mâine este cea de-a 11-a a sa.

„Este o antologie  de autor, cu o secţiune de poeme inedite. La Opera Magna am mai publicat, directorul editurii, Vasilian Doboş este un poet-plastician”, ne dezvăluie autorul. Întrebat dacă are emoţii pentru mâine, Valeriu Valegvi răspunde: „Pe vremuri, când eram mai tânăr, făceam lansări de carte, însă la ultimele nu am mai făcut. Mi se pare că, parcă s-a demonetizat totul. Dar asta nu înseamnă că nu am încredere în poezie”.

Scrisul în general şi poezia în special au un rol esenţial în viaţa lui Valeriu Valegvi: „Poezia este pentru mine un mod de a fi, o hrană, nu numai spirituală, este un mod de a mă exprima. Evident că am avut şi maeştri – Cezar Ivănescu, Ioanid Romanescu şi Simon Ajarescu, ei sunt din generaţia cu care m-am confundat. Însă  am avut tăria şi, în acelaşi timp, încrederea că îmi pot găsi propriul meu drum, propria voce, propriul ton. Poezia este viaţa mea”.

„E important să fii om, să fii în societate, cu semenii tăi şi prin poezie să te apropii de ei, iar, în acelaşi timp, ei să se regăsească în poezia ta. Îi invit pe gălăţeni sâmbătă la lansarea antologiei mele, prilej cu care inaugurăm şi noul sediu şi le mulţumesc tuturor celor ce vor veni, ştiu că efortul va fi mare din cauza vremii, dar eu cred că iubitorii de poezie şi de frumos vor veni. Îi aştept cu mare drag”, mai spune poetul.

Îi dorim domnului Valegvi La mulţi ani şi buni!

Citit 9171 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2012 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.