„My Fair Lady” - ritm de film, culoare, voci aplaudate

„My Fair Lady” - ritm de film, culoare, voci aplaudate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Un spectacol „de vară” –  destinde şi bucură * Două evenimente la preţ de unul *

Ah, „My Fair Lady”! Ca să pun mâna pe discul Electrecord cu opereta lui Frederick Loewe, mi-am cedat, pe când eram şcolar, toţi banii de buzunar! Este o muzică excelentă, vreo duzină de arii – adevărate şlagăre! Montarea de acum a operetei la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, care aşteptată încă din februarie, a fost uimitoare sâmbătă, la avanpremieră: coregrafie atent lucrată (Constantin Floriean) în tablouri care au umplut scena de personaje pitoreşti sau fastuoase, decoruri mai generoase ca niciodată, schimbate chiar şi pentru scene de mică întindere, înşelând ochiul cu iluzia 3D-ului (excelentă scenografia semnată de Gheorge Codrea!). Montarea a încercat să bată iluzia filmului (greu de rivalizat, cu celebrul film omonim, jucat de Audrey Hepburn şi Rex Harrison). Şi aplauzele au venit îndelung pentru cei care au muncit din greu la personaje, sub bagheta unui regizor venit şi el din rândul cântăreţilor lirici: maestrul Emil Pinghireac! Ultima montare, în 1989, a beneficiat de prezenţa baritonului Emil Pinghireac, în rolul Higgins.

O seară de sărbătoare

Publicul, care a susţinut tot timpul spectacolul şi a bătut din palme ritmat pe muzică, i-a aplaudat în picioare, în special pe cei din rolurile principale: pe Teodor Niţă în profesorul Higgins, Lăcrămioara Platon în rolul Elizei Doolitle, Ionuţ Negrişanu în Pickering, Alexandru Dobre – gunoierul-orator Alfred Doolittle, Adrian Mărgineanu - Freddy sau interpreta dnei Pearce – Viorica Mărăndici, care a semnat şi regia tehnică, Gabriela Oancea, în dna Higgins. Au fost aplaudate şi alte „personaje” reuşite: corul şi orchestra teatrului, conduse de maestrul Eugen Dan Drăgoi. Sala a fost plină.

Emil Pinghireac, la masa de scris

În pauză, regizorul s-a întâlnit cu publicul, dar în calitate de scriitor. Cu ochii pe ceas, ca să nu depăşească răgazul, descoperitorul de talente de-a lungul unei vieţi dedicate scenei  şi-a prezentat ultimul volum, „Teatru în teatru”, care povesteşte amintiri din culise de la Opera din Iaşi, dar şi de la „Leonard” - volum tipărit la Editura Muzicală din Bucureşti. Maestrul şi-a prezentat sâmbătă şi o carte mai veche, „Vocea, scena şi viaţa mea”. Deci, sâmbătă, am avut două evenimente la preţ de unul!

Citit 11972 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.