Trei piese de tezaur, la Muzeul Mixt din Tecuci

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Foarte puţini ştiu că la Tecuci se află Muzeul Mixt care are o activitate destul de intensă atât în domeniul cercetării şi al şantierelor arheologice, cât şi expoziţional. Anul trecut, muzeul tecucean s-a bucurat de câteva premiere remarcabile. A fost pentru prima data când a participat cu piese din patrimoniul propriu la expoziţii internaţionale - la Muzeul din Olten (Elveţia) şi la Bruxeles (Belgia).

«Cele trei piese - vase de ceramică aparţinând Culturii Neolitice - au fost apoi incluse în categoria tezaur a muzeului nostru. Este pentru prima oară când primim o astfel de clasificare pentru obiectele noastre din patrimoniu», ne spune directorul Cotinel Munteanu.

Acesta susţine că 2008 a fost un an bun pentru instituţia pe care o conduce. «Tot o premieră pentru Muzeul Mixt Tecuci a fost includerea acestuia în proiectul transfrontalier ,,Antichitatea târzie în bazinul Prutului‘’, realizat în parteneriat cu Muzeul ,,Vasile Pârvan’’ Bârlad, Muzeul de Istorie şi Arheologie Chişinău, Institutul de Arheologie Iaşi, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul Judeţean Botoşani. S-a organizat o expoziţie itinerantă a proiectului, care conţine 120 de piese. Proiectul are o valoare de 54.252 de euro», precizează directorul.

Şantiere şi expoziţii

O altă realizare a muzeului a fost şantierul arheologic la situl de la Negrileşti, în baza unui contract cu Primăria, cu valoarea de 11.200 de lei. «Intenţionăm să continuăm şi anul acesta săpăturile la Negrileşti şi să transformăm situl într-un şantier-şcoală, în parteneriat cu Muzeul de Istorie din Galaţi şi cu Universitatea», mai precizează Cotinel Munteanu.

În anul 2008 au fost organizate 23 de expoziţii, în urma cărora, prin donaţiile primite, în patrimoniul Muzeului Mixt Tecuci au intrat un număr de 33 lucrări de artă.

Proiecte  pentru 2009

Participările la manifestări internaţionale de anul trecut au avut un start bun, pentru că acestea vor continua şi pe 2009: «Am început, tot în premieră, întocmirea unui proiect cultural în colaborare cu doi parteneri din Estonia şi Olanda, în valoare de 140.000 euro. În acelaşi timp, muzeul se va implica în realizarea unei lucrări de artă monumentală - un mozaic pentru decorarea intrării principale a Bibliotecii ,,Ştefan Petică’’.

Pentru materiale şi mâna de lucru am găsit deja sponsorizarea necesară. Ne propunem şi organizarea mai multor expoziţii în ţară, pentru a face cât mai cunoscut patrimoniul muzeului, care nu este deloc sărac», ne mai dezvăluie Cotinel Munteanu câteva dintre planurile pe anul acesta.

Citit 955 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.