Cronicarul de la Valea Mărului

Cronicarul de la Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

  • Ajuns la aproape 90 de ani, un bătrân din nordul judeţului consemnează, zilnic, în caietele sale, o parte din istoria locurilor

Unul dintre cei peste 3.900 de locuitori din Valea Mărului răspunde la numele de Neculai Fuică, om trecut prin viaţă care numără 87 de ani. De când se ştie, badea a împletit lucrul câmpului cu scrisul şi de o bună bucată de vreme are şi rolul de sfetnic al primarului fost şi actual.

Deşi contabil la bază, badea Neculai are o mare pasiune pentru scris. Nu a semnat capodopere, nu a publicat niciun best-seller, însă tot scriind, el a umplut 14 caiete studenţeşti cu faptele proprii, dar şi ale localnicilor din Valea Mărului.

Are rol de profet în comună

Cu mai bine de patru ani în urmă, badea Neculai consemna că i-a spus primarului Doca Virgil, „că şapte din zece localnici îl vor vota”. Şi a avut dreptate. Zilele din urmă, badea Neculai, bine implicat în viaţa comunei sale, l-a asigurat pe acelaşi candidat că în 10 iunie, „nouă din zece săteni îl vor vota”! Şi asigurările sfetnicului au fost confirmate, astfel că badea Neculai va nota că primarul Virgil Doca a luat al doilea mandat, în iunie 2012.

O viaţă de om scrisă

Răsfoind consemnările lui moş Nicolae, poţi să dai timpul înapoi până în primăvara vieţii sale... Aşa afli că durerea pârdalnică de oase este tratată de moş Neculai săpând, prăşind, îngrijind grădina. De pildă, într-una din zilele lui Mărţişor, Nicolae Fuică a pus în pământ 2000 de fire de lalele, pe care, primăvara, vreme de două luni le răsfaţă cu fel de fel de lucrări agricole... Grădina cu flori e o nimica toată, fiindcă mişcarea face parte din programul său zilnic şi din secretul unei lungi vieţi. „Cât mă mai ţin picioarele, merg zilnic câte cinci kilometri, deşi am şi maşină”, spune moş Neculai.

Citit 10008 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.